”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kiina ja Intia vaativat teollisuusmailta enemmän

Kiina ja Intia ovat reagoineet johtavien teollisuusmaiden G8-klubin johtajien eiliseen ilmastolupaukseen vaatimalla rikkaita maita tekemään enemmän. No, suoraan sanoen niin minäkin tekisin jos olisin Kiinan tai Intian johtaja. Sen lisäksi valmistautuisin kyllä hyväksymään päästörajoitukset myös omalle maalleni.

Guardian arvioi, että eilen hyväksytty direktiivi lentoliikenteen päästökaupasta nostaa pitkien lentojen hintoja noin 40 eurolla ja menopaluulentoja Euroopassa noin 9 eurolla. Tämä ei kyllä ole mikään maailmanloppu, sanon minä, vaikka lentoyhtiöt kuinka vikisisivät.

Aamupäivällä tapasin Suomen eurooppaministerin Astrid Thorsin. Keskustelimme EU:n ilmastopaketista. Astridilla on hyvä tuntuma europarlamenttiin, hänhän on entinen meppi.

Täysistunnossa käsiteltiin muun muassa kaasun sisämarkkinalainsäädäntöä. Asian italialainen raportööri halusi puhua ennen äänestystä. Mitään oikeaa asiaa hänellä ei ollut, hän vain hehkutti, että parlamentti on kuluttajien asialla. Mies ei suostunut millään lopettamaan. Mikrofonista katkaistiin virta, mutta hän jatkoi huutamista kädet levällään. Vihreät eivät olleet kovin tyytyväisiä äänestyksen tulokseen, koska parlamentti ei tukenut kaasuverkkojen omistuksen selkeää erottamista kaasua myyvistä yhtiöistä.

Istunto hyväksyi myös asetuksen, jonka mukaan lentoyhtiöt eivät enää saa huijata asiakkaita harhaanjohtavalla hintamainonnalla. Markkinoinnissa on kerrottava koko hinta, kaikkine veroineen ja muine tietoineen.

Täysistunnossa vihreän ryhmän toinen puheenjohtaja Dany Cohn-Bendit arvosteli Sarkozyn tuoretta päätöstä osallistua Pekingin olympialaisten avajaisiin. Dany totesi, että tämä on skandaali, varsinkin kun Sarkozy ei nyt edusta pelkästään Ranskaa vaan EU:n ministerineuvoston puheenjohtajana koko EU:ta. Bush on muuten viime viikolla ilmoittanut hänkin menevänsä olympialaisten avajaisiin. Tämä ei tosiaan ole hyvä signaali ihmisoikeuksien ja Tiibetin oikeuksien kunnioittamisen kannalta. Europarlamentin puhemies Pöttering on ilmoittanut, ettei mene avajaisiin. Tässä hän noudattaa parlamentin valtaenemmistön linjaa, vaikka kuuluukin konservatiiviseen EPP-ryhmään.

Kiina on muuten varoittanut Sarkozyä tapaamasta Dalai Lamaa. Toivottavasti Sarko ei sentään tähän saneluun suostu.

Äänestysten jälkeen olin ilmastopakettia käsittelevällä lounaalla, jolle oli kutsuttu muun muassa Ranskan ympäristöministeri, ympäristökomissaari Dimas ja ilmastopaketin raportöörit. Eräs osanottaja kertoi EPP-ryhmän viimeviikkoisesta opintomatkasta Pariisiin. Mepeille oli siellä puhunut Angela Merkelin tieteellinen neuvonantaja, professori Schellenhuber. Hän oli kuulemma ”lakaissut lattiaa” niillä muutamalla ilmastoskeptikolla, joita EPP-ryhmässä vieläkin on.

Dimas totesi lounaalla, että olemme etuoikeutettuja, kun saamme tehdä töitä sellaisen asian kanssa, jolla on ihmiskunnan tulevaisuudelle suurin mahdollinen merkitys.

Portugal on ilmoittanut kumppanuusprojektista Renaultin ja Nissanin kanssa sähköautojen kehittämiseksi. Tavoitteena on sähköauto, joka voi yhdellä latauksella ajaa 200 km ja jota myydään Portugalissa vuodesta 2011 alkaen. Sähköautot muuten vaikuttavat olevan lähdössä huimaan kasvuun. Koko ajan sataa uutisia isoista satsauksista sähköautoihin, esimerkiksi uudentyyppisten, aiempaa tehokkaampien ja kevyempien akkujen kehittämiseen. Pariisin katukuvassa muuten näkyi sähköautojen latauspisteitä.