Nanohiukkasista Altzheimeria?
Kemia-lehdessä on mielenkiintoinen juttu nanohiukkasten terveysriskeistä. Lehden mukaan ihmisen kroppaan tunkeutuneet nanohiukkaset voivat aiheuttaa muun muassa Alzheimerin tautia.
Vihreät ovat pitkin matkaa varoitelleet nanomateriaalien terveysriskeistä. Tiedetään, että millimetrin miljoonasosien suuruusluokkaa olevat hiukkaset ovat kemiallisilta ominaisuuksiltaan erilaisia kuin sama aine isompina klöntteinä, ja tiedetään myös että nanokoon hiukkaset pystyvät tunkeutumaan elimistöön. Silti teollisuutta ei ole velvoitettu selvittämään nanomateriaalien riskejä ennen niiden käyttöönottoa. Työterveyslaitoksen tutkija Kai Savolainen sanoo Kemia-lehdessä, että riskitutkimus on pahasti jäljessä nanoteknologian yleisestä kehityksestä.
Suomalainen EU-komissaari Olli Rehn vetää Hesarissa historiallista kaarta Euroopan hiili- ja teräsunionin (josta Euroopan integraatio alkoi) ja ilmastonsuojelun välille. Niinpä, integraation yksi lähtökohta oli turvata energian ja teräksen saanti, eli silloisen teollisuuden perusasiat. Nyt ilmastonsuojelu on noussut sellaiseksi isoksi asiaksi, johon tarvitaan isoja toimijoita, ja valtioiden rajat ylittävää päätöksentekoa. Samalla ilmastonsuojelu palvelee myös energian huoltovarmuuden parantamista.
Kaliforniassa Southern California Edison -sähköyhtiö on keksinyt mielenkiintoisen tavan tuottaa aurinkosähköä. Se investoi talojen katoille asennettaviin aurinkopaneeleihin. Niitä tulee erilaisten toimistojen ym. liikerakennusten katoille 65 miljoonaa neliöjalkaa, joka on noin 7 milj m2. Mielenkiintoinen konsepti. Täytyy sanoa, että USA:ssa ollaan aika hyviä keksimään innovatiivisia liiketoimintatapoja, myös sellaisia, joilla suojellaan ilmastoa. Paneelien arvioidaan tuottavan sähköä 162 000 kotitalouden tarpeisiin, teho olisi 250 MW.
Dublinissa taas sama telakka, joka rakensi Titanicin, aikoo rakentaa vuorovesivoimalan, jonka teho olisi 1,2 MW. Se ei vielä ole huiman paljon, mutta tärkeä läpimurto siinä mielessä, että kaupallisen skaalan vuorovesilaitoksia ei vielä juurikaan ole. Kokemukset sellaisista ovat tärkeitä, koska valtamerien rannikoilla vuorovesivoimaloilla voitaisiin periaatteessa tuottaa merkittäviä määriä sähköä. Vuorovesivoimala on vähän kuin mereen upotettu tuulivoimala. Mutta tehoa saadaan paljon pienemmillä propelleilla, koska veden tiheys on noin tuhatkertainen ilmaan verrattuna.
Lisää uusiutuvan energian uutisia. Credit Suisse suunnittelee kanavoida 300 milj dollarin investoinnit uusiutuvaan energiaan. USA:ssa navajot aikovat rakentaa mailleen 500 megawatin edestä tuulivoimaa. 500 MW on muuten sama tuulivoimamäärä, joka oli Suomen virallinen tuulivoimatavoite vuoteen 2010. Mutta koska Suomessa ei toistaiseksi ole edistetty tuulivoimaa kunnolla vaan pelkästään leikisti, kauppa- ja teollisuusministeriö ilmoitti pari vuotta sitten, että tavoitteesta luovutaan.
Matkustin Helsinki-Vantaan lentokentältä Pendolinolla kotiin Tampereelle. Vähän sen jälkeen, kun juna oli lähtenyt Tikkurilan asemalta, junan alta kuului kovaa kolinaa ja sen jälkeen ikkuna meni rikki käytävän toisella puolella.
Tampereella kävin vielä tutustumassa Diabetesliiton toimintaan, ja sain muun muassa tietää, mitkä asiat diabeetikoille ovat tärkeitä elintarvikepakkausten ravintosisältömerkinnöissä. Diabeetikkojen määrä kasvaa kovaa vauhtia. Se tiedetään, että ”sohvaperunan” elämäntapa lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä, mutta myös ykköstyypin diabetekseen sairastuvien lasten määrä on kasvamassa, ja aika vauhdikkaasti jopa. Se on paitsi inhimillisesti kurjaa, myös kallista terveydenhuollolle. Opin muun muassa sen, että jos diabeetikko ei onnistu pitämään verensokeriaan tietyissä rajoissa, riski vaurioista esimerkiksi silmissä, sydämessä ja munuaisissa kasvaa. Suurin syy siihen, että ”insuliinidiabeetikko” ei pysty pitämään verensokeriaan aisoissa, on vaikeus laskea syömänsä ruoan sisältämien hiilihydraattien määrä. Insuliiniannostus pitää nimittäin mitoittaa sen mukaan, paljonko hiilihydraatteja syö, ja myös liikunta, vuorokaudenaika ja yksilölliset seikat pitää ottaa huomioon. Varsinaista korkeampaa matematiikkaa!