”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Konservatiivit syöpälobbyn asialla

Voima-lehden kolumni 30.9.05

Euroopan kemian teollisuus käy parhaillaan kovaa kampanjaa syövän ja sikiövaurioiden puolesta. Europarlamentin oikea laita oikeistodemareita myöten häärii apuna.

Tätä nykyä arviolta noin 30 000 eurooppalaista vuodessa kuolee työpaikan kemikaalien aiheuttamiin syöpiin.

Vaarallisille mömmöille altistutaan myös kodeissa. Monet syövät yleistyvät, esimerkiksi lasten leukemia.

Niin uskomatonta kuin se onkin, arkisissa tavaroissa aivan tavallisten kauppojen hyllyillä on kemikaaleja, joiden vaikutusta terveyteemme ei ole tutkittu, ja jopa sellaisiakin, jotka tiedetään vaarallisiksi.

Haitallisia mömmöjä on sinun ja minun veressä. Niitä on äidinmaidossa, syntymättömissä lapsissa ja joka kodin pölypussissa.

Uusi tutkimus USAsta osoittaa, että syntyvien poikavauvojen sukupuolielimissä on sitä enemmän poikkeavuuksia mitä korkeampi ftalaattipitoisuus on äidin virtsassa. Ftalaatit ovat muovinpehmennysaineita.

Euroopan parlamentissa taitetaan kiivaasti peistä ns REACH-kemikaaliuudistuksesta. Sen perusajatus on, että käytettyjen kemikaalien vaikutus terveyteet tulee testata. Vaarallisimpien mömmöjen käyttö muuttuu luvanvaraiseksi.

Kemian teollisuus käy massiivista kampanjaa uudistuksen vesittämiseksi, Guardian-lehden mukaan miljoonilla euroilla.

Kampanjassaan kemian teollisuus ei ole syövän asialla yhtään sen vähempää kuin tupakkateollisuus vastustaessaan tupakkalainsäädännön kiristyksiä.

Euroopan parlamentin konservatiivit näyttävät ottaneen tehtäväkseen toimia teollisuuslobbarien juoksupoikina ja -tyttöinä. Tämä päti softapatenttiehdotuksen käsittelyyn. Ja näin näyttää käyvän myös kemikaaliuudistuksen kohdalla.

Europarlamentin useat valiokunnat ovat esittäneet konservatiivien, liberaalien ja oikeistodemarien enemmistöllä heikennyksiä, jotka merkitsisivät, että leijonanosaa kemikaaleista ei tarvitsisikaan testata. Ratkaiseva äänestys on marraskuun täysistunnossa.

Terveyttämme suojaava kemikaalilainsäädäntö on juuri niitä asioita, joiden vuoksi tarvitsemme EUta, koska uudistusta ei mikään yksittäinen Euroopan maa pystyisi omin voimin toteuttamaan.