”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lipposelta päivän vitsi

Päivä menee Tampereella, pääosin siivotessa. Liian usein tuntuu siltä, että elämä on taistelua erilaisia läjiä vastaan. Aika moni niistä on paperiläjiä, lehtiä, muistioita, ja sen sellaista. Sillä välin kun yhden raivaa, toinen on jo kasvanut tilalle.

Päivän vitsin löydän muutaman päivän takaisesta STT:n uutisesta, jossa Lipponen vastaa Heidi Hautalalle. STT kertoo: ”Lipposen näkemyksen mukaan Hautala on ryhtynyt politikoimaan”. Päivä on pelastettu.

Lipposella on myös tänään huvittava ja katkera kolumni Turun Sanomissa. Hän ihmettelee, ”miksi suuret puolueet mielistelevät nykyvihreitä”. Ai niinkö? Lipponen on selvästi katkera siitä, että vihreät eivät kevään 2002 ydinvoimaäänestyksen jälkeen jääneet hänen hallitukseensa. Hän tietää yhtä hyvin kuin mekin, että jos olisimme jääneet, ydinvoimalobbarit ympäri maailmaa olisivat tehneet Suomen vihreistä ydinvoiman ekomerkin. Hän on siis meille katkera siitä, että emme suostuneet ottamaan tuota ydinvoiman ekomerkin roolia, jonka hän ilmeisesti oli meille suunnitellut. Siinä Panda-tarrassa muuten olisi ollut minun kasvoni, olen tosi tyytyväinen siihen, että Suomen vihreät eivät lähteneet tähän.

Luin intialaisen kansanedustajan ja entisen ministerin Suresh Prabhun jutun Intian tulevaisuudesta. Sen mukaan, jos nykyinen väestönkehitys jatkuu, intialaisia tulee vuonna 2050 olemaan 1,4 – 1,8 miljardia. Huh! Olin Intiassa ensi kertaa vuonna 1983. Silloin maassa sanottiin olevan 700 miljoonaa ihmistä ja väestön sanottiin lisääntyvän 20 miljoonalla vuodessa. Laskin että 5 vuodessa tulee 100 miljoonaa lisää, 15 vuoden päästä miljardi menee rikki. Miljardi on mennyt rikki vuosia sitten.

Maailman väkiluku ylitti kai vuonna 1800 yhden miljardin rajan. En tiedä, milloin se ylitti 2 miljardia, ehkä 1900-luvun alussa tai alkupuolella. 1950-luvulla kun olin lapsi, maailmassa oli 3 miljardia ihmistä. Kohta pelkkiä intialaisia on yhtä paljon kuin koko maailmassa ihmisiä 1800-luvun loppupuolella. Yksi tehokkaimpia tapoja hillitä syntyvyyttä on kouluttaa tytöt. Juuri tässä asiassa Intia ei ole kovin hyvä, viime kesänä siellä käydessäni näin vertailun, jonka mukaan Kiinassa on sekä kouluja että yliopistoja kaksi kertaa niin paljon kuin Intiassa, vaikka väkiluvut ovat suunnilleen samat.

EU:n komissio julkisti odotetusti ehdotuksen ympäristörikosten rangaistuksista EU:ssa. Vihreät kannattavat ehdotusta. Rangaistavaa olisi mm ongelmajätteiden ja radioaktiivisten aineiden päästäminen maahan ja vesistöihin. Ympäristörikoksethan ovat usein luonteetaan rajat ylittäviä, kuten esimerkiksi myrkkylaiva Probo Koalan tapaus osoittaa.

Saksa on päättänyt perääntyä kiistassa kauden 2008-2012 hiilidioksidikaupan alkujaosta. Komission mielestä Saksa aikoi jakaa päästöoikeuksia teollisuudelleen liian avokätisesti, yli sen mitä Saksan Kioto-sitoumus antaisi myöten. Nyt Saksan hallitus siis suostuu pienentämään päästökiintiöitään. Hyvä!

Kansainvälinen tutkijaryhmä, joka oli mukana myös IPCC:n neljännen ilmastoraportin teossa, varoittaa, että ilmastonmuutos on vain yksi niistä huolestuttavista muutoksista, joita ihminen on aikaansaamassa maapallolla. Muita huolenaiheita ovat muun muassa se, että puolet maapallon maapinta-alasta on ”kesytetty” ihmisen käyttöön, 75 % maailman kalakannoista ylikalastetaan, ja maapallolla on parhaillaan käynnissä kuudes suuri sukupuuttoaalto. Ja näiden lisäksi siis ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on korkeampi kuin koskaan viimeiseen 650 000 vuoteen. Planeetta voi muuttua peruttamattomasti eivätkä nuo muutokset ole hyväksi ihmisten elin- ja toimeentulomahdollisuuksille.

Hyviä ilmastouutisia USA:sta ja Australiasta. USA:n itärannikolla 10 osavaltiota on aloittamassa hiilidioksidin päästökauppaa. Maine aikoo huutokaupata kaikki päästöoikeudet, energiafirmat eivät siis saa lainkaan ilmaisia päästöoikeuksia. Reipasta! USA:n keskilännen valtioissa taas on vireillä lakiesityksiä, jotka nostaisivat uusiutuvan energian osuutta, uutisessa mainitaan Colorado ja Minnesota. Kahdeksan Australian osavaltiota on ilmoittanut aloittavansa hiilidioksidipäästökaupan, jos liittovaltio ei tee sitä. USA:n kongressin puhemies Nancy Pelosi arvioi, että ilmastolait saadaan käsiteltyä kansallispäivään, eli heinäkuun neljänteen mennessä.