Kumpi levittää AIDS:ia Afrikassa, eurooppalaiset vai katolinen kirkko?
Venäjä ja Kiina ovat ilmoittaneet estäävänsä YK:n turvaneuvostossa pakotteet Burmaa vastaan. Ilmeisesti kenkä puristaa siitä, että Kiina ja Venäjä eivät halua YK:n puuttuvan väkivaltaan omassa maassaan. Esimerkiksi Kiinasta kuuluu aika ajoin huhuja mellakoista sietämättömäksi pahentunutta saastumista vastaan. Mutta kun tiedotus ei ole avointa, ulkopuolinen maailma ei tiedä, millaisin ottein mellakat pannaan kuriin. Lisäksi Burman öljy ja kaasu ovat Kiinalle elintärkeitä ja Kiina vie Burmaan kiinalaisia aseita. Myös Yunnanin maakunnan teollisuustuotteita viedään Burmaan. Toisin sanoen Kiina enemmän tai vähemmän ylläpitää Burman sotilasjunttaa.
Mosambikin katolinen arkkipiispa väittää, että Euroopan kondomivalmistajat vievät Afrikkaan HI-viruksella saastutettuja kondomeita, tarkoituksenaan tappaa afrikkalaiset. Huokaus! Jos joku yrittää tappaa afrikkalaiset AIDS:iin niin se on katolinen kirkko, joka tekee propagandaa kondomeita vastaan ja tuhoaa näin tuhansia ja taas tuhansia ihmiselämiä.
USA:n kongressin edustajainhuoneen energiavaliokunnan puheenjohtaja John Dingell ehdottaa reippaahkoja ilmastoveroja. Hiilidioksiditonnin veroksi tulisi 50 dollaria. Se jo takuulla vaikuttaisikin energian tuotantotapoihin ja myös sähkön kulutukseen. Bensan ja lentobensan veroksi ehdotettu 50 senttiä gallonalta eli 12 senttiä litralta ei eurooppalaisen päätä huimaa, mutta USA:ssa se olisi tietysti vallankumouksellista. “Ilmastonmuutoksen torjunta sattuu”, sanoo Dingell. Se onkin oikea asenne, että kun on kyse sivilisaation tuhoutumisen estämisestä, toimenpiteet saavat myös tuntua jossain.
Oras tynkkyseltä on tullut “Vihreään blogiin” optimistinen raportti YK:n ilmastohuippukokouksesta New Yorkista. Oras on ollut vähällä törmätä käytävällä Condoleezza Riceen.
Europarlamentin täysistunto hyväksyi muun muassa päätöslauselmat Burmasta ja Tshadista ja erilaisten etnisten ryhmien tasa-arvoisesta kohtelusta. ITS-ryhmä eli äärioikeisto esitti tapansa mukaan sarjan muukalaisvihamielisiä muutosehdotuksia. Ja vakiintuneen tavan mukaan ne tyrmättiin valtaenemmistöllä.
Lehterillä sattui juuri tänään istumaan kiinalainen delegaatio. Juuri ennen Burma-päätöslauselmaa eräs meppi pyysi työjärjestyspuheenvuoron ja vetosi lehterillä istuvaan kiinalaisdelegaatioon, jotta Kiina ryhtyisi aktiivisiin toimiin Burman väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Koko sali aplodeerasi lujaa ja pitkään. Istunnossa hyväksyttiin myös päätös rajat ylittävien palvelujen kuluttajansuojasta, parlamentti kannattaa muun muassa ryhmäkanteen ulottamista niihin.
Kiinassa on ilmestynyt harvinaisen suorasukainen ympäristöraportti Kolmen Solan padosta, jossa on maailman suurin vesivoimalaitos. Raportin mukaan se voi aiheuttaa vakavan ympäristökatastrofin, ellei torjuntatoimiin ryhdytä. No, ympäristönsuojelijat ovat varoittaneet tästä jo ennen kuin padon rakennustyöt aloitettiin. Padon yläpuolella vesi on saastunut, koska hidastunut virtaus ei kuljeta saasteita pois. Yläjuoksulla vesi on syönyt rantoja ja siellä on ollut maanvyöryjä. Veteen on syöksynyt äkillisesti jopa niin isoja maamassoja, että ne ovat 50 metrin korkuisia aaltoja, toisin sanoen siis tsunameita patoaltaassa.
James Lovelock ja Chris Rapley eli Gaia-kirjan kirjoittaja ja Lontoon luonnontieteellisen museon johtaja ovat esittäneet Nature-lehdessä mielikuvituksellisen idean ilmaston pelastamiseksi. Hiilidioksidia imettäisiin ilmakehästä siten, että meriveden syvistä kerroksista, joissa on paljon enemmän ravinteita kuin pinnalla, pumpattaisiin vettä pintaan. Ravinteet ruokkisivat leviä, ne putoaisivat pohjaan ja veisivät mukanaan ilmakehästä imemänsä hiilen, joka varastoituisi merenpohjaan. Eli tavallaan ihminen aiheuttaisi nopeutettuna samantapaisen prosessin, jolla raakaöljyn ja maakaasun varastot ovat aikoinaan muodostuneet. Professori Brian Hoskins, joka oli europarlamentissa kuultavana pari viikkoa sitten, varoittaa että tämäntapaisiin ideoihin liittyy hyvin paljon epävarmuuksia. Niinpä. Itämeren tilannetta jossain määrin tuntevalle lukijalle herää kysymys, mitä ongelmia meren pintakerrosten levämassojen kasvattamisesta aiheutuisi. Syntyisikö myrkyllisiä levälauttoja, jotka kenties myrkyttäisivät myös kaloja ja äyriäisiä? Ja aiheuttaisivatko kuolevien levien mukana pohjaan putoavat ravinteet siellä happikatoa, kuten ne aiheuttavat Itämeren syvänteissä? Ja aiheuttaisiko tämä rikkibakteerien kasvuryöhähdyksen merenpohjalla? Ja mitä siitä seuraisi?