”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Mehiläiset vastaan kemian jättifirmat

Mehiläisistä puhutaan tällä viikolla kahdessa EU-parlamentin valiokunnassa, ympäristö- ja vetoomusvaliokunnassa. Taustalla ovat mehiläisten joukkokuolemat. Viime viikolla saatiin lisävahvistusta sille, että tietyt torjunta-aineet tuhoavat mehiläisiä. Aineita valmistavat kemian jättifirmat ovat kuitenkin käyneet taistoon tuotteittensa puolesta.

Kymmenkunta vuotta sitten mehiläistarhaajat Yhdysvalloissa huomasivat ällistyksekseen keväällä kokonaisia mehiläispesiä autioiksi. Tämä oli ongelma myös hedelmätarhoille. Mehiläispesiä nimittäin viedään kukinta-aikaan hedelmätarhoihin varmistamaan pölytys ja hedelmäsato. Sittemmin tuhansittain mehiläispesiä on autioitunut myös Euroopassa.

Mehiläiskato on ongelma monelle muullekin kuin hunajan ja hedelmien tuottajille. Mikä tahansa kukkiva kasvi tarvitsee pölyttäjiä, esimerkiksi mustikat, mansikat ja puolukat, muuten ei tule marjoja. Mutta pölyttäjähyönteisiä tarvitsevat muutkin kukkivat kasvit. Mehiläiset ovat tärkeitä koko luonnolle, ei vain ihmisille.

Neonikotinoidit eli nikotiinijohdannaisiin kuuluvat torjunta-aineet ovat jo jonkin aikaa olleet epäiltyinä. Viime viikolla EU:n ruokaturvavirasto EFSA julkaisi raportin, joka vahvisti neonikotinoidien tappavan mehiläisiä.

EFSA:n mukaan neonikotinoideilla ei pitäisi käsitellä sellaisten kukkakasvien siemeniä, joita mehiläiset pölyttävät, kuten rypsi, rapsi ja auringonkukka, eikä myöskään maissia, koska torjunta-ainetta tihkuu kasvin sisältä sen pinnalle.

Joukko kansalaisjärjestöjä on kampanjoinut neonikotinoidien kieltämiseksi. Aineita on kutsuttu jopa ”hyönteismaailman sinappikaasuksi", mikä viittaa ensimmäisessä maailmansodassa käytettyyn pahamaineiseen taistelukaasuun.

Aineiden valmistajat, kemian jättifirmat Bayer ja Syngenta ehättivät heti leimaamaan varovaisuusperiaatteen liioitteluksi sen, että neonikotinoidien käyttöä alettaisiin rajoittaa, ja EFSA:n todistusaineiston puutteelliseksi.

Kysymys on jättibisneksestä, sekä Bayer että Syngenta myyvät torjunta-aineita vuosittain miljardeilla euroilla.

EFSA on tunnettu pikemminkin lepsuudesta kuin ylenpalttisesta tiukkuudesta. Virastoa on syytetty siitä, että sen tieteellisten asiantuntijapaneelien jäsenillä on kytköksiä firmoihin, jotka myyvät esimerkiksi geneettisesti muunneltuja viljelykasveja, torjunta-aineita ja ruoan lisäaineita. Viime vuonna myös EU:n tilintarkastustuomioistuin totesi, että EFSA:ssa ei riittävästi kunnioiteta jääviyssääntöjä.

Toissa vuoden marraskuussa EU-parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa se vaati toimia mehiläiskadon lopettamiseksi ja vaati muun muassa selvittämään torjunta-aineiden vaikutukset. Oikeistoryhmien neuvottelijat tosin yrittivät pudottaa tämän pois ja ehdottivat jopa tekstiä, jossa todettaisiin torjunta-aineet riittävästi testatuiksi ja turvallisiksi. Taustalla oli aineita valmistavien firmojen lobbaus.

Britannian parlamentti on kutsunut Bayerin kuultavaksi siitä, että nikotiinijohdannaiset hajoavat luonnossa paljon hitaammin kuin firma on antanut ymmärtää silloin kun aineille on annettu käyttölupa.

Ei ole yllätys, että neonikotinoidien valmistajat leimaavat epäluotettaviksi tiedot tuotteittensa vaarallisuudesta. Mutta tuntuu ihmeelliseltä, että EU-maiden viljelijöiden kattojärjestö Copa-Cogega, johon Suomen MTK:kin kuuluu, on lähtenyt samaan kelkkaan. Samana päivänä kun EFSA julkaisi raporttinsa, Copa-Cogega julkaisi yhdessä siemenkauppiaiden ja torjunta-ainevalmistajien kanssa raportin, jonka mukaan neonikotinoidien kieltäminen maksaisi EU-maiden maataloudelle 17 miljardia euroa viidessä vuodessa.

Tämän raportin olivat rahoittaneet Bayer ja Syngenta – juuri samat firmat jotka valmistavat näitä aineita. Viljelijöiden järjestö lähti siis torjunta-ainevalmistajien mannekiiniksi.

Takuulla maksaisi jotakin, jos siemeniä ei voisi ”peitata” nyt yleisimmin käytetyillä aineilla. Mutta mehiläisten katoaminen maksaisi moninkertaisesti.

Kyse on vielä peltoja ja hedelmätarhoja isommasta asiasta. Hyönteisiä, jotka pölyttävät niin ihmisten ruoaksi kelpaavia kuin muitakin kasveja, on monia muitakin. Jos nikotiinijohdannaiset tappavat mehiläisiä, mitä ne tekevät muille pölyttäjille, kuten kimalaisille ja perhosille? EFSA tyytyy toteamaan, että tästä tarvitaan lisää tutkimusta.

Ranska on jo ehättänyt kieltämään jotkin neonikotinoidit ja Saksakin on asettanut rajoituksia. Suomi on odotellut EFSA:n kantaa.

Minun mielestäni neonikotinoidit pitäisi kieltää pikaisesti. Ruoan tarve maailmassa kasvaa, kun ihmisiä on yhä enemmän. Samaan aikaan ilmastonmuutos heikentää satoja monissa väkirikkaissa maissa. Ei ihmiskunnalla ole varaa menettää mehiläisiä.

Kolumni Hämeen Sanomille 24.1.2013