”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lampputeollisuus esittää hehkulamppujen kieltoa vuodesta 2015

Euroopan ja USA:n lehdissä on monnen päivän ajan ollut hyvin ristiriitaisia kommentteja Bushin viimeviikkoisesta ilmastoavauksesta. Joidenkuiden mukaan Bush pelaa aikaa, ettei Heiligendammissa tarvitsisi sitoutua mihinkään, vaikka planeetta palaa, toisten mukaan hän teki U-käännöksen, mikä ei ole ensimmäinen lajiaan.

Kun sain käsiini Bushin puheen tekstin, siinä ärsytti omahyväinen julistautuminen maailman johtajaksi, ”olemme maailman johtava maa mitä tulee talouden uudenlaisten energianlähteiden kehittämiseen ja hyvään huolenpitoon ympäristöstä”. Bush myös puhuu ikään kuin todellisia neuvotteluja olisivat vasta ne, jotka USA kutsuu koolle.

USA:n omassa lehdistössä onkin aika paljon vinoilua, yksikin kommentti on otsikoitu ”johtamista peräpenkiltä”.

Muita uutisia viime viikolta ja alkuviikolta:

Monia kansallisuuksia edustava taloustieteilijäryhmä, joka kirjoittaa uudessa ympäristötalouden alan aikakauslehdessä Review of Environmental Economics and Policy”, toteaa, etttä EU:n hiilidioksidipäästökauppa on ”alan merkittävin saavutus maailmassa”, ”malli koko maailmalle”, ”keskeinen tuleville ilmastoneuvotteluille”. Ryhmän mukaan päästökauppa on vähentänyt päästöjä 7 % huolimatta siitä, että hallitukset ovat antaneet maittensa firmoille päästöoikeuksia liian avokätisesti.

Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel vaatii, että päästökaupassa lopetetaan päästöoikeuksien ilmaijako ja siirrytään kokonaan huutokauppaan.

USA:ssa uskotaan, että sielläkin alkaa hiilidioksidipäästökauppa viimeistään presidentti Bushin kauden päätyttyä, kertoo Reuters. Reuters kertoo myös, että pankit haluavat päästö osingoille päästömarkkinoista, jotka ovat maailmanmarkkinoiden nopeimmin kasvava osa.

Financial Times kertoo USA:laisen sähköyhtiön General Electricin tuplanneen ”vihreiden” tuotteiden myynnin kahdessa vuodessa. Nyt ”vihreä” liikevaihto on 12 mrd dollaria, tavoite vuodele 2010 on 20 miljardia. 50 miljardin edestä investointeja on putkessa.

Worldwatchin tiedote kertoo aurinkoenergian aurinkoisista näkymistä. Janet Sawinin vetämä tutkijaryhmä on tehnyt aiheesta raportin Worldwatchille. Sawinin mukaan aurinkoenergiasta tulee laajassa mitassa varteenotettava energiavaihtoehto 4-5 vuoden kuluessa. Hinnan halpeneminen johtuu siitä, että aurinkopaneelien raaka-aineiden tuotantokapasiteettia lisätään, ja siitä, että tuotanto alkaa myös Kiinassa. Kustannusten arvioidaan alenevan 40 % muutaman lähivuoden aikana. Kaliforniassa aurinkosähkön hinta on jo nyt laskenut samalle tasolle kuin verkosta ostettu ”tavallinen” sähkö.

EU:n komissio antaa elintarviketeollisuudelle 3 vuotta armonaikaa ryhtyä vapaaehtoisiin toimiin lihavuusepidemian suitsimiseksi, muussa tapauksissa komissio esittää lainsäädäntötoimia, joilla lihottavimpien roskaruokien markkinoita suitsitaan. Useimmissa EU-maissa yli puolet aikuisväestöstä on ylipainoisia.

Brittihallitus valmistelee hiilidioksidipäästömerkintöjä kaikkiin kaupoissa myytäviin tuotteisiin, jotta kuluttajat näkevät valintojensa ympäristövaikutukset. Tsekin hallitus esittää ympäristöverouudistusta. Sielläkin vihreät ovat muuten hallituksessa.

Mount Everestin vuorikiipeilijiden tukileirin lähellä sijaitseva korkeiden ja kapeiden jäätornien muodostama ”jäämetsä”, joka on yksi maailman erikoisimpia jäisiä luonnonmuodostelmia, on nopeasti kutistumassa.

Kaksi meppiä on pidätetty Moskovassa, jossa he osallistuivat ”Gay Pride”-mielenosoitukseen, samoin saksalainen kansanedustaja. Marssin venäläiset järjestäjät on haastettu oikeuteen. Venäjällä tapahtuu muutakin outoa. Britannian Moskovan suurlähetystön ensimmäinen sihteeri on joutunut mukiloiduksi siperialaisessa Tshitan kaupungissa. Hän oli Siperiassa kahden viikon luentomatkalla.

WWF ilmoitti tänään solmineensa Coca Colan kanssa yhteistyösopimuksen makean veden säästämiseksi. Sepä on tosi tarpeeseen, Intiassa käydessäni kuulin, että jossain päin Intiaa Coca Cola pumppaa ”fossiilista” eli hyvin hitaasti uusiutuvaa pohjavettä juomiensa raaka-aineeksi.

Euroopan lampputeollisuus julkaisi Maailman ympäristöpäivänä eli tänään aloitteen, jonka tavoite on vähentää valaistuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä 60 %:lla ja jonka yksi osa on energiaa törsäävien hehkulamppujen kieltäminen vuodesta 2015. Lampputeollisuus siis myöntää, että energiaa törsäävien hehkulamppujen kielto, jota joukko meppejä on Europarlamentissa esittänyt, on a) järkevä, b) tarpeellinen, c) mahdollinen.