”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Meppidelegaatio todisti Gazassa Israelin laukauksia

Taas lähdin lentokentälle kynsinauhat maalissa. Viikonloppuna olin maalannut keittiön puuhellan muurin ja alakerran rappusten takaseinää.

Stuttgartissa on lunta ja pikkupakkanen. Strasbourgissakin on vähän lunta, auton mittari näyttää ulkolämpötilaksi -4C.

Avatessaan tänään parlamentin täysistunnon puhemies Pöttering tuomitsi Gazan väkivallan, muun muassa YK:n edustajiin kohdistuneet hyökkäykset. Hän tuomitsi Hamasin raketti-iskut, mutta muistutti myös, että Israelin reaktio on ollut suhteeton.

Meppidelegaatio on Gazassa. Brittimeppi Chris Davies on kirjoittanut blogiinsa kuvauksen siitä, miten meppejä ei ensin oltu päästää Gazaan, mutta lopulta he kuitenkin onnistuivat pääsemään sinne. He ylittivät Egyptin ja Gazan välisen rajan luodinkestävissä maastoautoissa vähän kahden jälkeen iltapäivällä, tulitauon oli määrä jatkua kello neljään. ”Yhtäkkiä kuului valtava pamaus; maa tärähti ja vatsani samoin. Israelin ammus kesken tulitauon. Se oli ehkä 6-700 metrin päässä, mutta tuntui olleen hemmetin lähellä. Miltähän tuntuu niistä ihmisistä, jotka oikeasti ovat lähellä? Myöhemmin meille selitettiin, että kyseessä oli vastaus Hamasin raketti-iskuun.”

Ryhmä ajoi vähän matkan päässä olevaan alakouluun, joka toimi tilapäisenä turvapaikkana ja jossa oli paljon lapsia. ”Toinen israelilaisten ammus, ja taas maa ja vatsani tärähtivät. Rakennusten välistä nousi savua muutaman sadan metrin päässä. Lapset eivät näyttäneet piittaavan. Kuvittelen heidän tuumineen, että se oli liian kaukana.” Näin siis Chris Davies.

Muita poimintoja uutisvirrasta:

Viime viikolla on julkaistu EU:n ekodesign-direktiivin täytäntöönpanoon liittyvä selvitys muun muassa tuulettimien ja digiboksien energiatehokkuudesta, jossa on selvityksen mukaan parantamisen varaa ja paljon. Markkinoilla olevien tuulettimien kohdalla ei havaittu minkäänlaista yhteyttä hinnan ja energiatehokkuuden välillä. Halvalla voi siis saada energiapihin ja kalliilla voi ostaa energiasyöpön.

Lester Brownin Earth Instituten tiedote puhuu myös energiatehokkuuden mahdollisuuksista. Sen mukaan USA:ssa rakennusten energiankulutusta voitaisiin leikata 20-50 % parantamalla lämmöneristystä ja vaihtamalla laitteita energiapihimpiin. Ryhmä insinöörejä ja arkkitehteja on asettanut tavoitteeksi alentaa rakennusten energiankulutusta 80 % vuoteen 2030 mennessä. Samassa jutussa sanotaan, että 100 watin hehkulampun vaihtaminen pienoisloistelamppuun säästää viimeksi mainitun lampun elinaikana energiaa yhtä paljon kuin Toyota Priukselta kuluu matkalla New Yorkista San Franciscoon. Japanin Top Runner-ohjelma, jossa kunkin tuoteryhmän energiapiheimmät vekottimet määräävän seuraavien vuosien standardin, on vuosien 1998-99 ja 2004-05 välillä parantanut jääkaappien energiatehokkuutta 55 %, ilmastointilaitteiden 68 % ja tietokoneiden peräti 99 %.

Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel on liittynyt niiden poliitikkojen joukkoon, jotka vaativat vihreää elvytystä. Hänen mielestään Saksan talouden elvytysohjelman tavoitteena pitää olla talouden modernisointi, eikä olemassa olevien rakenteiden säilyttäminen.

Energy Watch-järjestö arvostelee maailman energiajärjestöä IEA:ta siitä, että tämä on systemaattisesti aliarvioinut uusiutuvan energian mahdollisuuksia ja propagoinut fossiilisten ja ydinvoiman välttämättömyyttä. Esimerkiksi vuonna 1998 IEA arvioi maailman tuulivoimateho voivan nousta 47,4 gigawattiin vuoteen 2020 mennessä. Todellisuudessa tuo luku saavutettiin joulukuussa 2004. Vuonna 2002 IEA nostikin vuotta 2020 koskevaa tuulivoimaennustettaan ylöspäin, 104 gigawattiin. Tästä mentiin ohi viime kesänä, eli aika reilusti ennen vuotta 2020. Tuleepa mieleen, että aina, kun IEA:n World Energy Outlook ilmestyy, Suomenkin lehdistössä siteerataan melkein kuin jumalansanaa ennusteita, joissa povataan vielä vuosikymmeniä jatkuvaa fossiilisten polttoaineiden käytön kasvua ja sen myötä myös päästöjen kasvua, ja myös ydinvoiman välttämättömyyttä. Ilmastonsuojelun kannalta nämä ennusteet ovat sangen lohduttomia. No, onneksi IEA on sentään alkanut jo tuottaa myös vaihtoehtoskenaarioita, millaisilla energiainvestoinneilla ilmastonmuutos voitaisiin saada kuriin.

Ryhmä Stanfordin yliopiston tutkijoita Kaliforniasta varoittaa, että ilmastonmuutos voi vuosisadan loppuun mennessä johtaa siihen, että puolet maailman väestöstä kärsii nälkää. Maapallon lämpeneminen voi johtaa esimerkiksi riisisatojen pienenemiseen 20 %:lla ja maissin 40 %:lla.

Japanin merellä puolestaan on todettu meren hiilidioksidinielun heikenneen rajusti. Tutkijat ovat havainnosta huolestuneita. Jos maailman muutkin merialueet imevät itseensä entistä pienemmän osan ihmiskunnan tupruttamasta hiilidioksidista, luvassa on ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuden kasvun kiihtyminen ja sen myötä myös ilmastonmuutoksen nopeutuminen. Japanilaisten ja venäläisten tutkijoiden mittausten mukaan merivesi imi hiilidioksidia vuosien 1999 ja 2007 välillä vain puolet siitä määrästä, joka mereen upposi 1992-1999. Tulokset on julkaistu Geophysical Research Letters-lehdessä.