”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kissan ja koiran turkiksilla käytävä kauppa kiellettiin europarlamentissa

Uutinen 19.6.

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen maanantaina 18.6. lainsäädäntöehdotuksen, jolla kielletään kissan ja koiran turkiksella käytävä kauppa EU:n alueella.

Nyt hyväksytyn lakiesityksen mukaan kissan ja koiran turkiksen ja niistä tehtyjen tuotteiden tuonti, vienti ja saattaminen yhteisön markkinoille on kielletty vuoden 2008 lopusta lähtien. Parlamentti poisti ehdotuksesta komission esittämän poikkeuksen, jonka mukaan kielto ei olisi koskenut turkkia, joka on peräisin kissoista tai koirista, ”joita ei ole kasvatettu tai tapettu turkistuotantoa varten”.

Parlamentin vihreä ryhmä äänesti lakiesityksen puolesta ja toivoo, että kissan ja koiran turkiksen kaupan kieltäminen olisi ennakkotapaus, jonka avulla myös esimerkiksi hylkeennahkatuotteiden kauppa saataisiin loppumaan. Komission tulisikin esittää vastaava asetusehdotus myös hyljetuotteista.

Parlamentti oli aloitteellinen turkisasiassa jo neljä vuotta sitten, kun yli puolet parlamentin jäsenistä kirjallisella kannanotolla 2003 kehotti komissiota esittämään kaupan kieltämistä.

Yhdysvalloissa ja Australiassa kissan ja koiran turkiksilla käytävä kauppa on ollut kiellettyä jo vuosia, mutta EU:ssa lainsäädäntö on ollut kirjavaa. Yhteinen lainsäädäntö on välttämätön myös koska EU:n turkisteollisuuden omien sisäisten sääntöjen avulla ei ole onnistuttu estämään kissan ja koiran turkiksesta valmistettujen tuotteiden pääsyä EU:n markkinoille.