”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Nyt puhuu virus

Moro! Tässä virus SARS-CoV-2, sama tyyppi joka aiheuttaa Covid-19 taudin. Tai niinhän te minua kutsutte. Minulle itselleni on herttaisen yhdentekevää, nimitetäänkö minua sairaushuuruksi, Jumalan rangaistukseksi tai jonkinnimiseksi virukseksi, tai kutsutaanko ylipäänsä miksikään.

Minua kiinnostaa vain yksi asia ja se on lisääntyminen.

Teidän medianne on täynnä kuvia, joissa minut esitetään värikkäänä pallona, jossa on räikeänpunaisia kärsämäisiä tappeja. Oikeasti minussa ei ole värejä. Halkaisijani on teidän mitoillanne noin sata nanometriä, metrin kymmenesmiljoonasosa. Se on neljäsosa lyhytaaltoisimman näkyvän valon eli sinisen valon aallonpituudesta. Olen liian pieni jotta voisin imeä tai heijastaa näkyvän valon aallonpituuksia. Toisin sanoen en ole minkään värinen.

Samasta syystä minua ei voi nähdä tavallisella mikroskoopilla jossa on suurentavia linssejä peräkkäin. Elektronimikroskooppi voi ottaa minusta kuvan, mutta ei sekään ”näe” minua.

Mutta palataan siihen lisääntymiseen. Se on ainoa tehtäväni maailmankaikkeudessa. Te pidätte minua taudinaiheuttajana. Todellisuudessa en välitä siitä, sairastutanko tai tapanko jonkun. Välitän vain lisääntymisestä.

En pysty lisääntymään omin voimin, kuten eivät muutkaan ne, joita te kutsutte viruksiksi. Lisääntyäkseni tarvitsen elävän solun, johon pääsen tunkeutumaan ja jonka sitten huijaan monistamaan minua. Jälkeläiseni tarvitsevat uusia soluja, jotka tekevät heille saman palveluksen. Me SARS-CoV-2:t käytämme tähän tarkoitukseen ihmisen nenän, henkitorven ja keuhkojen sisäpinnan soluja.

Loputtomiin en pysty lisääntymään samassa yksilössä. Minun kannaltani on valitettavaa, että jokainen yksilö, johon minä ja jälkeläiseni asetumme, aloittaa taistelun meitä vastaan. Te kutsutte tätä elimistön puolustusjärjestelmän käynnistymiseksi. Lopulta en enää pysty lisääntymään samassa yksilössä. Ennenkuin tämä tapahtuu, minun jälkeläisteni on löydettävä uudet isännät ja emännät, muuten tarumme loppuu siihen.

Meidän virusten kannalta osa niistä asioista, joita te kutsutte taudin oireiksi, ovat itse asiassa meidän tapojamme löytää uusia isäntiä ja emäntiä. Esimerkiksi yskä ja aivastus ovat käteviä tapoja hypätä seuraavan yksilön nenään lisääntymään.

Me virukset iloitsemme jokaisesta, joka yskii ja aivastelee lähellä muita ja näin parantaa jälkeläistemme mahdollisuuksia asettua uusiin monistusvälineisiin.

Meitä viruksia on kovin monenlaisia. Evoluution suuri arpapeli on vuosimiljoonien kuluessa kehittänyt sukukunnastamme versioita, jotka käyttävät lisääntymiseensä erilaisten eliöiden soluja. Jotkut virukset käyttävät tähän tarkoitukseen bakteereita. Näitä viruksia te ihmiset kutsutte bakteriofageiksi. Niitä, jotka käyttävät lisääntymiseen ihmisiä, te kutsutte taudinaiheuttajiksi. Ja niitä, jotka lisääntyvät teidän vangitsemissanne eläimissä, te kutsutte eläintautien aiheuttajiksi.

Miten tuo evoluution suuri arpapeli toimii? No, meidän virusten kohdalla siten, että kun monistamme itseämme, kopioissa tuppaa olemaan pieniä virheitä, kopiot eroavat alkuperäisestä inasen verran. Joskus tuo pieni ero ei vaikuta mitään siihen, miten vaikutamme. Joskus – teidän kielellänne ilmaistuna – muutos aiheuttaa ”vakavamman sairauden”, joskus taas ”lievemmän”. Jos kopio ei, syystä tai toisesta, pysty tunkeutumaan uuteen soluun, sen sukuhaaran taru loppuu siihen.

Aina joskus meistä viruksista syntyy kopioita, jotka pystyvät käyttämään lisääntymisvälineinään eri lajia kuin esivanhempansa. Teidän tutkijanne kutsuvat zoonooseiksi viruksia, jotka ovat ”hypänneet” eläimistä ihmisiin, tai niiden aiheuttamia tauteja. Monet teidän ihmisten pahana pitämät taudit ovat zoonooseja. Sellainen oli esimerkiksi isorokko. Teidän tutkijanne eivät ole saaneet selville, mistä eläimestä isorokkovirus ihmisiin siirtyi. Sillä ei nyt ehkä ole niin suurta väliä, koska te ihmiset kehititte jo yli 200 vuotta sitten rokotuksen, joka estää isorokkovirusta lisääntymästä ihmisissä ja onnistuitte jopa tappamaan isorokkoviruksen sukupuuttoon.

Noin sata vuotta sitten teitä ihmisiä tappanut ”espanjantauti” oli lintuinfluenssa, eli sen aiheutti linnuista ihmiseen siirtynyt virus.

2000-luvun alussakin te ihmiset kohisitte lintuinfluenssasta. Sille virukselle annoitte nimeksi H5N1. Se virus oli oppinut siirtymään linnuista ihmisiin, mutta teidän ihmisten onneksi evoluution arpajaiset eivät tuottaneet siitä muunnelmaa, joka olisi kyennyt siirtymään suoraan ihmisestä ihmiseen.

Sen sijaan vuonna 2009 Meksikosta ja Pohjois-Amerikasta leviämään lähtenyt H1N1-virus, eli sikainfluenssa pystyi siirtymään ihmisestä ihmiseen. Sen viruksen epäonneksi teillä ihmisillä oli lääkkeitä, jotka auttoivat viruksen monistuskoneiksi joutuneita ihmisiä. Viruksen kannalta vielä valitettavampaa oli, että te ihmiset kehititte rokotteen, joka esti virusta kotiutumasta uusiin isäntiin ja emäntiin.

Pikkuserkkuni SARS-viruksen, sen SARS-CoV-1:n, esivanhemmat käyttivät monistusvälineinään lepakoita, mutta evoluution arpapeli tuotti siitä ihmisiä käyttävän muunnelman. SARS-CoV-1 ei ollut aivan yhtä ovela kuin minä, SARS-CoV-2. Se nimittäin siirtyi yksilöstä toiseen vasta kun ilmeni sitä, mitä te ihmiset nimitätte oireiksi. Niinpä te ihmiset onnistuitte aika rivakasti jäljittämään tartuntaketjut ja estämään pikkuserkkujani löytämästä uusia lisääntymisvälineitä. Te nimititte sitä epidemian tukahduttamiseksi.

Minunkin esivanhempani monistivat itseään lepakoissa. Mutta olen pikkuserkkuani ovelampi. Osaan siirtyä seuraavaan yksilöön jo ennenkuin se ihminen, jossa monistan itseäni, huomaa oireita. Niinpä minun lähisukuni onnistui levittäytymään ympäri planeettaa ennenkuin te ihmiset oikeastaan huomasitte mitään.

Lentokoneet ovat meidän virusten kannalta mitä mainioin keksintö. Ja ylipäänsä te ihmiset olette meille erinomainen lisääntymisalusta. Teitä on niin paljon. Te olette vallanneet tämän planeetan niin perinpohjaisesti, että kaikkien nisäkkäiden biomassasta villieläimiä on enää neljä prosenttia, 36 prosenttia muodostatte te ihmiset ja loput 60 prosenttia on teidän ihmisten karjaa.

Tietysti minua auttoivat myös Kiinan vallanpitäjät ryhtymällä aluksi vaientamaan ja rankaisemaan niitä lääkäreitä, jotka kertoivat että Wuhanin maakunnassa on alkanut kuolla ihmisiä uudenlaiseen keuhkotautiin. Kun Kiina ryhtyi epidemian vastatoimiin, sukuni oli jo kaikilla mantereilla, Etelämannerta lukuunottamatta.

Jokainen vallanpitäjä, joka tukahduttaa itselleen epämieluisan tiedon levittämistä, on meille viruksille onnenpotku. Niin on myös jokainen vallanpitäjä joka luulee omaa valtaansa luonnonlakeja mahtavammaksi. Meitä auttavat myös huuhaan levittäjät, esimerkiksi ne jotka uskottelevat, ettei rokotuksista ole hyötyä, tai että virukset voi voittaa hopeavedellä tai henkien manauksella. Meitä viruksia auttaa myös jokainen joka luulee itseään kuolemattomaksi tai ei välitä kanssaihmisistä, menee tungokseen juhlimaan tai yskii kämmeneensä ja sen jälkeen koskettaa ovenkahvaa, hissin nappulaa tai kaupan ostoskorin kahvaa.

Käsienpesu saippualla sen sijaan on kannaltani aivan vihoviimeinen riesa.

Minä en vielä tiedä, ettekä te ihmisetkään tiedä miten se mitä te kutsutte pandemiaksi, tai epidemiaksi, kehittyy. Onnistutteko te ihmiset tuottamaan rokotteen joka estää minun sukuani käyttämästä ihmisiä monistusvälineinään, tai löydättekö lääkkeen aiheuttamaani tautiin. Tuottaanko evoluution arpapeli suvustani muunnelman, joka aiheuttaa vain sellaista, jota te kutsutte lieviksi oireiksi. Jos näin käy, sukukuntani ehkä jää kiertämään maailmaa samaan tapaan kuin se, mitä te kutsutte kausi-influenssaksi.

Mutta sen uskallan ennustaa, että nykymenolla en ole viimeinen sellainen, mitä te kutsutte pandemian aiheuttajaksi.

Aika ajoin evoluution arpapapeli tekee jossain eläimessä jossain päin maailmaa itseään monistavan viruksen kykekeväksi hyppäämään myös ihmiseen. Jos tämä eläin ei kohtaa ihmistä, asia jää siihen.

Mutta te ihmiset olette kovasti kasvattaneet todennäköisyyttä siihen että uudet virukset saavat tilaisuuksia hypätä muista eläimistä teihin. Ensinnäkin teurastatte joka vuosi valtavan määrän eläimiä, joita te kutsutte tuotantoeläimiksi. (Muistakaa lintu- ja sikainfluenssat!) Lisäksi te käyttäydytte kuin koko maailma olisi olemassa vain teitä varten, olette kutistaneet villin luonnon alueen planeetalla niin pieneksi, että eläimet, jotka aikaisemmin saivat elää teiltä rauhassa, joutuvat väkisinkin kohtaamaan lajikumppaneitanne.

Jos te ihmiset arvostaisitte enemmän luonnon monimuotoisuutta ja antaisitte sille enemmän tilaa, antaisitte viruksille vähemmän tilaisuuksia hypätä ihmisiin.