Läpimurto G8:ssa
Istunnossa hyväksyttiin päätöslauselma EU:n perustuslakineuvottelujen suunnasta. Päätöslauselmassa korostettiin muun muassa kansalaisoikeuksien suojaa, demokratiaa ja avoimuutta. Muut äänestykset koskivat muun muassa parlamentin omaa budjettia, Itämeren turskakiintiöitä ja EU:n viisumitietojärjestelmää.
Ympäristövaliokunnan poliittisten ryhmien koordinaattorit lähettivät puhemies Pötteringille kirjeen, jossa protestoitiin sitä vastaan, että puhemiehistö on pyörtänyt vastikään päätetyn tupakointikiellon ja päättänyt käyttää 200 000 euroa tupakointitilojen rakentamiseen. Tosi pöhköä se olikin! Muutenkin parlamentin tupakointipolitiikka on ollut varsinaista soutamista ja huopaamista.
Globe-ryhmä järjesti kuulemistilaisuuden kestävästä tuotannosta ja kulutuksesta. Unileverin edustaja vaati siellä tuotantoon kohdistuvia ympäristöveroja. Ajatus, jota itse aloin ajaa yli 20 vuotta sitten, näyttää saavan kasvavaa kannatusta liike-elämän keskuudessa – kun bisneksessä tajutaan että ympäristöongelmat ovat todellisia.
Erään venäläisen lehden toimittaja kyseli ympäristövaliokunnassa tiistaina tehdystä päätöksestä, joka koski elohopean kieltämistä lämpömittareissa ja barometreissä. Hän kyseli tosi hassuja. Onko Eurooppa tosiaan niin pahasti elohopean saastuttama, että lämpömittarit pitää kieltää? Kun kielto on astunut voimaan, miten vanhan mittarin saa korjattua, jos se menee rikki?
Eilen tuli pitkin päivää skeptisiä uutisia G8:n ilmastoneuvotteluista, ja tänäänkin on tullut samanhenkisiä nettiuutisia. Mutta kun olin lähtenyt kotimatkalle, sain Brysselin lentokentälle tiedon, että neuvottelutulos on saavutettu. Bush siis lähti kuin lähtikin mukaan päätökseen, jossa sanotaan että päästöjen kasvu pitää ensin pysäyttää ja sitten kääntää laskuun, ja että tarvitaan sitovia päästövähennyksiä. Lisäksi valtionpäämiehet ovat ”luvanneet harkita” 50 %:n päästövähennyksiä maailmassa vuoteen 2050.
Päätös on tietysti tulkinnanvarainen, mutta on siinä kaksi asiaa, joihin Bush ei ole aiemmin suostunut millään ilveellä: tarvitaan sitovia päästövähennystavoitteita, siis ei riitä tuudittautua siihen, että tekniikan kehittys hoitaa asian itsestään; ja tarvittavien globaalien päästövähennysten suuruusluokka on 50 % nykyisestä vuosisadan puoliväliin mennessä.