”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Näsijärven Näsinselkä ei ole vieläkään kokonaan jäässä. Pyhäjärvi kiiltelee jo jäisenä

Iltalehti kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan pikaruoassa yleiset teolliset transrasvat aiheuttavat lapsettomuutta. Sekin vielä, ennestäänhän tutkimukset ovat osoittaneet, että transrasvat lihottavat enemmän kuin luonnolliset rasvat ja pahentavat sydäntautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Tutkimuksessa oli mukana 18 500 naista. Niillä, jotka saivat kaloreistaan 2 % transrasvoista (eli noin 5 grammaa päivässä), oli 70 %:n hedelmättömyysriski. Jopa yksi päivittäinen donitsi tai kourallinen sipsejä voi alentaa hedelmällisyyttä.

Teolliset transrasvat pitäisi kieltää ja nopeasti! Transrasvoilla saadaan aikaan muumioruokaa, joka säilyy kaupan hyllyllä ja kotona kauan muuttumattoman näköisenä. Suomessa jaksetaan mainostaa sitä, että kotimaisissa margariineissa ei ole paljoakaan transrasvoja. Mutta pahaa aavistamattomat ihmiset popsivat tuota myrkkyä esimerkiksi kekseissä, kasvirasvajäätelössä, donitseissa, teollisissa piirakoissa, ranskanperunoissa, perunalastuissa, mikropopcorneissa. Kaiken huipuksi sille luodaan terveellistä mielikuvaa mainostamalla sitä ”kasvisrasvana”.

Sellafieldissä, Britannian käytetyn ydinvoimalapolttoaineen käsittelylaitoksessa on jälleen kerran tapahtunut haaveri ja se on käynnistänyt tarkastuksen. Vähän aikaisemmin Thorpin ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksella tapahtui radioaktiivinen vuoto, josta laitos sai 2,5 miljoonan punnan sakot. Korkeimman oikeuden tuomari sanoi, että toiminta ”veti vertoja Homer Simpsonille”. Taas viime viikolla saattui kaksi erillistä haaveria, joissa yhteensä kuusi työntekijää sai säteilyä. Toisesta näistä tapauksista British Nuclear Groupin johto ei suostu antamaan tietoja tiedotusvälineille, neuvostotyyliin.

Britanniassa firmat ovat ryhtyneet kisaamaan siitä, kuka on ilmaston paras ystävä. Tosi kannatettava kilpailu! Marks & Specer on ilmoittanut ryhtyvänsä hiilidioksidineutraaliksi. Surpermarketketju Tesco taas on luvannut 5 vuodessa selvittää kaikkien investointiensa ja myymiensä tuotteiden hiilidioksidipäästöt. Hienoa! Kaupan hyllyillä myytävissä tavaroissa pitäisi tosiaan olla ”hiilidioksidihintalaput”. British Telecom on luvannut vähentää hiilidioksidipäästöjään 20 % vuoteen 2016. Muistaakseni firma on jo toteuttanut aika mittavia päästövähennyksiä.

IPCC:n (hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli) neljännestä raportista, joka julkistetaan ensi kuussa, on vuodettu ennakkotietoja. Niiden mukaan kolmannessa raportissa esitetty arvio, että ihmisen toiminta ”todennäköisesti” muuttaa ilmastoa on muutettu kuulumaan ”erittäin todennäköisesti”. Se tarkoittaa 90 – 99 %:n todennäköisyyttä. Lämpenemisen ja merenpinnan nousun ennusteiden haarukkaa on kavennettu. Aiempi raportti arvioi, että maapallo lämpenee tällä vuosisadalla 1,4 – 5,8 oC. Uusi tarkennettu arvio on 2,0 – 4,5 oC. Äkkipäätä voi tuntua hyvältä, että rajuin lämpenemisennuste on pudotettu pois. Mutta toisaalta kaksi celsiusastetta on monien tutkijoiden mukaan raja, jonka jälkeen todella isojen katastrofien risti muuttuu erittäin suureksi. IPCC:n ikävä ennuste siis on, että ihmiskunta saa tehdä tosi rajusti töitä, jotta lämpeneminen pysyisi 2 asteen rajoissa. Raportin tekoon on osallistunut 2500 tutkijaa

Tanska on julkistanut uuden energiastrategian, jonka tavoite on vähentää fossiilien käyttöä 15 % ja tuottaa 30 % maan energiantarpeesta uusiutuvilla vuoteen 2025 mennessä. Tanskan oikeistohallitus teki siis täyskäännöksen ja tuli energia- ja ilmastopolitiikassa aiemman demarijohtoisen hallituksen linjoille. Tanska tavoittelee sitä, että liikenteessä biopolttoaineen osuus on 10 % vuonna 2020, biokaasun käyttö halutaan kolminkertaistaa ja maalämpöpumput asentaa 100 000 kotiin.

Teollisuusvaliokunnassa eli ITRE:ssä keskustellaan laatimastani lausuntoluonnoksesta, joka koskee kestävän liikkuvuuden ohjelman välitarkastelua. Yllättävän moni kehuu pohjaehdotustani, lunta tupaan tulee vain konservatiiveilta. Keskustelun keskeyttää komissaari Vivianne Reding, joka tulee raportoimaan muun muassa telekommunikaatiospektrin jaosta, digitaalisesta kuluttajansuojasta ja kännyköiden verkkovierailumaksuista.

Illalla olen EREF:in eli uusiutuvan energian eurooppalaisen foorumin illallisella. Siellä arvostellaan komission viimeviikkoista energiapakettia liian lepsusta linjasta uusiutuvan energian edistämiseksi.