”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kokoomus suuri voittaja, mutta myös vihreät voittivat

Yöllä oli tullut jonkin verran lunta, aamupäivällä se melkein suli, iltapäivällä alkoi tulla räntää. Pohdin, vaikuttaako huono sää vihreiden kannattajien intoon käydä äänestämässä. Vihreäthän äänestävät tunnetusti valtaosin varsinaisena vaalipäivänä.

Pirkanmaan vihreiden vaalivalvojaisista tuli tosi jännittävät. Ennakkoäänten mukaan vihreille olisi tullut yksi paikka. Näin oli viimeksikin, joten olimme toiveikkaita, että toinen paikka varmistuu, kun vaalipäivän äänet on laskettu. Oraksen läpimeno oli varma heti ennakkoäänten perusteella. Laskennan edetessä Ulriikka nousi kovaa vauhtia. Mutta ikävä kyllä hän jäi juuri ja juuri rajan alle, hän oli Pirkanmaalla ensimmäinen, jota ei valittu. Toisin sanoen jos Pirkanmaa olisi saanut yhden kansanedustajan enemmän, paikka olisi tullut Ulriikalle. Olin aivan hermona, olin tietysti iloinen Ulriikan menestyksestä, mutta toisaalta surin sitä, että menetän mainion avustajan. No, niin ei sitten käynytkään.

Tarja Cronberg menestyi Pohjois-Karjalassa upeasti, mutta hänkin jäi juuri ja juuri rannalle, paikka jäi noin 170 äänestä kiinni. Toivottavasti tämä asia, joka johtuu vain ja ainoastaan Suomen vaalijärjestelmän epäreiluudesta, antaa pontta vaalilain korjaamiselle. Kun nykyinen perustuslaki säädettiin, eduskunta samalla hyväksyi ponnen siitä, että vaalijärjestelmän suhteellisuutta on parannettava. Uudistus oli ihan hilkulla mennä läpi 2000-luvun alussa, mutta Lipposen kakkoshallituksessa viime metreille Kokoomus torpedoi uudistuksen.

Vihreiden tulos oli kuitenkin hyvä. Jo kolmannen tai neljännen kerran vihreiden todellinen vaalitulos (8,5 %) oli korkeampi kuin Suomen Gallupin juuri vaalien alla antama ennuste (8,2 %). Kun kolmesta vaalipiiristä oli jäänyt pois aiempia ääniharavia (Helsingistä Ode Soininvaara, Uudeltamaalta Ulla Anttila, Pirkanmaalta minä ja Rosa Meriläinen), oli mielestäni upea saavutus, että vihreät menivät kokonaisuutena eteenpäin. Etelä-Savo sai ensimmäisen vihreän kansanedustajan, Varsinais-Suomesta tuli toinen vaalipiiri Uudenmaan ulkopuolella, joka on saanut kaksi vihreää edustajaa. Onneksi olkoon Heli Järvinen ja Ville Niinistö! Ja onnea tietysti kaikki muutkin vihreille valituille.

Illalla ehdin iloita myös Zahra Abdullahin noususta eduskuntaan, mutta lopullisessa tuloksessa hän jäikin toiselle varasijalle.

Demarien vaalitappio oli odottamattoman suuri. Ehkä negatiivinen vaalikampanja vahvisti tappiota. Toisia vastaan hyökkäämällä luo itsestään mielikuvaa, että omat eväät ovat vähissä. Toisaalta Kokoomuksenkin mainoskampanja oli minusta kamala, kuvat olivat kuin leikattuja Jehovan todistajien lehdistä. Niitten kuvissa tulevasta paratiisista leijonat ja lampaat loikovat niityllä onnellisina vierekkäin ja kauniit, terveet ihmiset poimivat hymyillen kukkia.