Konservatiivit katsoisivat muuttolintujen metsästystä Maltalla läpi sormien
Aamulla oli niin sanotun Life Plus-direktiivin sovitteluvaltuuskunnan kokouksessa siltä varalta, ettei asian varsinainen raportööri, vihreä ranskalaismeppi Marie-Anne Isler-Beguin ehdi ajoissa paikalle. Hän nimittäin lensi Strasbourgiin suoraan Mauritaniasta, jossa hän oli ollut Europarlamentin vaalitarkkailudelegaatiossa. Aika iso joukko jännitti sitä, ehtiikö hän ajoissa. Onneksi ehti.
Täysistunto äänesti muun muassa päätöslauselmasta, jossa otettiin kantaa muuttolintujen metsästykseen Maltalla. Valtava määrä muuttolintuja lentää Afrikasta Eurooppaan ja takaisin Maltan kautta, linnut levähtävät siellä. Muuttolintujen metsästys rikkoo EU:n lintudirektiiviä. Konservatiiviryhmä äänesti monia päätöslauselman ydinkohtia vastaan. Sen vielä voin käsittää, että maltalaiset mepit kosiskelevat äänestäjiä puolustamalla muuttolintujen metsästystä. Mutta sitä minun on vaikea ymmärtää, miksi kukaan muunmaalainen tukee moista linjaa. Kysymys on muun muassa Suomessa kesäisin pesivistä pääskysistä.
Illansuussa lähdin lentoon kohti Suomea Frankfurtin kautta. Lentokentän odotustilaa, jossa istuin, valaisi tosi kirkas auringonpaiste. Silti katossa voimakkaat valonheittimet olivat päällä. Tämäntyyppinen energian tuhlaus ottaa päähän yhä enemmän.
Useissa maailman maissa tehty mielipidetiedustelu osoittaa, että ihmisten selvä enemmistö pitää ilmastonmuutosta suurena uhkana. Mielipiteet siitä, ollaanko ilmastonsuojelusta valmiit maksamaan, tarvittaessa tuntuvastikin, vaihtelevat. Huolestuneisuuden kärkeä edustavat muun muassa Australia, Israel ja Argentiina. Myös Kiinassa ja USA:ssa huolestuneisuus on varsin suuri. Häntäpäätä pitää Intia, seuraavana Venäjä.
Guardianin G2-liitteessä James Lovelock esittää sangen synkän ilmastovision. Lovelock on niin sanotun Gaia-teorian isä. Hän uskoo, että vuosisadan puoleen väliin mennessä ilmaston lämpeneminen muuttaa Euroopan mannermaan asumakelvottomaksi aavikoksi. Brittein saaret pysyvät asumakelpoisina, koska Golf-virran pysähtymisen viilentävä vaikutus kompensoi maapallon lämpenemisen vaikutusta. Lovelock sanoo muun muassa, että ympäristössä tapahtuu koko ajan muutoksia, mutta me emme huomaa niitä, koska asumme kaupungeissa ja elämme taloissa, joiden lämpötilan voimme säätää halutuksi.
Suomen energiateknologian vienti kasvoi viime vuonna 17,5 %, arvoon 3,9 mrd euroa.
Ympäristöministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan melu heikentää elämänlaatua sekä työ- ja toimintakykyä. Se lisää stressiä ja sairauksia. Melu lisää myös ihmisten aggressiivisuutta ja sitä kautta haittaa ihmissuhteita. Kouluhallituksen pääjohtaja Krisi Lindroos taas on esitellyt tutkimustuloksia, joiden mukaan koulujen sisäilman laatu vaikuttaa paitsi kouluviihtyvyyteen, myös oppimistuloksiin.
Suomalaislehtien mukaan tutkijat ovat reippaasti erimielisiä siitä, ovatko ranskalaisen Crii-gen tutkimuslaitoksen epäilyt Monsanton ”geenimaissin” MON863 turvallisuudesta perusteltuja. Saksan hallitukselle k.o. maissista selvityksen tehnyt professori Arpad Puszai on myös ollut sitä mieltä, että Monsanton rottakokeet on suunniteltu puutteellisesti ja analysoitu vajavaisesti.