”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kohti pohjoista

Tulimme yöjunalla Rovaniemelle. Kesti yli puoli tuntia ennen kuin saimme auton ulos junasta. Mikäs siinä on taivasalla seisoskellessa, kun on kesä eikä edes satanut. Mutta ihmettelen, eikö Rovaniemen asemalle voida järjestää edes penkkejä niille kymmenille ihmisille, jotka joka aamu siellä odottelevat junasta tulevia autojaan. Pakkaspäiviä varten odottelijoille on järjestetty ruma pieni työmaaparakkikontti, mutta kuka sellaiseen haluaa kesäaamuna ahtautua. Lapin luontoa ihailemaan tulee matkailijoita joka puolelta maailmaa. Tämä on aika tyly tervetulotoivotus niille, jotka panevat auton yöjunaan.

Tapamme mukaan pysähdyimme Napapiirille kahville. Kaiuttimista raikui joulumusiikki, keskellä kirkasta kesäpäivää, kuten aina ennenkin. Voisiko keksiä jotain vielä kornimpaa? Voisiko vaikka spreijata muovilunta pihalle ja puiden oksille, ja parkkipaikalle pysäköityjen autojen tuulilaseihin? Kahvin jälkeen menin lähettämään postikortin isälle. Postikorttimyymälän myyjä oli kiinalainen. Kahvilanpitäjä puhui suomea venäläisellä korostuksella. Että sellainen Joulupukkilandia.

Matkalla kohti pohjoista radiouutiset kertoivat, että Nurmeksen S-marketissa uusin Harry Potter oli erehdyksessä lipsahtanut myyntitiskille jo tänään, vaikka sallittu myyntiaika alkaa vasta ensi yönä. Uutistenlukija kertoi, että kirjailija JK Rowling on tapauksesta tietoinen, muttei ainakaan vielä ole ilmoittanut oikeustoimista. Aika hauskaa, että lastenkirjan julkaiseminen on tällä tavoin noussut maailman ykkösuutisten joukkoon. Ylimääräisenä bonuksena Potter nostaa Nurmeksen S-marketin Suomen valtakunnan uutisiin. Olen kyllä itsekin osa Potter-huumaa, kiemurtelen vaivautuneena, kun en tule saamaan uusinta Potter-kirjaa käsiini heti tuoreeltaan.

Olemme menossa vaeltamaan Norjan puolelle eli Finnmarkiin. Sikäläiset kalastusluvat eivät ole voimassa ilman todistusta kalastusvälineiden desinfioinnista. Ennen yöpymistä piti siis poiketa Norjan puolella. Desinfiointipaikka oli huoltoaseman takahuoneessa, kaunis saamelaisen näköinen tyttö upotti desinfiointiliemeen Jukan vavat, vieheet, kahluuhaalarit ja kahluukengät. Tällä halutaan estää lohiloisen leviäminen Itämereen laskevien jokien vesistöistä Tenon vesistöön.

Majoituimme yöksi Utsjoelle hotelli Luossajohkaan. Lupasivat, että saamme jättää automme hotellin pihaan vaelluksen ajaksi.