”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Luksusta lumisateessa

Yöllä oli satanut lunta, sitä oli maassa ehkä pari senttiä. Pyöräily hotellilta parlamentille oli hiukan jännittävää, mutta pystyssä pysyin. Guardian-lehti kertoi, että Vancouverissa ei ole nähty lunta joulunalusajan jälkeen. Talviolympialaisten ajaksi sinne on odotettavissa vain plusasteita. Siitäkin näkee, että pakkanen Suomessa tai edes Euroopassa ei todista, että kaikkialla olisi kylmää.

No, siinä sormet hileessä pyöräillessäni muistelin Heidin ja minun välistä sanailua maanantaina. Kun tulimme Strasbourgin parlamenttirakennukseen, tokaisin, että nyt on taas tämä leirikoulu tässä vaiheessa. Heidi sanoi, että tämä on luksusleirikoulu, tai luksusluokkaretki. Nyt on sitten lumista luksusta.

Täysistunnon aluksi kuulimme, että kirjallinen kannanotto elävien hevosten pitkiä kuljetuksia vastaan on saanut taakseen meppien enemmistön. Seuraavaksi puhemies luki lausunnon sen johdosta, että Nelson Mandela vapautettiin vankilasta tasan 20 vuotta sitten.

Tämän päivän kohutuin asia oli niin sanottu swift-äänestys. Siinähän oli kyse siitä, hyväksyykö parlamentti sen, että tiedot EU-maiden pankkitileiltä tehdyistä rahasiirroista ulkomaille annetaan Yhdysvalloille, terrorismin vastaisen taistelun nimissä. Menettely on koko ajan rikkonut lakia. Lissabonin sopimus antaa parlamentille päätösvaltaa tässä asiassa. Oikeistolainen EPP-ryhmä ehdotti asian käsittelyn lykkäämistä maaliskuun istuntoon. Raportin esittelijä totesi muun muassa, että menettely rikkoo EU-lakeja ja tätä lain rikkomista on tehty jo monta vuotta. Kaikki tietävät, mitä USAn kongressi sanoisi, jos heidän hallituksensa tekisi vieraan vallan kanssa sopimuksen kansalaisten pankkitietojen luovuttamisesta. Komissaari Cecilia Malmström, joka vielä pari vuotta sitten oli meppi, pyysi tukea lykkäykselle, hän perusteli sitä sillä, että komissio on pikaisesti valmistelemassa asiasta uutta neuvottelumandaattia. Demariryhmän puheenjohtaja Schultz kysyi Malmströmiltä, miksei hän Ruotsin puolivuotisen puheenjohtajuuden (viime vuoden jälkipuolisko) aikana tehnyt asialle mitään, ennen komissaariksi nimitystäänhän Malmström oli Ruotsin Eurooppa-ministeri.

Äänin 305-290 parlamentti päätti käsitellä asian nyt. Ja kun itse asiasta päästiin äänestämään, parlamentti torppasi swift-sopimuksen äänin 378-196, tyhjää äänesti 31.

Kotimatkalla tuli lisää lumiluksusta. Strasbourgin lentokentällä, istuessani turvatarkastetulla puolella odottamassa Kööpenhaminan lennon lähtöä Liisa Jaakonsaaren kanssa meille tultiin ilmoittamaan, että kenttä on lumisateen takia suljettu, yhtään lentoa ei saavu eikä lähde tänään. Harmissamme menimme Air Francen asiakaspalvelutiskin jonoon. Kun meidän vuoromme tuli, virkailija sanoi, että juuri nyt tulleen ilmoituksen mukaan kenttä onkin taas auki, mutta kone, jonka pitäisi viedä meidät Kööpenhaminaan, on ohjattu Lyoniin, koska tämä kenttä oli laskeutumiskiellossa. No, kone tuli Lyonista ja meidän lentomme lähti noin tunnin myöhässä. Mukaan oli siinä välissä tullut myös Mitro Repo. Emme tienneet, ehdimmekö jatkolennolle kohti Helsinkiä, mutta nipin napin ehdimme.