”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Obama, kaappi ja planeetta

Kolumni Vihreä lanka -lehdelle 10.11.08

Obamasta tulee USA:n presidenttinä pitkästä aikaa ensimmäinen intellektuelli, joka on uskaltanut tulla ulos kaapista. Näin totesi Nicholas D Kristof maanantain International Herald Tribunessa. Rapakon takana on toki ollut älykkäitä ja sivistyneitäkin presidenttejä, mutta sen näyttäminen avoimesti on ollut poliittinen riski.

Reilun viikon ajan maailman tiedotusvälineet ovat pullistelleet analyysejä ja näkemyksiä Barack Obamasta. Yhtä asiaa en ole huomannut mainittavan, nimittäin uudenlaista vaalirahan keruutapaa, jota pidän merkittävänä demokratiainnovaationa.

USA:n presidentinvaalit ovat sukupolvien ajan olleet maailman kalleimmat vaalit, joiden loppukisaan ei ole ollut mitään asiaa ilman ökyrikkaiden tukea. Obama keksi kerätä netin kautta kampanjarahat tavallisilta ihmisiltä. Tämä mahdollistaa valituksi tulemisen ilman suurfirmoille kabineteissa annettuja lupauksia ja on rohkaiseva esimerkki sellaisille poliittisille liikkeille, kuten vihreille, jotka eivät ole eivätkä haluakaan olla rahapiirien tai etujärjestöjen äänitorvia.

Suomen hallitus julkisti ilmasto- ja energiastrategian päivää USA:n vaalituloksen selviämisen jälkeen. Obaman linjauksiin kuuluu päästöjen leikkaaminen 80 % vuoteen 2050 mennessä sekä päästökauppa, jossa firmat joutuvat maksamaan jokaisesta tuprutetusta hiilidioksiditonnista. Tämän rinnalla Suomen hallituksen politiikka tuntuu republikaanimeiningiltä.

Tiedän, että vihreät ovat vääntäneet ilmastostrategiasta antaumuksella ja otsa hiessä, kaikki kunnia heille. Sen ansiosta hallituksen ilmastolinja on sentään republikaaniasteikolla John McCainiin päin, kun ilman vihreitä se olisi Sarah Palinin linjoilla. Siinä missä Palin vaatii öljynporaustorneja luonnonsuojelualueille, hänen suomalaiset hengenheimolaisensa hinkuvat tekoallasta Vuotoksen lintusoille ja turpeen silmänkääntämistä uusiutuvaksi.

Tietotekniikassa kuulumme samaan henkiseen perheeseen Länsi-Euroopan ja Kalifornian kanssa, taloudellinen pärjäämisstrategiamme perustuu osaamiseen ja sen kehittämiseen. Mutta energiapolitiikassa Suomi on samaa pataa Itä-Euroopan ja Bushin-Palinin Amerikan kanssa, strategiana on luonnonvarojen hyödyntäminen, jota varten koko yhteiskunnan pitää taata halpaa energiaa ja paljon.

Jos Obama pitää puoletkin vaalilupauksistaan, USA:n energiapolitiikassa alkaa uusi aika. Suomen kannattaa nyt olla tarkkana, ettemme jää kaksin Venäjän kanssa katsomoon, kun uutta teollista vallankumousta toteutetaan Atlantin molemmin puolin.