”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Näin tyttärenpojan

Eilenkään en uskaltanut lähteä Helsinkiin lapsenlasta katsomaan, koska flunssa jatkui. Tänään en enää pärskinyt, ja uskalsin käväistä Kätilöopistolla muutaman minuutin verran, että näin tyttärenpojan ihan livenä. Kovin oli suloinen ja pieni, käsivarret ja jalat ovat paljon hoikemmat kuin äidillään ja tädillään oli syntyessään. Käsivarsien ihossa näyttää olevan kasvun varaa.

Kauppalehdessä Turun kauppakorkeakoulun professori Kari Liuhto arvostelee Fortumin helmikuista yritysostoa venäläisestä sähköyhtiöstä ”venäläiseksi ruletiksi”. Niinpä. Äskettäin on julkistettu lakiehdotus Venäjän strategisten luonnonvarojen käytöstä, se rajoittaa ulkomaalaisomistusta luonnonvaroja hyödyntävillä teollisuusaloilla. Minä olen koko ajan ajatellut, että jos Putinin meininki jatkuu, se tarkoittaa, että hyvin menestyvät ulkomaalaisten investoinnit voidaan kansallistaa koska tahansa. Uuden lakiehdotuksen mukaan ulkomaalaisten liiketoimet luonnonvarojen hyödyntämiseksi voivat joutua tapauskohtaiseen harkintaan, eli suomeksi mielivaltaisten päätösten kohteeksi.

Financial Timesissa näkyy ilmastonmuutos kahdellakin sivulla. Ensin lehti kertoo markkina-asiantuntijoiden ennustavan, että hiilidioksidipäästöoikeuksien kaupasta tulee maailman rahallisesti isoin markkina, kun USA:ssa ja Aasiassa on vähennettävä päästöjä. Toisella sivulla kerrotaan, että USA:n lentoyhtiöiden osakkeenomistajat alkavat vaatia toimia päästöjen vähentämiseksi. Useammankin lentoyhtiön yhtiökokouksiin valmistellaan osakkaiden päätöslauselmia, joissa vaaditaan firman johtoa esittämään strategiansa kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi.

Matka Strasbourgiin kesti taas suurimman osan päivää. Perillä jouduin heti ympäristövaliokunnan koordinaattorien kokoukseen ja heti sen perään BBC halusi minulta suorassa lähetyksessä haastattelun. Aiheena oli tänään julkisuuteen vuotanut ilmastonmuutoksen turvallisuusuhkia käsittelevä raportti, jota Solanan johdolla on valmisteltu ensi viikolla kokoontuvaa EU-huippukokousta varten.

Olen toki seurannut ilmastoasioita niin monta vuotta, että ajatuksessa ilmastonmuutoksesta turvallisuusuhkana ei ole minulle mitään uutta. Mutta minusta on hyvä, että perinteisen turvallisuuspolitiikan parissa työskentelevätkin alkavat havaita tämän.

Ja se pikkuinen poikavauva tietysti tekee aikaisempaa läheisemmäksi ja henkilökohtaisemmaksi sen, että maailma pitää säilyttää hyvässä kunnossa myös niille, jotka ovat nyt lapsia. Ja niille, jotka eivät ole vielä syntyneet.