”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Löytyi mainio led-lamppu

Jukka on löytänyt niin mainion led-lampun, että nyt on pakko mainostaa. Tämä led näyttää lähes samalta kuin perinteinen mattapintainen hehkulamppu, valaisee ihan oikeasti ja valo on valkoista eikä sinertävää. Ja syttyy hetkessä ilman viivettä (kuten ledit nyt ylipäänsäkin, toisin kuin pienoisloistelamput).

Olen saanut jonkin verran sähköpostia kansalaisilta, jotka ovat tyytymättömiä ”hehkulamppudirektiiviin” eli siihen, että energiasyöpöimmät hehkulamput poistetaan myynnistä asteittain. Osa heistä sanoo, että tällainen päätös olisi tullut tehdä vasta kun led-lamput ovat tarpeeksi kehittyneitä.

Minä olen koko ajan ajatellut, että kun pahiten energiaa törsäävät lamput poistetaan myynnistä, uusia ja parempia lamppuja tulee markkinoille, myös ledejä. Niinhän se on käynyt muidenkin vekottimien kanssa. Ja nyt siis Jukka löysi kaupasta oikeasti käyttökelpoisen led-lampun.

Tämä mainio led ei löytynyt mistään kalliista erikoisliikkeestä vaan Halpa-Hallista. Ja se tosiaan valaisee ihan oikeasti. Aikaisemmin olemme löytäneet kaupoista vain yhden watin ledejä. Ne eivät vie paljon sähköä, mutta eivätpä kovin paljon valaisekaan, ne soveltuvat esimerkiksi yölampuksi valaisemaan tietä vessaan, mutta esimerkiksi lukulamppuun ne eivät sovi, kattolampusta puhumattakaan.

Tämän uuden ledin pakkaus ei kerro lumen-arvoa, mutta omat silmäni kertovat valoa tulevan enemmän kuin 25 W hehkulampusta, lähes saman verran kuin 40 W hehkulampusta. Valo on mielestäni aivan riittävä esimerkiksi vessan peilin yläpuolelle. Ja kattokruunussa, jossa on 3 tai 5 haaraa, tällaiset ledit valaisevat huoneen oikein kirkkaasti. Niitä saa myös kynttilämallisia.

Lampun merkki on LedMix, maahantuoja Ecosystems Finland. Sähkönkulutukseksi kerrotaan 2,2 W. Olen kokeillut tuntuuko päällä oleva tällainen lamppu kuumalta. Ei tunnu, haalealta vain. Juuri lampun kuumuus kertoo sen tuottavan paljon hukkalämpöä. Kuka tahansa huomaa eron kokeilemalla kädellä yhtä kirkkaasti valaisevia hehkulamppua ja pienoisloistelamppua. Hehkulamppu polttaa kättä, pienoisloistelamppu ei, mutta tuntuu silti lämpimältä. Led ei edes tunnu varsinaisesti lämpimältä, vain haalealta.

Tämän ledin valon väri on ihan siedettävä, se ei ole sinertävä kuin aikaisempien yhden watin led-lamppujemme. Valkoisen sävy on aavistuksen verran “kylmä” mutta ei mielestäni kuitenkaan häiritsevästi. Pakkaus ilmoittaa värilämpötilaksi 2900-3500 K. Käyttöiäksi luvataan peräti 50 000 h eli yli 6 vuotta vaikka olisi koko ajan päällä. Eikä sisällä ongelmajätettä. Jukka löysi sen jostain halpahallista, ja ostimme heti lisää, panimme keittiön 3-haaraiseen kattolamppuun kaikkiin sellaiset. Vaihdamme varmaan useampilamppuisten valaisimien lamput tällaisiksi sitä mukaa, kun pienoisloistelamput sammuvat.