Lehtomäki: ei Vuotoksen allasta
Ympäristöministeri Paula Lehtomäki on viime lauantaisessa haastattelussaan Keskisuomalaisessa sanonut, että Vuotos-hanke pitäisi jättää jo rauhaan. Hyvä! Jos hän olisi toisilla linjoilla, hän olisikin ollut ensimmäinen Vuotoksen allasta kannattava ympäristöministeri Suomen historiassa. Hän sanoo aivan oikein, että Kemihaaran soiden laajat Natura-alueet estävät altaan rakentamisen.
Kollajan altaan suhteen Lehtomäki ei ole yhtä ryhdikäs. Hän sanoo, että Kollajan allas olisi helpompi toteuttaa. No, senkin estää koskiensuojelulaki.
Tällä, kuten viime viikollakin, olen tavannut ja tapaan sarjan lobbareita, joilla on asiaa EU:n ilmastopaketista. Tänä aamuna oli virkistäviä bisneslobbareita. He sanoivat, että jotta päästömarkkinat voisivat bisneksenä toimia, päästökaupan tulee oikeasti toteuttaa ympäristötavoitteensa, eli vähentää päästöjä. He olivat siis eri mieltä niiden lukemattomien teollisuuslobbarien kanssa, jotka ehdottavat kaikenlaista komission ehdotusten vesittämiseksi.
Poimintoja uutisvirrasta:
Worldwatch-instituutin tiedote kertoo, että aurinkosähkön tuotantoteho kasvoi maailmassa viime vuonna 3733 megawatilla. Ydinvoiman vuosilisäys on viime vuosina ollut luokkaa 1000-2000 MW/v. Tuulivoima ohitti ydinvoiman vuosilisäyksessä jo 90-luvun lopulla. Nyt aurinkovoimakin on ohittanut ydinvoiman uusien megawattien määrässä.
John McCain on luvannut taistella ilmastonmuutosta vastaan. Hän lupasi, että jos tulee valituksi presidentiksi, USA ryhtyy ajamaan kansainvälistä sopimusta päästöjen rajoittamiseksi. Hän myös tukee liittovaltiotason ”cap and trade” –lakia eli päästökauppaa. Tämähän McCainin linja on ollut monta vuotta. Hyvä, että hän nyt teki selväksi aikovansa pitää linjan myös, jos tulee valituksi presidentiksi.
Sillä välin Kalifornia on omatoimisesti neuvotellut kiinalaisten kanssa ja antanut kiinalaisille ideoita siitä, millaisilla poliittisilla toimilla päästöjä voitaisiin vähentää ja teknisiä innovaatioita edistää. Kalifornian ympäristönsuojeluvirasto ryhtyi tähän työhön YK:n ympäristöohjelman eli UNEP:in pyynnöstä.
Myös USA:ssa on tutkittu sitä, mitä ilmastonsuojelu maksaisi. Huhtikuussa ilmestyneen raportin mukaan se vähentäisi vuotuista talouskasvua keskimäärin 0,03 %. Eli ei olisi sikakallista, toisin kuin Bush ja hänen hengenheimolaisensa väittävät.
Japani aikoo ensi kuussa julkaista pitkän aikavälin ilmastotavoitteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä 60-80 %:lla vuoteen 2050. Japani on siis tässäkin asiassa tulossa EU:n linjoille. Tässä nähdään, miten EU:n hyvä esimerkki vaikuttaa.
Nicholas Stern on sanonut, että teollisuusmaiden pitää vähentää päästöjään vuoteen 2050 mennessä 80 % – eikä siis 60 %, ja sitten vielä puolittaa vuoden 2050 päästöt. Siinä Stern on ihan oikeassa, että 60 % vähennystavoite on liian lepsu, sillä ei ainakaan estetä maapalloa lämpenemästä yli 2 asteen.
Kiina on sanonut pitävänsä harkinnan arvoisena sitä, että saastuttavien teollisuudenalojen, kuten sementin ja teräksen tuotannon päästöjä rajoitetaan. Tämä on tervetullut askel hyvään suuntaan!
Nature-lehdessä on julkaistu tutkimus, jonka mukaan luonnolliset prosessit voivat tuoda joksikin aikaa helpotusta maapallon lämpenemiseen. Merivirroissa tapahtuvat muutokset voivat viilentää lämpötiloja jonkin verran vuoteen 2015. Tämä helpotus jää kuitenkin väliaikaiseksi, joten olisi vaarallista sen takia alkaa lepsuilla ilmastonsuojelussa.
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saavutti taas viime vuonna uuden ennätyksen, 387 ppm (parts per million). Tämä on noin 40 % enemmän kuin ilmakehässä oli ennen teollistumisen alkua. Vuosilisäys oli 2,14 ppm.
Huolestuttavaa ei ole vain se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on koko ajan kasvanut, vaan myös se, että vuosilisäys on kasvamassa. Vuodesta 1970 vuoteen 2000 vuosilisäys oli suunnilleen 1,5 ppm. Mutta nyt koettiin jo kuudes perättäinen vuosi, jolloin vuosilisäys on ollut yli 2 ppm. Tämä voi tarkoittaa, että maapallon kyky imeä osa ihmiskunnan tupruttamista co2-päästöistä valtameriin ja maaperään voi olla heikkenemässä.
Viime kuussa Wienissä julkaistu tutkimus kertoi, että Pohjois-Atlantti imee itseensä hiilidioksidia vain puolet siitä, mitä se teki 90-luvun puolivälissä. Jos merien toiminta hiilidioksidin ”nieluina” heikkenee, se voi vaikuttaa maapallon ilmastoon seuraavien 1 500 vuoden ajan.
Myös metaanin pitoisuus ilmakehässä on kasvanut, kun viimeisten kymmenen vuoden ajan se on pysynyt melko vakiona.
Euroopan tuulivoimateollisuuden järjestö EWEA kertoo, että EU on ”uralla” nostaa tuulivoiman osuuden sähköstä 12-14 %:iin vuoteen 2020 mennessä. Jotta tämä tavoite saavutettaisiin, tuulivoimatehon pitäisi vuosittain kasvaa keskimäärin noin 9 500 megawatilla. Tämä on realistista, koska yksin viime vuonna kasvu oli 8 500 MW, ja vuosikasvu on tähän mennessä joka vuosi ollut edellisvuotta isompi.
USA:ssakin ennustetaan massiivista uusiutuvan energian kasvua, nelinkertaistumista kymmenessä vuodessa. Näin ennustaa Kevil Walsh, uusiutuvan energian bisnesryhmän vastaava isosta sähköyhtiöstä General Electricistä. Nyt osuus USA:ssa on noin 2,5 %, ja Walshin mukaan se voisi kymmenen vuoden päästä olla 5-10 %. Ja näistä luvuista on jätetty pois vanha vesivoima, kyse on siis ”uusista uusiutuvista”.
Nyt alkaa tulla myös tutkimuksia ideoista maapallon viilentämiseksi keinotekoisesti, joita siellä täällä ideoidaan. Yksi näistä ehdotuksista on syytää ilmakehään rikkidioksidia, koska se viilentää ilmastoa. Huhtikuussa USA:ssa julkaistiin tätä koskeva tutkimus (National Centre for Atmospheric Research, Colorado), jonka mukaan rikin syytäminen ilmakehään vahingoittaisi otsonikerrosta eli pahentaisi entisestään yläilmakehän otsoniaukkoa napa-alueiden lähellä. Otsonikerroshan on alkanut pikku hiljaa elpyä, kun otsonikerrosta tuhoavien aineiden valmistus kiellettiin 1980-luvulla.
Tapasin myös edustajia CEEP-järjestöstä, joka edustaa muun muassa eurooppalaisten kaupunkien vesilaitoksia. Keskustelussamme he mainitsivat, että monet keskisen Euroopan ydinvoimalaitokset on rakennettu jokivarsille ja ne käyttävät jokivettä lauhduttimensa jäähdytykseen. Kun kesät kuumenevat, nuo voimalat tulevat olemaan vaikeuksissa, kun ne joudutaan seisauttamaan siksi, että muutoin ne kuumentaisivat jokivettä liikaa. Viime kesänä ydinvoimalaitoksia jo jouduttiin pysäyttämään Ranskassa siksi, että niiden jäähdytysvesi olisi kuumentanut joen vettä liikaa.
Pekka Haavistolta tuli Vihdin Ideaparkista hyvä tiedote, jossa Pekka totesi, että hanke on voimassaolevan lain vastainen. Niinhän se on. Pekka nimitti hanketta ”bad idea parkiksi”.
Illalla menin syömään yhteen kantapaikoistani, pieneen intialaiseen ravintolaan. Se oli aivan tyhjä. Tarjoilija kysyi, mitä kuuluu. Mitäs tässä, mitä itsellesi, vastasin. Ei ole kovin kiireistä, nyt kun on lämmintä, melkein kaikki syövät ulkoterasseilla, hän vastasi. Niinpä. Kun söin, yhtään asiakasta ei tullut sisään. Kadulla kävellessäni kuulin mustarastaan ääntä, kuten muuten eilisiltanakin. En muuten tunnistaisi sitä, mutta mustarastas on suunnilleen vuoden ajan ollut puhelimeni soittoääni.