”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Laiha ilmastoanti huippukokouksesta

Vuoden valoisampi puolisko alkaa tänään, ihanaa!

Sarjassamme reissuelämää: eilisiltana kotiin Brysselistä ja tänä aamuna kello 7.57 junalla Helsinkiin, jossa oli EU-tiedotustoimiston aamukahvitilaisuus lehdistölle. Pressikahvin jälkeen kävin vielä lyhyesti toisessa palaverissa, jonka jälkeen totesin, että loppupäivälle ei ole mitään sitoumuksia, periaatteessa ehtisin Ateneumin Kalevala-näyttelyyn, jonka haluaisin nähdä. Tuntui kuitenkin aivan oudolta ajatukselta mennä taidenäyttelyyn arkena ja keskellä päivää. Sain oikein vakuuttamalla vakuuttaa itselleni, että se käy laatuun. Onnistuin kuin onnistuinkin vakuuttamaan itseni ja kävelin Ateneumin ovesta sisään. Näyttely oli oikein hieno, oli kiinnostavaa nähdä eri taiteilijoiden ja eri aikakausien näkemyksiä samoista teemoista, kuten maailman synnystä, Ainosta ja Kullervosta. Vanhimmat kuvat jäljittelivät antiikin Kreikan tyyliä. Ne varmasti aikoinaan liittyivät ajatukseen, että eeppinen Kalevala-runoelma kohottaa Suomen kansan kulttuurisesti vanhojen sivistyskansojen rinnalle. Antiikin Kreikan tyyliä pidettiin ”korkeakulttuurin” tyylinä, ja siksi Kalevalan tarinoita ja hahmoja ensin kuvattiin sitä jäljitellen. Nyt nämä kuvat näyttävät tosi oudoilta.

EU-huippukokouksessa Vanhanen on ajanut ja saanut läpi sen, että EU-maiden finanssivalvojien pitää selvittää pankkien taseissa oleva roskaomaisuus. Kerrankin Vanhanen on EUssa ajanut jotain jota minäkin kannatan!

Sen sijaan ilmaston suhteen huippukokouksen anti on laiha. Viime syksynä, kun Europarlamentin ja EU:n ministerineuvoston välillä käytiin neuvotteluja ilmastolakipaketista, yksi keskeinen asia oli se, paljonko EU on valmis käyttämään kehitysmaiden ilmastoinvestointien avustamiseen. Silloin parlamentin neuvottelijoille luvattiin, että keväthuippukokous päättää tämän asian. Ja nyt huippukokous ei päättänyt tästä asiasta yhtään mitään, eli pääministerit väistivät vastuunsa.