”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Meppivierailu tuupannut murhien tutkintaa eteenpäin

Saksalaiskollegani Ska Keller ja minä saavuimme Meksikoon keskiviikkoiltana. Matkan tarkoitus on tutustua Meksikon ja erityisesti Oaxacan osavaltion ihmisoikeustilanteeseen sekä Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon murhan tutkintaan.
 
Torstain olemme olleet pääkaupungissa, tavanneet liittovaltion hallituksen ja myös syyttäjänviraston edustajia sekä kansalaisjärjestöjä.
 
Meksikon hallitus ei vaikuta varauksettoman ihastuneelta siihen, että tulemme maahan juuri nyt, kun sunnuntaina on vaalit 12 osavaltiossa, myös Oaxacassa. Ainakaan minulla ei kuitenkaan ole muuta rakoa matkustaa tänne, ennen kuin ehkä joulukuussa ennen Cancunin ilmastokokousta. Ja se olisi jo liian myöhäistä murhatutkinnan jouduttamisen kannalta.
 
Erityisen voimakkaasti meitä on yritetty taivutella olemaan menemättä Oaxacaan. Se taivuttelu jatkui heti saavuttuamme maahan. Sovimme sellaisen kompromissin, että suunnitellun kahden päivän sijasta olemme siellä vain yhden päivän, eli tänään. Lähdimme 6.30 aamulennolla eli hotellilta piti lähteä jo aamuviideltä.
 
Tämä ympäripuhuminen on tuntunut tosi oudolta, perustuuhan koko matka siihen, että Meksikon EU-suurlähettiläs esitti Heidille ja minulle kutsun tulla Meksikoon ja Oaxacaan tutustumaan tilanteeseen itse. Tämän kutsun hän esitti tavatessaan meidät Jyrin murhan jälkeen.
 
Kaikesta päätellen se henkilö, joka eniten inhoaa ajatusta vierailustamme, on Oaxacan kuvernööri. Hän on ilmoittanut, että kukaan viranomainen ei vastaanota meitä. Niinpä tapaamme vain kansalaisjärjestöjen edustajia ja 27.4. hyökkäyksessä eloonjääneitä.
 
Oaxacan kuvernöörin puolue PRI (institutionaalinen vallankumouspuolue) on hallinnut osavaltiota noin 80 vuotta. Nyt kaikki muut puolueet ovat asettuneet yhteisen vastaehdokkaan taakse ja on oikeasti mahdollista, että PRIn valtakausi katkeaa. Meksikon hallitus edustaa eri puoluetta eikä halua antaa mielikuvaa siitä, että liittohallitus yrittää manipuloida Oaxacan vaaleja. Me olemme kaikille korostaneet, että tarkoituksemme ei ole vaikuttaa vaaleihin, vaan vain tutustua ihmisoikeustilanteeseen yleensä sekä Jyrin ja Betyn murhan tutkintaan erityisesti. Lupasimme muun muassa, että emme tapaa Oaxacassa toimittajia. Kun eilen illansuussa tapasimme varaulkoministerin, tämä ei enää vaikuttanut superhuolestuneelta matkastamme. Kävimme hyvän keskustelun murhatutkinnasta, mutta siitä en voi kertoa enempää.
 
Kyse ei oikeasti ole vain tästä murhasta, vaan laajemmin niin sanotusta rankaisemattomuuden kulttuurista. Meksikossa tapahtuu järkyttävä määrä rikoksia, myös murhia, joista ketään ei koskan tuoda oikeuden eteen. Niistä erityisen merkittävistä rikoksista, joiden tutkintaa YK ja EU ovat seuranneet, 98 % on selvittämättä. Kaikki, jotka haluavat murtaa tämän rankaisemattomuuden, toivovat hartaasti että kansainvälinen paine johtaa eurooppalaisen murhan selvittämiseen ihan oikeasti ja että se auttaa lyömään rakoa rankaisemattomuuteen. Tätä painetta me haluamme osaltamme luoda ja täytyy sanoa, että ainakin tulomme on huomattu.
 
Mehän emme tietenkään tiedä, ketkä Jyrin ja Betyn tappoivat. Mutta mitä todennäköisimmin samat ihmiset ovat tappaneet muitakin. Kaikki paikalliset pitävät selvänä, että aseistettu joukko, joka avasi tulen San Juan Copalaan menossa olevaa avustusretkikuntaa vastaan 27.4. on UBISORT, Sillä tiedetään olevan läheiset suhteet Oaxacan kuvernööriin. Puhutaan jopa, että UBISORT on eräänlainen kuvernöörin aseistettu työkalu.
 
Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Jyrin tapauksen nostaminen liittovaltion syyttäjänviraston tutkittavaksi johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin toinen tapetuista on ulkomaalainen. Toiseksi Jyri ja Bety ammuttiin sotilasaseella, jollaisia ei Meksikossa voi laillisesti ostaa.
 
Käsitteet San Juan Copala ja UBISORT liittyvät sanoisinko moniongelmaiseen vyyhteen. San Juan Copala on perinteisesti triqui-alkuperäiskansan keskuspaikka. Triquiden keskuudessa on ollut ristiriitoja suunnilleen siitä asti, kun siirtomaavalta saapui Meksikoon. Myös Meksikon itsenäisyystaistelussa triquita oli molemmin puolin. San Juan Copalan alue jaettiin kunniksi tavalla, joka ei noudattanut yhteisöjen perinteisiä rajoja. 1970-luvulla perustettiin MULT-niminen ryhmä ajamaan triquiden etuja paikallispomojen (joista täällä käytetään nimitystä cacique) mielivaltaa vastaan. MULT myös aseistautui ja sillä oli läheiset välit PRIn kanssa. Jossain vaiheessa osavaltiohallinto kätilöi UBISORT-ryhmän eräänlaiseksi vastavoimaksi, jotta MULT ei olisi liian vahva. Aika vähän aikaa sitten MULT-ryhmästä eronneet perustivat uuden ryhmän nimeltä MULTI eli ”itsenäinen MULT”.
 
Vuonna 2007 San Juan Copalan alueen 7 kuntaa julistautuivat autonomiseksi alueeksi. Välit naapurien kanssa kiristyivät. Viime talvena UBISORT valtasi kunnantalon, mutta se ajettiin ulos, jonka jälkeen UBISORT on piirittänyt San Juan Copalaa. Paikkakunnalle vievä tie on katkaistu, sitä myöten ei päiväsaikaan pääse kulkemaan. Miehiä kulkee öisin metsiä myöten saartorenkaan läpi, naisia päästetään ajoittain päiväsaikaankin naapurikyliin ostoksille.
 
Se avustusretkikunta, jossa Jyri oli mukana, yritti päästä saarrosta läpi. Ajatuksena oli, että autoletkaa, jossa on ruoan ja lääkkeiden lisäksi lääkäreitä, toimittajia ja ulkomaalaisia, ei pysäytettäisi. Toisin kävi.
 
Jyrin ja Betyn murhan jälkeen San Juan Copalassa ammuttiin yöllä paikallisjohtaja, jonka aloite autonomia oli, ja hänen vaimonsa. Tänä aamuna matkalla lentokentälle kuulimme, että joku UBISORTin jäsen on ammuttu. Kuulemma kuvernööri käytti heti tilannetta hyväkseen ja ilmoitti, että konflikti on pahentunut. Nyt myös armeija on lähetetty vahvistamaan San Juan Copalan piiritystä.
 
Ylipäänsä vaalitaistelu Meksikossa on varsin rajua. Joitakin päiviä sitten Tamaulipasin osavaltiossa ammuttiin kuvernööriehdokas. Täkäläiset arvelevat, että taustalla ovat huumekauppiaat. Kyseinen ehdokas, PRI-puolueesta, oli luvannut panna huumeliigat kuriin.
 
Rikollisliigojen käyttämistä aseista iso osa on salakuljetettu Yhdysvalloista. Presidentti Calderon oli joitakin aikoja sitten puhunut USAn kongressissa ja vedonnut aselakien tiukentamiseksi, koska USAn vapaa asekauppa horjuttaa sisäistä turvallisuutta Meksikossa. Tämä oli herättänyt valtavaa paheksuntaa USAn konservatiiveissa.
 
Toinen esimerkki vaalitaistelun menetelmistä. Oaxacassa kuvernöörin puolue kiertää ennen vaaleja pitkin kyliä jakamassa ihmisille lahjoja, kuten sementtisäkkejä ja ruokaa, ilmeisesti valtion varoilla. Monet maalaiset, etenkin alkuperäisväestökylissä, ajattelevat että lahjan vastaanottajan velvollisuus on äänestää PRI-puoluetta. Pari viikkoa sitten jopa radiossa oli lähetetty nauhoite Oaxacan kuvernöörin käymästä puhelinkeskustelusta, jossa tämä antoi ohjeita vaalilahjusten jakamisesta. Ilmeisesti Oaxaca ei ole ainoa alue, jossa tällaista tapahtuu.