”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Myrkkydumppausta Bangladeshiin

Voima 27.1.08

Muistatteko vielä reilun vuoden takaisen tapauksen, jossa Hollannissa laivaan lastattu myrkkylasti dumpattiin länsiafrikkalaiseen kylään?

Vastaavaa kohua ei pidetä niistä tuhansista tonneista ongelmajätteitä, joita maailman laivanvarustamot, eurooppalaiset mukaan lukien, dumppaavat joka vuosi kehitysmaihin laivanromutuksen kautta. EU-maiden yritykset omistavat reilun kolmasosan maailman kauppalaivastosta.

Baselin sopimus vaarallisten aineiden kuljetuksesta on vuodesta 1995 kieltänyt ongelmajätteiden viennin OECD-maista muualle. Romulaivojen kohdalla tätä kierretään siten, että alusvanhus on kuljettavinaan viimeisen lastinsa kehitysmaahan, jossa se puretaan alkutekijöihinsä.

EU-komission arvion mukaan laivanromuttamoissa kertyy vuosittain muun muassa 1000-3000 tonnia asbestia ja 170-540 tonnia tributyylitinaa.

Kaksi kolmasosaa maailman laivoista romutetaan Intian, Pakistanin ja Bangladeshin hiekkarannoilla ja jokivarsilla. Työntekijöitä ei suojata mitenkään, eikä maan ja veden pilaantumista estetä. Lapsityövoima pääsee ahtaisiinkin koloihin.

Intian hallituksen selvityksen mukaan joka kuudes Alangin romuttamoissa asbestia käsittelevistä työntekijöistä kärsii asbestoosista ja vuosina 1996-2003 Alangin romuttamoissa kuoli 209 työntekijää. Bangladeshin romuttamoissa jokaista kuollutta kohden suunnilleen 15 loukkaantuu. Räjähdykset ovat yleisiä, Intia ja Bangladesh eivät vaadi ensin tyhjentämään laivoista palavia aineita. 

Laivanvarustaja saattaa saada isosta tankkerista 5-10 miljoonaa taalaa, kun myy alusvanhuksen välikäsiyritykselle, joka dumppaa sen kehitysmaahan. "Vihreitäkin" romuttamoja on, mutta ne kärsivät asiakaspulasta, koska myrkkyjen asiallinen käsittely maksaa.

Bisnes on tuottoisaa toisessakin päässä. Bangladesh saa romulaivoista 80-90 teräksestään.

Laskun maksavat ympäristö ja romuttamoissa raatavat köyhät.

Tiedot ovat laivanromutusta käsittelevästä EU:n komission vihreästä kirjasta. On korkea aika tehdä myös välikäsien kautta tapahtuvasta myrkkyjen dumppauksesta rikos.