”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lipposen energiapolitiikka kolisee päin mäntyä

Eilen vihreät paljastivat, että eduskunnan puhemies Lipponen, joka on ryhtynyt ydinvoiman matkasaarnaajaksi maailmalla, on puhua papattanut suoraan ydinvoima-alan lobbausjärjestöltä Foratomilta kopioitua tekstiä. Näin ainakin virallisella vierailulla Puolassa.

Lipponen väittää vihreiden olevan heikoilla energiakeskustelussa. En nyt sanoisi ihan noin, kun Lipposen itsensä johdolla valittu energialinja on kolisemassa päin mäntyä.

Lipposen johdolla eduskunnan enemmistö saatiin vuonna 2002 uskomaan, että uusi ydinvoimala olisi halvin ja varmin tapa alentaa Suomen hiilidioksidipäästöjä Kioton sopimuksen mukaisesti. Nyt Olkiluodossa on pettänyt sekä laatu että aikataulu. Siitä on tulossa yksi Euroopan teollisuushistorian suurimmista virhearvioinneista.

Koska Olkiluodon kolmas reaktori sai luvan Kioton varjolla, sille laadittiin utopistinen aikataulu, joka olisi tarkoittanut maailman suurimman ydinreaktorin ja prototyypin rakentamista maailmanennätysajassa. Kas kummaa, aikataulu petti, eikä laitos ehdi vaikuttaa Kioto-päästöihin, jotka lasketaan vuosien 2008 – 2012 keskiarvona.

Edullisuuskin on osoittautunut pilvilinnaksi. Hankkeen myöhästymisen takia on vähennettävä päästöjä toisin keinoin. Kuluttajat maksavat viulut.

Julkisuudessa esitetyt arviot siitä, paljonko Olkiluodossa tulee takkiin rakentajayhtiö Arevalle, vaihtelevat 400 ja 1000 miljoonan euron välillä. Areva ja tilaajayhtiö TVO riitelevät rahasta jo avoimesti. En hämmästy yhtään, jos tappiot lopulta yritetään kaataa ranskalaisten ja suomalaisten veronmaksajien piikkiin.

Kelpaa sitä Lipposen syytellä vihreitä.

Muuan vihreä Turusta kertoi sikäläisen radio Sadan kommentoineen Uutissi Turust-ohjelmassa: ”Politiikka on ihmeellist. Kun Heiri Hautalal kerrankin säteile ni se alka sytteelemä Paavo Lippost yrinvoimast. Ja Lipponen muuttu heti koht naamaltans vihreeks.”

Avustajani Ulriikka tuli kertomaan, että IPCC:n lämpenemisennuste onkin huolestuttavampi kuin ensi alkuun näytti. EU:han on sitoutunut siihen, että maapallon lämpeneminen rajoitetaan alle kahden asteen verrattuna esiteolliseen aikaan. Monien tutkimusten mukaan yli kahden asteen lämpeneminen kasvattaa hyvin voimakkaasti kaikkia ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä, muun muassa vesipulan ja ruokapulan uhkaa esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa.

IPCC:n mukaan viimeiden sadan vuoden aikana ilmasto lämpeni noin 0,7 astetta. Uuden raportin mukaan todennäköinen lämpeneminen vuoteen 2100 mennessä on jotain 1,8 ja 4 asteen väliltä. Mutta tämä ei tarkoitakaan verrattuna esiteolliseen aikaan, vaan 1900-luvun kahteen viimeiseen vuosikymmeneen. Toisin sanoen verrattuna esiteolliseen aikaan tämä tarkoittaisi suunnilleen 2,3 – 4,5 asteen lämpenemishaarukkaa. Nolla pilkku sitä ja tätä astetta sinne tai tänne ei kuulosta paljolta. Mutta kun on kyse koko maapallosta, se on paljon.

Ben Zyskowics haluaa Soininvaaran selvittämään kannustusloukkuja, jotka siis tarkoittavat tilanteita, joissa yksilön on edullisempaa elää sosiaaliturvalla kuin ottaa vastaan töitä. ”Zyskowicsin mielestä Soininvaaran esitys voisi sisältää elementtejä myös vihreiden perustulomallista.” Zyskowics siis armollisesti antaisi Soininvaaralla oikeuden ihan käyttää aivojaan, kivaa!

Meppikollega Jo Leinen ehdottaa, että EU solmisi erityisen sopimuksen ilmastonsuojelusta. Euratom-järjestö perustettiin 50 vuotta sitten. Nyt suurin haaste on ilmastonmuutos. Ilmastonsuojelusta pitää tehdä EU:n seuraava pääprioriteetti. Euratomin tilalle pitää luoda ”European Treaty on the use of Renewable Energies and Energy Efficiency”. Kannatan!