”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Nälkä, öljy ja voitot

Kolumni Voima-lehdelle 30.06.08

YK arvioi nälkäisten määrän kasvaneen tänä vuonna sadalla miljoonalla, koska perusruoka-aineiden kuten riisin, vehnän, maissin ja soijan hinnat ovat nousseet raketin lailla. YK:n maatalousjärjestö FAO kutsuikin Roomaan koolle huippukokouksen miettimään ratkaisuja ruokakriisiin.

Ruoan tarjonta on vähentynyt mutta kysyntä on kasvanut. Kun varastot alkoivat ehtyä, hinnat lähtivät nousuun.

Tilanteesta on syytetty biopolttoaineita, syystä ja syyttä. Vilja- ja öljykasvien kysynnän kasvusta noin puolet arvioidaan johtuvan biopolttoaineista. Toinen puoli johtuu ruoan ja erityisesti rehun kysynnän kasvusta, joka taas johtuu lihan kulutuksen kasvusta. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen oireet, kuten Australian monivuotinen kuivuus, ovat pienentäneet satoja.

Ruoan hinnannousulla on moninkertainen yhteys öljyn hinnan rajuun nousuun, joka on ollut myös biopolttoainebuumin voimakkain käynnistin. Monien kehitysmaiden oma maatalous päästettiin rappiolle niinä vuosikymmeninä, joina maailmanmarkkinoilta sai halvalla teollisuusmaiden ylituotantoa. Se oli petollisen edullista – niin kauan kuin teollisen maatalouden koneille ja lannoitetehtaille oli tarjolla halpaa fossiilienergiaa, samoin laivoille, joilla ylituotanto rahdattiin muihin maihin.

United Farm and Food Worker’s Union arvosteli FAO:n huippukokousta siitä, että se vaikeni suurfirmojen osuudesta ruokakriisiin. Kehitysmaiden maaseudun köyhien elinolot ovat kurjistuneet nyt kun perusruokien hinta on noussut, mutta niin kävi myös 1990-luvulla, kun ruoan maailmanmarkkinahinnat laskivat. Molemmilla kerroilla sen sijaan ruokaa jalostavien ja välittävien suurfirmojen voitot ovat nousseet, viime aikoina huippulukemiin. Ongelmat eivät siis liity vain ruoan kysynnän ja tarjonnan muutoksiin, vaan myös taloudellisiin rakenteisiin.

Halvan öljyn ja halvan energian aika ei palaa. Ruoan hintakriisi on yksi osoitus siitä, että epäoikeudenmukainen maailma on turvaton. Yksi rauhanomaisen kehityksen perusedellytys on epäoikeudenmukaisuutta luovien rakenteiden korjaaminen.