”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kiinasta tullut maailman suurin hiilidioksidin tupruttaja

Täysistunnossa äänestettiin muun muassa siitä, millaisin ehdoin ihminen voi EU-maasta toiseen siirtyessään viedä mukanaan myös säästämänsä ylimääräisen eläkkeen. Asia liittyy ihmisten oikeuteen liikkua EU-maasta toiseen. Vihreät arvostelivat sitä, että ministerineuvosto ja parlamentin enemmistö vesittivät komission ehdotusta pahasti. Istunto hyväksyi myös ehdotuksen, jolla kielletään elohopean vienti EU:sta ja vuodesta 2010 alkaen sellaisten elohopeaa sisältävien tuotteiden vienti, jotka ovat EU:ssa kiellettyjä. Viimeksi mainittu on parlamentin vaatima lisäys komission alkuperäiseen ehdotukseen. Parlamentti haluaa teollisuuden maksavan elohopeajätteen käsittelyn kustannukset.

Uutiset kertoivat jo eilen, että Kiina on noussut maailman suurimmaksi hiildioksidin päästäjäksi, ohi USA:n. Tämä käy ilmi Hollannin ympäristöarvioviraston julkaisemista viime vuoden alustavista päästötilastoista. Toisin sanoen Kiinan päästöt ovat kasvaneet vielä nopeammin kuin on ennustettu. Alkuvuodesta IEA (kansainvälinen energiajärjestö) sanoi, että kaikesta päätellen Kiina ohittaa tupruttajana USA:n tämän vuoden lopulla, eikä vasta ensi vuonna. Ja nyt on käynyt ilmi, että se tapahtui jo viime vuonna. Hurjaa! Viime vuonna hiiliudioksidipäästöt koko maailmassa kasvoivat 2,6 %, mikä johtui pääasiassa siitä, että kivihiilen poltto kasvoi 4,5 %, mistä kaksi kolmannesta tapahtui Kiinassa.

Tämän päivän lehdissä kommentoidaan asiaa lisää. Guardian huomauttaa, että Kiinan päästöt henkeä kohti ovat silti vain neljännes USA:n tasosta. Se tarkoittaa, että ne ovat puolet EU:n tasosta.

Muitakin ikäviä ilmastouutisia on tullut. Kööpenhaminan yliopiston tutkimus kertoo, että pohjoisilla leveysasteilla kevät on aikaistunut 2 viikolla. Joillakin alueilla hyttysten muninta on aientunut jopa 30 päivää, siis kuukaudella.

Mutta varsinainen paha uutinen on Independent-lehdessä eilen julkaistu juttu tutkimuksesta, jossa varoitetaan, että inhimillinen sivilisaatio voi ilmastonmuutoksen takia romahtaa. Kuusi tutkijaa merkittävistä tutkimuslaitoksista USA:ssa on julkaissut lehdessä ”Philosophical Transactions of the Royal Society” artikkelin, jossa he varoittavat, että merenpinta voi nousta tällä vuosisadalla jo useita metrejä, IPCC:n uusimmassa raportissa vähätellään heidän mukaansa pahasti merenpinnan nousun uhkaa. He varoittavat myös siitä, että ilmasto voi tiettyjen kynnysarvojen ylittämisen jälkeen muuttua äkillisesti. Tällaista on maapallon historiassa tapahtunut ennenkin, siis ilmaston muuttumista dramaattisesti mutamassa vuosisadassa, jopa muutamassa vuosikymmenessä. He varoittavat, että arktisen alueen jäätiköiden sulaminen voi olla tällainen tekijä, joka laukaisee äkillisen ilmastonmuutoksen. Lumen ja jään peittämät valkoiset alueet nimittäin heijastavat takaisin avaruuteen noin 90 % auringon säteilyn energiasta, mutta sula maa ja vesi vain 10 %. Näin ollen lumen ja jään peittämän alueen kutistuminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Vaikka äkillisiä ilmastonmuutoksia on tapahtunut ennenkin, sellaista ei koskaan ole tapahtunut ihmisen monimutkaisten sivilisaatioiden aikana. Itse asiassa viimeisety 12 000 vuotta, joiden aikana ovat kehittyneet sekä maanviljelys että kaikki maanviljelykseen ja paikallaan pysyvään asutukseen perustuvat yhteiskunnat, on ollut poikkeuksellisen vakaan ilmaston aikaa. Nämä kissanpäivät voivat kohta olla ohi.

Huokaus!

No, on myönteisiäkin uutisia. 15 jättikaupunkia, muun muassa New York, Tokio, Chicago ja Karachi, ovat päättäneet ryhtyä parantamaan rakennusten energiatehokkuutta. Se on todella tärkeää, esimerkiksi EU:ssa rakennusten lämmitys ja jäähdytys aiheuttaa 40 % hiilidioksidipäästöistä. Suomessa vastaava luku on 30 %.