”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Nälkämellakat

Kolumni Voima-lehdelle 06.05.08

Ruoan raju hinnannousu on aiheuttanut mellakoiksi äityneitä protesteja eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Haitilla, Indonesiassa, Filippiineillä, Thaimaassa, Uzbekistanissa, Jemenissä, Etiopiassa, Norsunluurannikolla, Kamerunissa, Nigerissä ja Burkina Fasossa. Kazakstan on lopettanut vehnän viennin ulkomaille.

Vähän hurrikaani Katrinan jälkeen tapasin Lester Brownin, Worldwatch-instituutin perustajan. Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta oli noussut äkillisesti. Brown sanoi, että fossiiliöljyn hinnannousu on tehnyt kaupallisesti kannattavaksi tuottaa bioetanolia autojen polttoaineeksi. Hän ennusti, että korkea öljyn hinta saa viljelijät eri puolilla maailmaa muuttamaan ruokapeltoja autojen polttoainepelloiksi. Samalla öljyn hinnannousu alkaa nostaa ruoan hintaa. Tämä tulee johtamaan levottomuuksiin niissä maissa, jotka ovat tuontiruoan varassa, kuten Indonesiassa.

Nyt se on nähty. Biopolttoaineen tuotanto autojen tankkeihin on kuitenkin vain yksi syy ruoan hinnannousuun. Vielä enemmän vaikuttaa lihan syönnin kasvu Kiinan ja muiden kehitysmaiden vaurastuvan kuluttajaluokan keskuudessa. Lihakilon tuottamiseenhan tarvitaan aika monta kiloa rehua, eli lihansyönnin noustessa karjanrehun kasvatus valtaa suurenevan osan maailman pelloista.

Monia maailman vilja-aittoja on koetellut kuivuus. Australiassa on ollut kuivaa 6 vuotta peräkkäin ja maan riisisato on pudonnut 98 %. Siellä suljettiin äskettäin eteläisen pallonpuoliskon suurin viljamylly, joka vuosikymmenet käsitteli riisiä 20 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Ilmaston tutkijat ovat ennustaneet ilmastonmuutoksen aiheuttavan kuivuutta monille maailman alueille ja heikentävän satoja siellä missä suurin osa ihmisistä asuu.

Biopolttoaineen raaka-aineena tulisikin ruoan sijasta käyttää erilaisia orgaanisia jätteitä, esimerkiksi kaupunkien biojätteitä sekä maatalouden ja elintarviketeollisuuden jätteitä. Mutta vielä paljon tärkeämpää on vähentää henkilöautoilua ja suosia joukkoliikennettä.

Uudenlainen liikennepolitiikka on kuitenkin vain yksi osa niiden asioiden joukossa, jotka pitää tehdä, jotta ilmastonmuutos saadaan kuriin. Jos ilmastonmuutoksen annetaan kiihtyä, nälkäisiä tulee lisää, ja paljon.