”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lentävä lähtö junaan

Aamulla piti lähteä aamukahdeksan junalla Helsinkiin Europarlamentin tiedotustoimiston lehdistökahveille. Havahduin Tampereella sängyssäni puoli kahdeksalta, ja tajusin, etten ollutkaan pannut herätyskelloa soimaan 6.40, kuten piti, vaan 7.40. Olin suunnitellut polkea asemalle pyörällä, mutta nyt en ainakaan polkien enää ehtisi. Soitin taksin ja taksia odotellessani suoritin sanoisinko pikaisen siistiytymisen keittiön tiskipöydän tiskialtaalla, jonne tulee vasta vain kylmä vesi. Meillähän on remontti menossa ja kiinteistön ainoa suihku on pihasaunassa, sinne en ehtisi edestakaisin juosta millään. Kun taksi tuli, olin valmis, ja ihme ja kumma, ehdin junaan. Onneksi edellisiltana kotiin tultuani olin sentään ehtinyt saunoa.

Lehdistökahvien aiheena oli EU:n ilmastopaketti. Oli tosi virkistävää, kun siellä oli puhumassa myös uusi kollega Sirpa Pietikäinen. Hän totesi sen tosiasian, että ilmastonmuutoksen hillinnän näkökulmasta komission ehdotus ei ole tarpeeksi tiukka.

Tämän viikon loppupäivät ovatkin varsinaista junamatkustusta. Lehdistökahvien jälkeen palasin junalla Tampereelle, jossa olin lupautunut ET-lehden messuille haastateltavaksi. Ja vähän yli puolenyön jälkeen lähdin yöjunalla Kemiin Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokoukseen, ja seuraavana yönä sitten taas yöjunalla takaisin Tampereelle.

Presidentti Bush on tällä viikolla pitänyt ilmastolinjapuheen, josta hänen lehdistöedustajansa Dana Perino etukäteen lupasi, että se sisältää ”realistisen välitavoitteen kasvihuonekaasujen vähentämiseksi”. Nyt tuo ”realistinen välitavoite” on kerrottu. USA lopettaa kasvihuonekaasupäästöjen kasvattamisen vuoteen 2025 mennessä. Pääpaino Bushin puheessa näytti taas olevan siinä, mitä ei saa tehdä. Esimerkiksi ei saa asettaa sitovia päästörajoja eikä säätää päästökauppalakia (jollaista USA:n kongressi parhaillaan käsittelee). Muutenkaan Bush ei erityisemmin täsmentänyt, miten edes tämä tavoite saavutettaisiin. Senaattori Barbara Boxer oli sanonut Bushin linjauksen olevan ”vitsi”. Saksan ympäristöministeri kommentoi, että se on ”loosership instead of leadership”.

Pitäisikö Bushin esitykselle itkeä vai nauraa? Käytettävissä olevan tiedon varassa se on naurettava, säälittävä. Mutta samalla linjaus on kauhistuttava. Jos nimittäin USA tosiaan lopettaisi päästöjen kasvattamisen vasta vuonna 2025, ihmiskunnalla ei olisi juurikaan toivoa. Päästöt koko maailmassa pitäisi kääntää laskuun noin 10 vuoden kuluessa. Rikkaitten maitten pitäisi heti ruveta alentamaan päästöjään rivakasti, jotta kehitysmaat voivat myös ryhtyä rajoittamaan päästöjään.

Bushin taktiikka näyttää olevan se, että hän kerran toisensa jälkeen ilmoittaa julkistavansa ilmastoaloitteen. Ja sitten hän kertoo, että mitään muuta ei saa tehdä kuin vapaaehtoisia toimia.