”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lisää terveysterroria

Julkaistu Lääkärilehdessä 13.5.2005

Jos ruokapakkauksia ja -mainoksia olisi uskominen, ihan arkisista kaupoista voi ostaa sorjaa vyötäröä, heleää ihoa, tervettä sydäntä, vahvaa luustoa, iloa ja tarmoa, kirkasta älyä, hyvää muistia ja makoisia yöunia. Noin esimerkiksi. Eikä nyt puhuta hedelmä- ja vihannestiskeistä, vaan värikkäisiin kuoriin pakatuista valmisteista.

Kuluttajakattojärjestö BEUC on koonnut pikku esitteeseen esimerkkejä ruokien myyntiväitteistä Euroopassa. Väite voi sisältyä tuotemerkkiin, kuten "Feel Good", "Wellwoman" ja "Food Doctor". Mainokset lupaavat vitalisoida solut, rauhoittaa ruumiin ja sielun, parantaa keskittymiskykyä ja tasapainottaa hormonitoiminnan.

Tunnetun valmistajan muropakettien kyljessä komeilevat sydän- ja luusymbolit kertomassa, mille ruumiinosille tuote tekee hyvää. Hyvyys luustolle perustuu pelkästään siihen, että muroja syödään maidon kanssa. Sydämen hyvää on kai sitten sokeri, jota yhdessä muroannoksessa on 19 g, eli kuuden suomalaisen sokeripalan verran.

Toisen ison valmistajan soijapaputölkki kertoo vastaavansa yhtä vihannesannosta, siis yhtä niistä viidestä annoksesta, joita WHO suosittelee syötäväksi päivittäin. Siitä purkki vaikenee, että se sisältää suolaa kolmasosan yhden päivän tarpeesta. Tuote, joka kertoo olevansa "täysin rasvaton", on pääasiassa sokeria. "90%:sti rasvattomassa" tuotteessa on 10 % rasvaa.

Viime syksynä Suomessa komeili ulkomainoksia, jotka julistivat "nälkä lähtee terveellisesti juomalla". Voin kuvitella, että monikin laihdutuskuurilainen ajatteli saavansa avun kurnivaan nälkäänsä. Kaupassa luin pienen präntin ihmejuomapullon kyljestä. Aineessa oli jotain kuitua joka vie nälän tunteen. Muuten se oli värjättyä sokerivettä. Puolen litran pullollisessa oli 16 palan edestä sokeria.

EU:n komissio haluaisi saada meininkiin tolkkua. Taustalla on myös huoli ylipainoepidemiasta. Monissa Euroopan maissahan jopa puolet väestöstä on ylipainoisia. Mikä pahinta, ylipaino yleistyy nopeasti lasten ja nuorten keskuudessa. Seuraukset ovat ikävät asianomaisille itselleen, ja lisäksi painon myötä kasaantuvien sairauksien lasku tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Komissio on esittänyt direktiiviä ravintoaineiden terveysväittämistä. Se sallisi ruoan terveellisyydestä väitettävän vain sellaista, mikä on tieteellisesti toteennäytetty. Psykologiset väitteet komissio kieltäisi kokonaan, esimerkiksi sen, että jokin tuote parantaa muistia tai mielenrauhaa. Lisäksi komissio kieltäisi terveysväitteiden esittämisen ruoista, joissa on suolaa, sokeria, rasvaa tai alkoholia yli tietyn määrän.

Kannatan komission esitystä lämpimästi. Ikävä kyllä, ruokateollisuus ei kannata ja on lobannut raivokkaasti vastaan. Yhdet tapaamani lobbarit esittivät, että olisi suuri vääryys, jos heidän firmansa juomaa ei saisi mainostaa vireystilaa parantavana. Kysyin, millä he vireystilaa parantavat. Glukoosin ja kofeiinin sopivalla yhdistelmällä, kuului vastaus. Siis sokerin ja kofeiinin seosta pitäisi saada mainostaa terveellisenä.

Minusta on terveysterroria myydä kauniisiin kääreisiin pakattua sokeria, rasvaa ja suolaa, ja väittää sen olevan terveellistä. Tällaista terveysterroria en halua tukea.

Ikävä kyllä terveysterroristien lobbaus on tuottanut tulosta. Huhtikuun lopulla Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunta äänesti direktiivistä. Konservatiivien ja liberaalien ja joidenkin sosialistien muodostama enemmistö vesitti ehdotusta pahasti. Pelkään pahoin, että samat ryhmät ajavat vesitykset läpi täysistunnossa toukokuun lopulla. Pahinta oli se, että he poistivat direktiivistä niin sanotun ravitsemusprofiilivaatimuksen. Heidän mielestään tujakasti sokeroituja, suolattuja ja rasvaisia sekä alkoholipitoisia tuotteita saa siis mainostaa terveellisinä.

Aamiaismuroissa voi olla terveellistä kuitua. Mutta jos niissä on myös roppakaupalla sokeria ja/tai suolaa, minusta on väärin antaa ymmärtää, että niiden syöminen olisi terveydelle hyväksi. Jugurtissa voi olla terveellisiä maitohappobakteereita. Mutta jos yhdessä 2 dl:n tölkissä "maustettua" jugurttia on kahdeksan palan edestä sokeria, senkin mainostaminen terveellisenä on minusta huijausta. Oletteko huomanneet, että "maustetussa" jugurtissa, jonka purkin kyljessä komeilee isolla "0 % rasvaa", on enemmän kaloreita kuin maustamattomassa jugurtissa, jossa rasvaa on 2,5 %?