”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Leluturvallisuutta parannetaan

Lasken enää tunteja siihen, kun pääsen lähtemään kohti kotia. Samaa sanoo moni muu. Halailen ja kättelen monia, toivottelemme hyvää joulua ja uutta vuotta. Yksi Ranskan ilmastopakettineuvottelijoista tulee onnittelemaan ja kehumaan rohkeuttani neuvotteluissa. No jaa.

Istunnossa hyväksytään leluturvallisuusdirektiivistä neuvoteltu kompromissi. Tämä on siis lopullinen päätös asiasta, koska myös ministerineuvosto on hyväksynyt tämän paketin. Ennen äänestystä käydään kuitenkin melkoinen älämölö kahdesta asiasta. EPP-ryhmän oikeistosiiven edustaja kysyy, miksi leluturvallisuusdirektiivissä sallitaan erillisäänestykset parlamentin ja ministerineuvoston neuvottelutuloksesta, kun eilen sitä ei sallittu ilmastopaketista. Hyvä kysymys. Toinen älämölö nousee siitä, että komissio ei ennen leluäänestystä olekaan antanut lupaamaansa julistusta siitä, että se valmistelee rajat myös lelujen melurajoille. Komission edustajan olisi ennen äänestyksen alkua pitänyt lukea tuo julistus, koska se on osa asiasta tehtyä kompromissisopimusta. Puhemies toteaa, että komission julistuksen puuttuessa loppuäänestys lykätään tuonnemmaksi. Mutta kun yksityiskohdat oli äänestetty, oikeistosta joku nousi vaatimaan että loppuäänestyskin tehdään nyt. Sitten äänestettiin siitä, äänestetäänkö. Enemmistö halusi äänestää. Ja sitten äänestettiin se loppuäänestys. Suomalaisen pää menee pyörälle.

Matkalla Stuttgartin lentokentälle luen tavalliseen tapaani Guardiania. Siinä Larry Elliott kommentoi talouskriisiä ja siteeraa Schopenhauerin toteamusta, että totuuden tunnustamisessa on kolme vaihetta. Ensiksi se asetetaan naurunalaiseksi ja toisessa vaiheessa kiistetään kiivaasti. Kolmannessa vaiheessa sitä pidetään itsestäänselvyytenä. Hän toteaa, että talouskriisin suhteen olemme edenneet vaiheeseen kolme. Minä lisään, että samojen vaiheiden kautta on edennyt ilmastonmuutoksen tunnustaminen tosiasiaksi, tosin emme ole vielä aivan täysin siirtyneet vaiheeseen kolme, epäilijöitä on vielä.