”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lentämisen ihanuutta

Läksin aikaisella aamulennolla Brysseliin, minun piti olla yhtenä puheenjohtajana EU-Intia ilmastokeskustelussa. Päivä meni kuitenkin pääasiassa ketuille, lentokoneessa oli jokin vika, jonka takia saapumiseni Brysseliin viivästyi yli viidellä tunnilla.

Hesari kertoo saksalaisen muslimiyhteisön väittävän, että sianlihan syönti aiheuttaa homoseksuaalisuutta. Niistä kahdesta homosta, jotka tunnen hyvin, toinen on kasvissyöjä ja toinen vegaani. He eivät ainakaan vahvista tätä teoriaa.

The Independent kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan perinteinen intialainen yrittilääke, triphala, estää syöpää ja hillitsee syövän kasvua, ainakin hiirillä. Tämä on Intian suosituin ayurvedinen (eli siis perinteisen intialaisen lääketieteen mukainen) lääke.

Turun Sanomat kertoo Pohjolan Voima Oy:n toimitusjohtajan Timo Rajalan arvioivan, että Suomeen mahtuu vielä kolme ydinvoimalaa. Tämäkin vahvistaa väitettäni, että huomion kiinnittäminen ydinvoimaan laimentaa muiden energiavaihtoehtojen edistämistä. Näin joudutaan tielle, jolla ydinvoimaloita on rakennettava lisää koko ajan, muutaman vuoden välein.

jatkuu…

Brysselin puissa on jo isot lehdet. Hevoskastanjat kukkivat.

Komissio suunnittelee laivaliikenteen sisällyttämistä EU:n hiilidioksidipäästökauppaan, koska laivojen hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n kautta edistyy etanaa hitaammin. Toisin sanoen komissio aikoo ottaa saman toimintalinjan kuin lentoliikenteen suhteen. Globaalisti laivaliikenne onkin noin kaksinkertainen hiilidioksidin tupruttaja lentokoneisiin verrattuna, joskin henkilö- ja tonnikilometriä kohden laivat ovat paljon parempia kuin junat.

Ruotsin uusi hallitus on päättänyt lisätä ympäristönsuojelun rahoitusta 10 %:lla. Taas yksi syy olla kateellinen ruotsalaisille.

Worldwatch-Instituutin Chris Flavin kertoi Kiinan matkansa kuulumisina, että maan hiilidioksidipäästöjen odotetaan ylittävän USA:n tason ensi vuonna. Toisaalta on paljon rohkaisevia merkkejä siitä, että Kiinan johto alkaa ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti.

WWI:n kirjeessä on mielenkiintoinen uusi tieto hiilivoiman ympäristövaikutuksista. Keskivertoamerikkalaisperheen kuluttaman sähkön tuotanto kuluttaa noin kolminkertaisesti vettä verrattuna siihen vesimäärään, jonka perhe kuluttaa talossaan peseytymiseen, nurmikon kasteluun jne. Kuivalle maalle rakennettujen hiilivoimalaitosten jäähdytystorneissa kuluu paljon vettä, samoin savukaasujen pesussa. Yksi syy lisää siirtyä hiilestä tuuli- ja aurinkosähköön erityisesti USA:n eteläisissä osavaltioissa. Siirtyminen peltoenergiaan ei vesipulaa helpota, koska pelloillakin tarvitaan kasteluvettä.

YK:n turvaneuvoston ilmastokeskustelussa Margaret Beckett on siteerannut Ugandan presidenttiä Yoweri Musevenia, joka on sanonut ilmastonmuutosta ”rikkaiden hyökkäykseksi köyhiä vastaan”. Ugandassa on iso vesivoimala, jonka myymä sähkö on tärkeä valtakunnan taloudelle, nyt voimalaitoksen tekoaltaan vesi on kuivunut.

Biodiversiteetti La Selvan suojellussa sademetsässä Costa Ricassa on romahtanut, sammakkojen ja matelijoiden määrä on viimeisten 35 vuoden aikana vähentynyt noin 75 %. Tämä voi tarkoittaa, että ilmastonmuutoksen myötä muidenkin sademetsien, myös suojeltujen, luonnon monimuotoisuus on uhattuna.

Kaleva on kirjoittanut siitä, että hallitusneuvotteluissa Kokoomuksen edustajina oli useita entisiä kokoomusministerien erityisavustajia, jotka nykyisin ovat töissä suurfirmoissa tai elinkeinoelämän lobbausjärjestöissä. Minähän älähdin hallitusneuvotteluissa, kun niiden energiatyöryhmässä Kokoomuksen yksi neuvottelija oli TVO:n vanhempi asiantuntija Martti Kätkä. Kätkä puolustelee Kalevassa tätä sillä, että hän on toiminut Kokoomuksen energiapoliittisessa työryhmässä vuodesta 1983. Hän on vuodesta 2000 ollut TVO:n palveluksessa. ”Meidän työryhmämme valmistelee Kokoomuksen energiapoliittiset linjaukset”, Kätkä sanoo Kalevassa.

Mielestäni asiaa ei todellakaan tee yhtään paremmaksi se, että Kokoomuksen energiapoliittisia linjauksia on 7 vuoden ajan ollut ydinvoimayhtiössä johtavassa asemassa oleva henkilö. Kokoomuksen energialinjaukset eivät siis vain näytä siltä kuin ne olisivat ydinvoimalobbarien kynästä. Ne ihan oikeasti ovat ydinvoimalobbarien kirjoittamia.