”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Luoteisväylä on sula

Monet kansainväliset lehdet kirjoittavat ennennäkemättömien rankkasateiden aiheuttamista tulvista Afrikassa. Ainakin miljoona ihmistä on joutunut kärsimään, useissa maissa, satojatuhansia koteja ja kokonaisia kyliä on tuhoutunut, satoja on kuollut. Rankkasateiden ennustetaan jatkuvan, YK pelkää tarttuvien tautien, kuten koleran, leviämistä.

Pohjoisen jäämeren jää taas sulaa ennätysvauhtia. Uusissa satelliittikuvissa näkyy, että luoteisväylä Atlantin ja Tyynen meren välillä eli reitti Kanadan ja Alaskan pohjoispuolella on nyt sula. Tätä väylää on ikiajat haikailtu, mutta koskaan ennen laivat eivät ole siinä voineet kulkea. Nyt voivat. Pohjoisen jäämeren jään pinta-ala on nyt noin miljoona neliökilometriä pienempi kuin syyskuussa 2005 ja 2006 keskimäärin. Erotus on kolme kertaa Suomen pinta-ala. Arktisella alueella maapallo lämpenee suunnilleen kaksinkertaista vauhtia verrattuna planeettaan keskimäärin.

Hesarin tämän lauantain autoliite kertoo, että Frankfurtin automessuilla on esillä monta automallia, jonka kulutus on 4,5 litraa sadalta tai alle. Tämä vastaa päästörajaa 120 g/km, jota europarlamentin ympäristövaliokunta juuri vaati uusien autojen keskimääräiseksi rajaksi vuonna 2012. Miksi vasta nyt, kysyy Hesari. Hyvä kysymys. Muutama päivä sittenhän Porschen toimitusjohtaja vaati että poliitikot asettavat autoteollisuudelle fysiikan lakien vastaisia vaatimuksia.