”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Obama ei tarjonnut uutta

Niin me EU-tilan ison näytön edessä lattialla istujat kuin huippukokouksen saliin tuoleille päässeet kuulimme ensin YK:n pääsihteerin, Kiinan pääministerin, Brasilian presidentin ja Obaman puheet. Viimeksi mainittu oli retorisesti hyvä, mutta sisällöltään pettymys, koska oikeasti Obama ei tarjonnut mitään uutta.

Ban Ki Moon totesi, että nyt on aika osoittaa tervettä järkeä ja rohkeutta. Kiinan Wen Jibao sanoi maansa olevan syvästi tietoinen vastuustaan. Muu osa puheesta lähinnä luetteli kaikkea sitä, mitä Kiina jo tekee uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden alalla.

Brasilian Lula da Silvan puhe oli energinen ja jopa me näyttötaulun edessä istujat aplodeerasimme. Hän kertoi olleensa viime yönä aamukolmeen asti neuvotteluissa, jollaisiin ei olisi odottanut joutuvansa huippukokouksessa. Sanoi olleensa ay-neuvottelijana kovissa väännöissä työnantajapuolen kanssa mutta silti viime yön neuvottelut yllättivät hänet. Etukäteistyötä ei ole tehty kunnolla. (En tosin oikein saanut selvää, halusiko hän moittia tapaa, jolla Tanska vetää kokousta vai G77-ryhmän jarrutustaktiikkaa.) Rahasta Lula sanoi, että se ei ole almuja, joita kehitysmaat kerjäävät teollisuusmailta, se on korvaus tähänastisista kasvihuonekaasupäästöistä. Kaikki allekirjoitamme sen, että maapalloa ei pidä päästää lämpenemään yli 2 astetta, kaikki tiedämme sen tarkoittavan isoja päästövähennyksiä.

Obama korosti, että ilmastonmuutos ei ole fiktiota vaan tiedettä. Tärkein poliittinen viesti puheessa oli Kiinalle, Obama vaati, että suurimpien päästäjien päästöt verifioidaan. (Sekä Kiinan pääministerin että Obaman puheista päättelen, että Kiina ei eilen vielä ollut suostunut tähän vaikka nettiuutiset niin väittivät.) Obama toisti Hillary Clintonin eilen antaman lupauksen pitkän aikavälin ilmastorahoituksesta, joka globaalisti olisi 100 mrd dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä, ja lisäksi totesi USA:n antavan nopeaa rahoitusta 10 mrd dollaria vuoteen 2012 mennessä. Obama sanoi olevansa valmis käymään tänään neuvottelut, joilla päätös saadaan aikaan, mutta jotta se tapahtuisi, kaikkien pitää liikkua. Tiedämme jakolinjat, olemme olleet niiden vankina vuosia. Voimme astua askeleen eteenpäin ja silloin teemme historiaa. Voimme myös jatkaa vitkuttelua ja toistaa samoja argumentteja, vuodesta ja jopa vuosikymmenestä toiseen, samaan aikaan kun ilmastonmuutos jatkaa etenemistään.

Yöllä jossain poppoossa sorvattu lähinnä julistuksenomainen asiakirja on vuodettu ja se on ainakin Guardianin nettisivuilla. Siinä on uutta lähinnä sitoutuminen siihen, ettei maapalloa päästetä lämpenemään yli 2 astetta (jota YK-tasolla ei vielä ole hyväksytty, vaikka suurin osa maailman maista on allekirjoittanut tämän tavoitteen). Muuten se on sangen löysä. Jos se jää ainoaksi tulokseksi, Kööpenhaminasta tulee pannukakku.