”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Myrkyttäjien juoksupojat ja -tytöt

Voima, 10/2006

EU:n uuden kemikaalilain sisältö on ratkaistu. Oikeisto pelasi raa'asti ja avoimesti kemianteollisuuden pussiin. He onnistuivat vielä viimeisenä neuvotteluyönä vesittämään hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien käyttörajoituksia.

EU:n komissio arvioi, että 30 000 ihmistä vuodessa kuolee tauteihin, jotka johtuvat työpaikoilla käytettävistä kemikaaleista. Kukaan ei tiedä, kuinka suuri osa astmasta, allergioista, ja lapsettomuudesta johtuu kemikaaleista jokapäiväisissä kulutustavaroissamme, ruoka ja ruokapakkaukset mukaan lukien. Britannian johtavat rintasyöpätutkijat ovat arvioineet, että jopa puolet rintasyövistä saattaa johtua hormonitoimintaa häiritsevistä kemikaaleista.

Viime syksynä asian ensimmäisessä parlamenttikäsittelyssä oikeisto ajoi läpi heikennyksiä kemikaalien testausvelvollisuuteen, jotka ministerineuvosto ikävä kyllä hyväksyi. Mutta parlamentin enemmistö vaati myös, että vaaralllisimmat kemikaalit pitää korvata turvallisilla, silloin, kun vaihtoehto löytyy. Tähän ministerineuvosto ei halunnut suostua.

Korvausvelvollisuudesta väännettiin pitkin syksyä kättä parlamentin ja ministerineuvoston välillä.

Marraskuun viimeisellä viikolla ministerineuvosto suostui ulottamaan korvausvelvollisuuden hormonihäiritsijöihin sekä pysyviin ja elimistöön kertyviin kemikaaleihin.

Mutta viimeisen yön neuvotteluissa konservatiivit vaativat hormonihäiritsijäkemikaalit listasta pois. Ikävä kyllä asian esittelijä, italialainen demari Guido Sacconi alistui, ja ministerineuvosto perui jo tekemänsä myönnytyksen.

Kun käsitellään ilman laadun ja autojen pakokaasujen normeja, konservatiivit ottavat ohjeensa autoteollisuudelta. Kun käsitellään harhaanjohtavan elintarvikemainonnan suitsimista, he ottavat ohjeensa karkki- ja roskaruokateollisuudelta. Ja käsitäessä kemikaalilakia oikeisto otti ohjeensa kemianteollisuuden suuryrityksiltä.

Ratkaisun hetkillä oikeisto ajaa niiden etuja, jotka haluavat kääriä voittoja terveytemme ja ympäristömme kustannuksella. Puheet inhimillisyydestä muistetaan vain vaalien alla.