”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Klooneja ja vihreän energian eteenpäinmenoa

EU-parlamentin täysistunnossa oli tänään harvinaisen mielenkiintoinen tilanne. Istunnossa käytiin jälkipuinti siitä, että aikaisemmin keväällä EU:n uuselintarvikeasetuksen päivitys raukesi, koska asetuksen sisällöstä ei saatu määräajassa sopua parlamentin ja ministerineuvoston välillä. Kuumin kysymys koski eläinten kloonauksen käyttöä ruoan tuotannossa. Olen kertonut noista kiville karahtaneista koko yön kestäneistä neuvotteluista blogissani 29.3.11.

Noissa neuvotteluissa parlamentin valtaenemmistö vaati sitä, että kielletään kloonattujen eläinten ja niiden jälkeläisten käyttö ruoaksi. Neuvottelujen viime tunteina parlamentti oli valmis taipumaan siihen, että vain merkittäisiin kloonien ensimmäisestä jälkeläissukupolvesta saatu liha ja maito. Komissio ja ministerineuvosto eivät suostuneet edes tähän.

Komission ja ministerineuvoston pääargumentti oli, että kloonien jälkeläisten käyttökielto tai edes merkintä  – jotta kuluttajat edes tietävät mitä syövät – johtaisi kauppasotaan EU:n ja erityisesti Yhdysvaltojen välille. Tänään täysistunnossa parlamentin raportööri Kartika Liotard luki ääneen ministerineuvoston oikeudellisen osaston salaista muistiota, jossa kumotaan nämä väitteet. Salaisessa muistiossa sanotaan, että kloonatuista eläimistä ja niiden jälkeläisistä saatava ruoka ei ole vastaavanlaista kuin tavanomaisesti siinneistä eläimistä saatu, eli oikeudelliset perustelut tällaisen ruoan merkintäpakolle voisivat olla olemassa.

Muistiossa jopa sanotaan, että kloonien jälkeläisistä saadun ruoan kiellonkin voisi WTO:ssa pystyä perustelemaan eettisin perustein, vastaavasti kuin on perusteltu EU:n asettama kissojen ja koirien turkisten käyttökielto. Tämä oli melkoinen pommi täysistunnossa.

Kartika Liotard edustaa vasemmistolaista GUE-ryhmää. Mutta myös oikeistolaisen EPP-ryhmän keskeinen vaikuttaja Peter Liese totesi keskustelleensa USA:n edustajien kanssa ja saaneensa käsityksen, että ainakin kloonilihan ja -maidon merkintäpakosta voitaisiin päästä USA:n kanssa sopimukseen, jos EU sitä oikeasti yrittäisi.

Tässä vielä alkuperäinen sitaatti:

”A labelling requirement for food from cloned animals and their offspring would be compatible with GATT[i] rules;
–          The case that this food are not ‘like’ products as compared to food from conventionally bred animals, thus not resulting in violation of WTO rules, could be defendable;
–          With regards to a ban of food from offspring of cloned animals, “the EU might be able to justify the infringement under Article XX[ii] GATT” on the basis of consumers’ ethical considerations – as for the cat and dog fur legislation.”

Enpä ikinä ennen ole nähnyt parlamentin täysistunnossa tilannetta, jossa osoitetaan komission puhuneen parlamentin neuvottelijoille selkeästi soopaa. Mitä todennäköisimmin komissaari Dalli teki sen ihan tietoisesti. 

Viime päivinä on tapahtunut myös monia merkittäviä asioita energiapolitiikan puolella. Vihreät energiaratkaisut ovat myötätuulessa, ydinvoima vastatuulessa.

YK:n ilmastopaneeli eli IPCC on eilen julkaissut raportin, jonka mukaan vuonna 2050 uusiutuvalla energialla pystytään tuottamaan 80 prosenttia koko maailman energiantarpeesta. Tässä ei siis puhuta pelkästä sähköstä, vaan kaikesta energiasta.

Japanin pääministeri on ilmoittanut, myös eilen, että maa luopuu suunnitelmasta tuottaa puolet sähköstään ydinvoimalla ja alkaa sen sijaan edistää uusiutuvaa energiaa vastauksena ydinvoimakriisiin. Nykyisin Japanin sähköstä 30 prosenttia tuotetaan ydinvoimalla, ja aikaisempi suunnitelma oli nostaa tätä osuutta puoleen. Vain päivää aikaisemmin eli maanantaina Japani ilmoitti harkitsevansa, että vielä yksi ydinvoimala suljetaan maanjäristysriskin vuoksi.

Euroopan parlamentissa Fukushiman ydinvoimaonnettomuus on selvästi muuttanut äänenpainoja ydinvoimasta. Olen tällä viikolla ollut kahdessakin tilanteessa, jossa kaikki puheenvuoron käyttäneet saksalaiset kristillisdemokraatit ovat korostaneet ydinvoiman riskejä. Heidän yleinen käsityksensä tuntuu olevan, että Saksa nopeuttaa ydinvoimasta luopumisen aikataulua, eli tekee ihan päinvastoin kuin kristillisdemokraatti Angela Merkelin johtama hallitus vielä viime vuonna kaavaili.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on, myös eilen, kehottanut ydinvoimamaita varmistamaan, että ydinreaktorit kestävät yhtä aikaa päälle kaatuvat ongelmat, jollainen tilanne Japanissa koettiin.

Saksan hallitus on myös tänään ilmaissut tyytymättömyytensä, että fuusiokoevoimalahankkeen, ITER:n jonka kustannuksista EU maksaa 45 prosenttia, kustannusarvio on kolminkertaistunut vuoden 2005 jälkeen. ITER:n kustannusten huikea kasvu ennen kuin koko laitosta on edes alettu rakentaa, on herättänyt kovaa kritiikkiä myös EU-parlamentin puolella. Kyse on miljardeista euroista.