Kiina suunnittelee rikkidioksidin päästökauppaa
Komissiolta on tullut vastaus kysymykseeni toimista televisioiden energiankulutuksen rajoittamiseksi. Komissio vastaa, että putkitöllö ja laajakuvatelkkari kuluttavat sähköä suunnilleen saman verran televisiokuvan pinta-alayksikköä kohden, eli uusien telkkarien isompi sähkönkulutus on seurausta vain suuremmista kuvaruuduista. Minulla on kyllä käsitys, että plasmatöllö on sähkösyöpömpi kuin nestekidetöllö. No, joka tapauksessa komissio valmistelee toimenpidepakettia energiapihien telkkarien edistämiseksi. Syytä on, koska komission teettämän tutkimuksen mukaan siirtyminen isompiin kuvaruutuihin on melkein kaksinkertaistamassa telkkarien sähkönkulutuksen EU:ssa viidessä vuodessa. Eli kun telkkarit kuluttivat vuonna 2005 noin 40 TWh, niiden ennustetaan kuluttavan 76 TWh vuonna 2010. Se on ihan tasan väärä suunta, sanon minä.
Britanniassa on myönnetty rakennuslupa suurelle aaltovoimalalle. Surffaajat pelkäävät harrastuksensa kärsivän, koska voimala tulee vain 16 kilometrin päähän suositusta surffausrannasta ja lomapaikasta. Ennusteiden mukaan tuuli- ja aurinkovoimalla voitaisiin tuottaa 3 % Britannian sähköstä vuonna 2020, ja osuus voisi kasvaa vielä paljon suuremmaksikin.
Kiinan valtiovarainministeriö on ilmoittanut maan suunnittelevan päästökauppaa, tosin ei hiilidioksidin vaan rikkidioksidin. Viimeksi mainittu aiheuttaa happosateita ja pilaa myös hengitysilmaa. Kiina aikoo tällä tavalla hankkia päästökaupasta kokemusta. Toivottavasti maa alkaa käyttää sitä kokemusta myös hiilidioksidin päästökaupassa, tämä olisi tapa pakottaa liukuhihnalta hiilivoimalaitoksia rakentelevat maakuntasatraapit ajattelemaan sitä, miten ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä voidaan vähentää.
Tänään on julkaistu raportti siitä, miten tietotekniikalla voidaan vähentää päästöjä. Se onkin erinomainen teema. Raportissa arvostellaan sitä, että tietotekniikkaa ja ilmastoa koskeva keskustelu on paljolti pyörinyt tietokoneiden sähkönkulutuksessa, mukaan tyhjäkäyntikulutus. Raportin mukaan tietotekniikalla voidaan toteuttaa puolet siitä 20 %:n energiansäästötavoitteesta, jonka EU on asettanut itselleen vuodelle 2020. Älykkäämmillä järjestelmillä voidaan takuulla säästää energiaa ja paljon. Esimerkiksi europarlamentissa pitäisi olla automaatit, jotka katkaisevat huoneesta lämmityksen tai jäähdytyksen heti jos ikkuna avataan. Nykyisin ei ole. Missä tahansa toimistossa, hotellissa ja monissa kodeissakin voisi olla lamppuja, jotka syttyvät vain jos huoneessa on joku. Jokin aika sitten kävin yhdellä koululla, jonka opettajainhuoneen vessan lamppu syttyi itsestään kun menin vessaan ja sammui kun lähdin. Sellaisia lisää!
Euroopan biomassa-alaa edustava Aebiom-järjestö taas sanoo, että biomassalla voitaisiin toteuttaa puolet EU:n uusiutuvan energian tavoitteesta eli osuuden nostamisesta 20 %:iin vuoteen 2020.