”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

NASA:n johtava tutkija: ilmastotavoitteet liian lepsuja

Teleoperaattorit aikovat ruveta sulkemaan gsm-verkkoja ensi vuosikymmenellä. Eihän siitä ole kuin vasta reilu kymmenen vuotta, kun gsm-puhelimet yleistyivät. Minusta ei ole oikein, että koko ajan puretaan aikaisempia puhelinyhteyksiä ja samalla pakotetaan ihmiset uusien verkkojen käyttäjiksi.

Veikkaan, että teleoperaattorien suunnitelmien taustalla on myös muutama vuosi sitten Suomessa säädetty laki, joka mahdollistaa 3g-puhelinten ja liittymien kytkykaupan. Kytkykaupassa puhelimen saa halvalla, mutta kuukausimaksut ovat sitten korkeita. Tällainen kuluttajia hämäävä markkinointi on yleensä kielletty, mutta 3g-puhelinten kohdalla tehtiin poikkeus, jotta 3g-tekniikka yleistyisi. Nyt operaattorit ilmeisesti katsovat tämän itselleen edullisen bisneksen saavutetuksi edukseen ja haluavat pakottaa kaikki ihmiset siihen. Minä ehdottaisin, että päinvastoin purettaisiin 3g-puhelinten kytkykauppa nyt, kun laki on saavuttanut tavoitteensa eli 3g-puhelinten määrä on jo kasvanut.

Guardian ja monet muutkin kertovat NASA:n johtaviin ilmastontutkijoihin kuuluvan James Hansenin uudesta tutkimuksesta. Sen mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvun pysäyttäminen tasoon 450 ppm (ppm = miljoonasosa, 450 ppm on noin puolitoistakertainen taso verrattuna esiteolliseen aikaan), on aivan liian lepsu tavoite. Hansenin mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei saisi olla yli 350 ppm. Ikävä kyllä se on jo nyt yli tämän tason, lähellä 400 ppm:ää. Hansenin mukaan IPCC:n raportit vähättelevät ilmaston lämpenemisen uhkaa. Hansen on tutkinut maapallon geologista historiaa, millaiset lämpötilat ja merenpinnan korkeudet ovat vastanneet mitäkin kasvihuonekaasupitoisuutta. Silloin kun pitoisuus on ollut 550 ppm, maapallolla on ollut 6 astetta nykyistä lämpimämpää. 450 ppm:nkin taso, johon EU:n ilmastoehdotukset perustuvat, johtaisi aikaa myöten niin voimakkaaseen lämpenemiseen, että kaikki maailman jäätiköt sulaisivat. Tämä nostaisi valtamerten pintaa 75 metrillä. Suomenkin rantaviiva menisi aivan uusiksi. Pispala jäisi sentään kuivalle maalle, mutta suunnilleen koko Uusimaa ja Varsinais-Suomi taitaisi muuttua merenpohjaksi, samoin Pohjanmaa.

Hansen pitää epäuskottavana IPCC:n raporttien käsitystä, jonka mukaan isojen jäätiköiden kuten Grönlannin ja Etelänapamantereen sulamiseen menisi tuhansia vuosia. Hänen mukaansa nykymenolla Länsi-Antarktis ei kestä sataa vuotta (sen sulaminen nostaisi merenpintaa 5 m). Hansenin mukaan hyvä uutinen on, että fossiilisia polttoaineita ei olekaan niin paljon kuin on kuviteltu, vaihtoehtoja niille on löydettävä kaikissa tapauksissa.

Jos Hansen on oikeassa, se tarkoittaa, ettei riitä vähentää ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi on kehitettävä tapoja imuroida niitä ilmakehästä pois.

WWF arvostelee EU:n nykyistä päästökauppaa valtavien windfall-voittojen mahdollistamisesta. WWF:n mukaan viiden Euroopan maan sähköyhtiöiden windfall-voitot ovat isommat kuin Slovenian bruttokansantuote. Onneksi komissio onkin ehdottanut, että vuodesta 2013 alkaen sähköyhtiöt joutuvat ostamaan päästöoikeutensa.