”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Naisten esineellistämistä ja autojen seksualisointia

Kotimatkalla Brysselistä luin iltapäivälehdistä autopomo Esko Kiesin lausuntoja. Voe voe! Taas on yksi sovinistireppana erehtynyt sanomaan julkisesti mitä ajattelee. Siitä, että joku pitää tällaisia asenteita julkaisukelpoisina, voi päätellä, miten yleisiä ne hänen lähipiirissään ovat, tässä tapauksessa sanoisinko ”kiesialalla”. Jutun mukaan hän on tarkka ulkonäöstä, omastaan ja muiden. Ehkä kuvat valehtelevat, niistä en sitä kyllä havaitse. No, tyylistä on niin monta käsitystä.

Hepun aatoksissa ehkä säälittävintä on se, että stereotyyppisen ajattelun kahlitsema tyyppi pitää naisia sopimattomina johtotehtäviin, koska nämä antavat tunteiden viedä. Mitä muuta sukupuolistereotypiat ovat kuin tunnetta? Sitä paitsi, jos ihmisten käyttäytymistä ohjaisi pelkkä järki, autoja ei myytäisi kovinkaan paljon, kalliita autoja ei varsinkaan. Kaupungeissa ihmiset kulkisivat jalan, polkupyörällä, busseilla ja ratikoilla, kaupunkien välit junilla ja busseilla. Automarkkinointihan perustuu täysin tunteisiin ja mielikuviin.

Siinä, miten herra Kiesi rinnastaa naiset ja autot, on kyse naisten esineellistämisen lisäksi autojen seksualisoimisesta. Autojen ja muiden teknisten härvelien seksualisoimisesta meikäläisellä on pitkä kokemus, olenhan ollut 7 vuotta teekkari ja 6 vuotta diplomi-insinöörin töissä. Ensimmäisessä työpaikassani diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen melkein kaikkien miespuolisten työtoverien pöydän vieressä roikkui seinäkalentereita, joissa märkiin harsoihin, hiuksiin tai kylpyvaahtoon verhoutuneet naiset mainostivat esimerkiksi hammashihnoja, kartiorullalaakereita, voiteluöljyjä tai sähkönappuloita. Pakenin siitä firmasta Tampereen teknilliseen korkeakouluun assistentiksi. Sinne hankittiin uusi hieno tekstinkäsittelyohjelma, joka tuotti hienosti fysiikan ja matematiikan yhtälöissä tarvittavat symbolit ja lausekkeet, kaiken maailman integraalit ja derivaattamerkit, potenssit, osamäärät, sulkumerkit, kreikkalaiset symbolit ja sen sellaiset. Käyttöohje kertoi ensi sivulla, että kun tietokonepääte kuulee tämän hienon ohjelman nimen oikein lausuttuna, ”ruutu kostuu kevyesti”. Minun mielestäni teknisten härvelien seksualisoimisessa on kyse fantasiasta, että nainen on miehen hallinnassa. Kun oikeat naiset tätä harvemmin ovat, tämä fantasia ja unelma heijastetaan seksualisoituihin koneisiin. Koneitahan on niin paljon helpompi hallita kuin ihmisiä. En ollenkaan väitä, että maailman kaikki miehet antaisivat tällaisten fantasioiden ohjata ajatteluaan, mutta yksi ja toinenkin on tullut vastaan.

Poimintoja uutisvirrasta:

Euroopan ympäristövirasto EEA on julkaissut alustavat luvut viime vuoden kasvihuonekaasupäästöistä, jotka olisivat laskeneet 1,5 % edellisvuodesta. Stopclimatechange-nettisivulla todetaan, että luku on jonkin verran kaunisteltu. Ensinnäkin se on EU27:n luku. EU15 eli ne (Länsi-Euroopan) EU-maat, jotka Kiotossa lupasivat vähentää päästöjään 8 % (vuosien 2008-12 keskipäästö verrattuna vuoteen 1990), vähensivät päästöjään 1,3 % tasolle, joka oli 6,2 % vuoden 1990 päästöjen alapuolella. EEA arvioi viime vuoden päästövähennyksen johtuvan suurimmaksi osaksi lamasta. Toimissa on siis vielä kirittävää, jos halutaan toteuttaa Kioto-lupaus.

Muiden maiden ilmastopäätöksistä kuuluu hyvää ja huonoa. Australian senaatti on elokuussa hylännyt päästövähennyslain, mutta sen sijaan läpi meni laki uusiutuvasta energiasta, tavoite vuodelle 2020 on sama kuin EU:lla eli 20 %. Sveitsi on liittynyt kerhoon, joka lupaa vähentää päästöjään 20 % vuoteen 2020. Kiinassa on julkaistu selvitys, joka ennakoi maan valmiutta kääntää päästöt laskuun vuoteen 2030 mennessä. Indonesia on ilmaissut valmiutensa vähentää päästöjään 40 % vuoteen 2030 (verrattuna vuoteen 2005). Intian hallitus kaavailee kansallista energiatehokkuusohjelmaa, johon liittyy päästökauppaehdotus.

USA:ssa taistelu sikäläisestä päästökauppalaista ja ilmastopolitiikasta käy kuumana. Kauppakamari uhkaa haastaa oikeuteen ympäristönsuojeluviraston (EPA), joka aiemmin tänä vuonna ilmoitti, että kasvihuonekaasujen päästöt ovat uhka ihmisten terveydelle.

Kaiut USAn ilmastolakikeskustelusta osoittavat, että valtava määrä teollisuuslobbareita argumentoi siellä ihan samaan tapaan kuin Euroopassakin, ikään kuin ”me” olisimme yksin suitsimassa päästöjä muun maailman kasvattaessa huolettomasti tuprutustaan ilman mitään rajaa – ja ikäänkuin kotimaisten päästörajojen hyväksyminen heikentäisi omia asemia maailmanlaajuisissa ilmastoneuvotteluissa.

Amerikan psykologiliitto APA totesi elokuun alussa, että ilmastotoimia jarruttavat psykologiset syyt, kuten epävarmuus, epäluottamus ja tosiasioiden kieltäminen. Psykologit ehdottavat, että päättäjät, tutkijat ja markkinoijat kiinnittäisivät myös näihin asioihin huomiota. USAn talousministeri Gary Locke varoitti heinäkuun lopulla, että osaa ilmastonmuutoksen tuhoisista seurauksista ei enää mitenkään kyetä estämään. Niillä tulee olemaan suuri vaikutus muun muassa maatalouteen, teollisuuteen, matkailuun ja yhteiskunnan palveluihin.

Maailman energiajärjestön IEAn pääekonomisti Fatih Birol ennustaa, että maailman öljyntuotanto kääntyy laskuun noin 10 vuoden kuluttua. Useimpien käytössä olevien isojen öljykenttien tuotanto on jo kääntynyt laskuun ja laskee kaksi kertaa nopeammin kuin arvioitiin vasta kaksi vuotta sitten.

EU-lobbareita vahtiva kansalaisjärjestö CEO on kesällä julkaissut mielenkiintoisia tiedotteita. Komissio perusti viime vuonna vapaaehtoisen lobbarirekisterin, vaikka parlamentti vaati pakollista – ja vaikka USAn kokemus osoittaa, ettei vapaaehtoinen rekisteri toimi. Ylipäänsä lobbareista vain pieni osa on rekisteröitynyt, mutta erityisesti lakiasiantoimistot suurin piirtein boikotoivat sitä. 16 lakiasiaintoimistoa on saanut lobbareilleen kulkuluvan parlamenttiin, mutta yksikään näistä firmoista ei ole ilmoittanut tietojaan komission rekisteriin. Lakifirma DLA Piper on saanut jopa 6 lobbarille vakituisen kulkuluvan parlamenttiin. Jotkin lakiasiaintoimistot mainostavat lobbauspalveluksiaan potentiaalisille asiakkaille, mutta eivät ole ilmoittaneet tietojaan komission rekisteriin. European Public Affairs-luetteloon on listautunut 110 lakifirmaa, joista seitsemän mainitsee lobbauspalvelut yhtenä toiminta-alanaan. Vielä useampi lakifirma mainostaa lobbauspalveluitaan netissä. Koko joukko thinktankeja saa komissiolta rahaa, mutta on jättänyt tietonsa ilmoittamatta lobbarirekisteriin, mukaan lukien 17 thinktankia 20 eniten rahaa saaneen joukosta. Edellä mainittu lakiasiantoimisto DLA Piper voitti 498 750 euron tarjouksella komission tarjouskilpailun tiedoston laatimiseksi ”epäreiluista liiketoimintamenettelyistä EU:ssa”.

Lester Brownin Earth instituutista tulee säännöllisin välein masentavia tiedotteita siitä, miten hulluksi maailman tilanne on menossa. 12.8. päivätty tiedote kertoo, että maailman väkiluku kasvaa vuosittain noin 80 miljoonalla ja lisäys tulee melkein kokonaan maihin, joissa luonnon kantokyky on jo ennestään helisemässä. Tämä tarkoittaa, että aika monet maat ovat vaarassa joutua yhteiskunnan romahtamisen kierteeseen.

Monaco on ehdottanut sinievätonnikalaa listattavaksi CITES-sopimuksen uhanalaisten lajien listalle. Se tarkoittaisi, ettei tätä tonnikalaa enää saisi kalastaa. EU-maiden kalastuslaivat pyydystävät sitä aika lailla ja suurin osa viedään Japaniin. Komission ympäristöpääosasto kannattaa ehdotusta. Tonnikala onkin tosi nopeasti harvinaistunut Välimerellä ja muualla EUn lähistön merialueilla.

Ryhmä kalifornialaisia merentutkijoita on matkustanut pohjoisen Tyynen meren keskiosiin tutkimaan valtavaa muoviroska-aluetta, jonka halkaisija on satoja kilometrejä. Muovi on pääosin pieninä muruina. Merivirrat kuljettavat alueelle jatkuvasti lisää roskaa. Tutkijat selvittävät sitä, miten muoviroska vai
kuttaa meren ekosysteemeihin. Haluaisin kyllä tutkia sitäkin, miten muovi saataisiin sieltä pois ja miten estettäisiin roskalauttaa kasvamasta. Lautta ui vuodenaikojen mukaan jopa 1600 km etelästä pohjoiseen ja takaisin.

Kaliforniassa kehitellään myös uusia bisnesmalleja, jotka edistävät ilmastotoimia. Tässä lajissa yhdysvaltalaiset ovat tosi hyviä. SunRun-niminen firma asentaa talojen katolle aurinkopaneeleita pienehköllä hinnalla. Todellinen hinta peritään pikkuhiljaa paneelien toiminta-ajan elin 18 vuoden aikana ja se on yhdistetty sähkölaskuun, joka kaiken kaikkiaan alenee, koska asiakkaan verkosta ostaman sähkön määrä alenee. Reutersin blogi 28.7. kertoo asiakkaasta, joka tienasi alentuneen sähkölaskun kautta aurinkopaneelien asennuskorvauksen 45 päivässä. Lisää tällaista!

British Columbian yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan jotkin pohjoisen tundran alueet lämpenevät erittäin nopeasti. Tästä seuraa metaanipäästöjä, jotka entisestään pahentavat ilmastonmuutosta. Alueille joilla ennen on kasvanut vain jäkälää, ruohoa ja varpuja, on ilmaantunut isompikokoista kasvillisuutta.