”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Maailman kalakantoja uhkaa romahdus

Kiva kirkas kevätpäivä. Ennen lähtöä Brysseliin maalasin olohuoneen lattian.

Tanskan kaikki poliittiset puolueet ovat viime viikolla sopineet kansallisesta energiapolitiikasta, jolla saavutetaan ja ylitetään EU:n tavoitteet uusiutuvasta energiasta ja päästövähennyksistä. Tavoitteisiin kuuluu muun muassa energian kokonaiskulutuksen alentaminen vuoden 2006 tasosta 2 %:lla vuoteen 2011 ja 4 %:lla vuoteen 2020. Tässä on minusta yksi esimerkki siitä, että muissa Pohjoismaissa on poliittista uskallusta miettiä sitä, millaista tulevaisuutta varsinaisesti haluamme, sen sijaan että toistettaisiin mantroja ”on pakko” ja ”muuta vaihtoehtoa ei ole”. Muistanpa miten Suomen eduskunnassa 90-luvulla naureskeltiin Tanskan tuulivoimatavoitteille. Silloin absoluuttiset luvut olivat pieniä, vaikka kasvuluvut olivat isoja. Mutta tuulivoiman prosenttiosuuden sähköntuotannosta ovat Tanskassa olleet kaksinumeroisia lukuja jo pitkään, eli absoluuttisetkin luvut ovat isoja. Samalla syntyi iso uusi työllistäjä ja hyvä vientibisnes.

Maailman kalakantoja uhkaa romahdus. UNEP:n johtaja Achim Steiner on varoittanut, että ilmastonmuutoksen, ylikalastuksen ja merten saastumisen yhteisvaikutus voi muutamassa vuosikymmenessä romahduttaa kaupallisesti hyödynnettävät kalakannat. Se olisi korjaamaton vahinko. Nykyisin kalat ovat tärkeä proteiinin lähde melkein puolelle ihmiskuntaa, 2,6 miljardille ihmiselle. UNEP:n raportin nimi on ”In Dead Water”.

Steiner on myös vedonnut maailman hallituksiin, että ne kohdistaisivat lamantorjuntarahat energiatehokkuuden parantamiseen. Esimerkiksi USA:ssa presidentti Bush hyväksyi äskettäin 168 miljardin dollarin elvytyspaketin, jonka tarkoitus on kannustaa yrityksiä tekemään uusia hankintoja. On tosi hyvä idea, että tämänkaltaiset elvytyspaketit suunnattaisiin ilmastonsuojeluun.

Viime vuonna hallitukset käyttivät UNEP:in arvion mukaan 200 mrd dollaria fossiilisten polttoaineiden subventointiin mutta vain 33 mrd taalaa puhtaiden energiatekniikoiden tukemiseen.

Saksassakin saattaa syntyä vihreiden hallituskoalitio oikeiston kanssa, nimittäin Hampurissa. Mielenkiintoista. Uutisen mukaan Angela Merkelin odotetaan kannustavan Hampurin CDU:n johtajaa liittoutumaan vihreiden kanssa. Merkelin tähtäimessä on se, että seuraavien liittopäivävaalien jälkeen CDU ei ehkä kykene hallitsemaan demarien kanssa, eikä myöskään perinteisen kumppaninsa liberaalien kanssa, joten CDU voi joutua neuvottelemaan liittohallituksen muodostamisesta vihreiden kanssa. No, Merkel on ainakin kansainvälisessä ilmastopolitiikassa ollut aika hyvä, suorastaan yllättävän hyvä. Toisaalta kysymyksessä autojen hiilidioksidipäästörajoista hän on ajanut suoraviivaisesti Saksan autoteollisuuden lobbaamaa linjaa – mikä ei kyllä välttämättä ole edes autoteollisuuden pitemmän aikavälin etu.