”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lintukannat huvenneet eri puolilla maailmaa

Vesi oli yöllä noussut, eli ei olisi tarvinnutkaan kiskoa paattia vinssillä irti kuivilta. Mutta en takuulla olisi saanut yöllä unta, jos vene olisi eilen jätetty kuiville.

Europarlamentin täysistuntoviikko on taas Brysselissä Strasbourgin rakennusten kattojen turvatarkastuksien vuoksi.

Teollisuusvaliokunta äänesti kasvihuonekaasupäästöjen päästövähennyksiä EU-maissa vuosina 2013-2020 koskevasta lausunnosta. Valiokunta esitti merkittäviä vesityksiä komission esitykseen, osa niistä tosin sangen niukalla enemmistöllä. Onneksi pääkäsittelyvaliokunta on ympäristövaliokunta, jossa henki on toinen.

Carbon Disclosure Project kertoo, että sen tutkimat 500 ylikansallisesta suurfirmasta kaksi kolmannesta on julkistanut ilmastotavoitteen, siis päästövähennystavoitteen, jonka toteutumista myös raportoidaan. Hyvä juttu, että näiden firmojen määrä on kasvussa.

”Me emme keksineet luontoa, luonto keksi meidät.” Näin sanoi Belgian luonto- ja metsäntutkimuslaitoksen tutkija Paddy Woodworth viime viikolla seminaarissa Gentin kaupungissa. Hyvin sanottu.

Lintukannat eri puolilla maailmaa ovat pienenemässä, kertoo BirdLife. Myös yleiset linnut ovat nopeasti harvinaistumassa. Tämä tuntuu todella huolestuttavalta. Samanhan me totesimme tänä kesänä Jukan kanssa Lapin vaelluksella, ja Jukka on katsellut samaa myös Kotkan saaristossa. BirdLifen mukaan mukaan lintuja uhkaa muun muassa ylikalastus, metsien hakkuu ja luonnonmetsien muuttaminen yhden lajin puupelloiksi ja vakavimpana kaikista ilmastonmuutos.

Ranska aikoo EU:n puheenjohtajamaana ehdottaa ministerineuvostossa energiaa tärsäävien hehkulamppujen myynnin kieltämistä vuodesta 2010 alkaen. Se olisi tosi tervetullutta!