”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Korhola sotkee taas puurot ja vellit

Junassa matkalla Helsinkiin tyttärenpoikani 2-vuotisjuhlille luin Iltalehden viikonvaihde-liitteestä Eija-Riitta Korholan haastattelun, jossa tämä ilmoittaa inhoavansa ”ilmastopanikointia”.

Korhola sanoo haastattelussa muun muassa: ”Ihmiskunta on hurahtanut milloin mihinkin, esimerkiksi happosateisiin, joiden piti tuhota kaikki Suomen metsät.”

Korhola ei näköjään välitä perehtyä ympäristöasioissa muuhun kuin teollisuuden taantumuksellisimman osan lobbausargumentteihin. Hän ei joko tiedä tai ei halua tietää, että happosateiden torjunta on yksi eurooppalaisen ympäristönsuojelun menestystarinoista. Happosateita aiheuttavia rikkidioksidipäästöjä leikattiin ripeästi sen jälkeen, kun ongelmaan havahduttiin, onneksi.

Esimerkiksi Suomessa rikkidioksidipäästöt oli jo 1990-luvulla saatu leikattua alle viidesosaan siitä, mitä ne olivat olleet huipussaan 1980-luvun alussa. Sen jälkeen päästöjen vähentämistä on jatkettu, hyvin tuloksin. Vastaava tehtiin koko Euroopassa. Onneksi ei kokeiltu, kuolevatko metsät ja liukenevatko peltikatot ja historialliset monumentit olemattomiin. Silloinkin teollisuus vastusti rikkidioksidipäästöjen puhdistamista hyvin samantapaisin argumentein kuin teollisuus nyt vastustaa ilmastonmuutosta aiheuttavien päästöjen leikkaamista. Rikkidioksidipäästöjen leikkaaminen on puhdistanut myös hengitysilmaamme, koska rikin ja typen oksidit muodostavat ilmassa niin sanottuja sekundäärejä pienhiukkasia. Mitä enemmän näiden pienhiukkasten terveysvaikutuksista tulee tietoa, sitä selvempää on, että ne ovat terveydellemme merkittävä uhka, pienhiukkasten arvioidaan edelleenkin aiheuttavan Euroopassa yli 300 000 ennenaikaista kuolemaa joka vuosi.
 
Korholan muisti ei ylipäänsä tunnu kovin pitkältä. Kun hän nyt toppuuttelee huolta ilmastonmuutoksesta, hän ei näytä muistavan, että kesällä 2008 kirjoitti Hesarissa yhdessä miehensä kanssa olevansa ilmastonmuutoksesta erittäin huolissaan. Yhdessä asiassa rouva Korhola on johdonmukainen, aina hän vastustaa niitä toimia, joilla EU hillitsee ilmastonmuutosta.