”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kevätpäiväntasaus

Tänään on kevätpäiväntasaus. Brysselissä oli kuin neljä vuodenaikaa tiivistettynä yhteen päivään. Aamulla oli ensin kohtalaisen kirkasta, sitten taivaan peittivät paksut pilvet ja tuli uskomattoman pimeää. Sitten taas paistoi aurinko, puolen päivän jälkeen satoi rakeita.

Suomen EU-edustusto oli kutsunut meppejä ja muita parlamentissa työskenteleviä suomalaisia lounaalle. Edustuston väki kertoi varmuuden vuoksi katselleensa suomalaismeppien varamieslistoja, siltä varalta että joku mepeistä nimitettäisiin ministeriksi. Kokoomuslaisia ei ollut paikalla, mutta Virrankoskelle vitsailtiin siitä, että hänestä tulee maatalousministeri.

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun muistan kuulleeni Suomen EU-lähettilään puheenvuoron, jonka pääaiheena oli ilmasto. Sitähän oli tietysti ilo kuunnella.

Iltapäivällä kokoontui ympäristövaliokunta, joka äänesti muun muassa toimista HIV-AIDS tartuntoja vastaan EU:ssa ja lähialueilla. Jotkut äänestykset olivat kummallisia, esimerkiksi konservatiivit ja liberaalit äänestivät kumoon kohdan, jossa sanottiin että ihmiskauppa edistää HIV-tartuntoja. Kuka nyt voi kiistää sen, että naisten salakuljettaminen, myyminen ja pakottaminen prostituoiduiksi lisää HIV-tartuntojen riskiä?

WWF varoittaa, että monet maailman suurimmista joista ovat romahduksen partaalla, esimerkiksi Niili, Ganges, Jangtse, Indus, Mekong ja Tonava. Syitä on monia. Jokien vettä käytetään tuhlaavaisesti peltojen kasteluun ja teollisuudessa, valuma-alueiden ekosysteemeitä on tärvelty. Raportti varoittaa, että jos Aasian suuret uhanalaiset joet tärveltyvät, miljoonat ihmiset jäävät puille paljaille.

Suomen WWF on muutama päivä sitten varoittanut, että saimaannorpan poikaset ovat vaarassa, kosla lumi sulamaa kovin aikaisin. Norppien pesiä on romahtanut. Normaalisti norppaemot imettävät kuuttejaan lumipesissä huhtikuun puoliväliin.

Komissio on perustaa lobbauksen ”läpinäkyvyyden” parantamiseksi vapaaehtoisen rekisterin, johon kirjautuvat lobbarit sitoutuvat vapaaehtoisesti noudattamaan tiettyjä sääntöjä ja julkistamaan tärkeimmät asiakkaansa. Ehdotus ei kuitenkaan vaadi lobbareita tekemään selkoa rahoittajistaan. Sangen hampaaton ehdotus, sanon minä. Jopa USA:n lainsäädäntö on paljon tiukempi.

Puolalaiset ympäristönsuojelijat ja myös eurooppalaisen ympäristöjärjestöt juhlivat, koska komissio on päättänyt viedä Puolan EY-tuomioistuimeen siksi, että Puola on rakentamassa moottoritietä Rospudan laaksoon, joka on Natura-alue.

Aamulehti kertoo USA:n energiaministeriön laskeneen, että maa saisi kaiken tarvitsemansa sähkön aurinkopaneeleista, jos puoli prosenttia maan pinta-alasta peitettäisiin niillä. Tämä perustuu nykyteknologiaan, jossa on tietysti vielä paljon parantamisen varaa.

Loviisan ydinvoimala on saanut kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta 24 kohdan listan asioista, joissa toimintaa pitää parantaa.

Illalla olin komission terveyspääosaston tarjoamalla illallisella, jolla ympäristövaliokunnan puheenjohtajisto tapasi komission alaisten tieteellisten komiteoiden edustajia. Sain tietää muun muassa, että yksi tieteellisistä komiteoista on tutkinut hiusvärien terveysriskejä. USA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan naisten syöpäriski kaksinkertaistuu, jos hiuksia värjää kerran kuussa parinkymmenen vuoden ajan. Eurooppalaisissa tutkimuksissa ei ole saatu tälle vahvistusta, mutta sen sijaan on todettu monien hiusvärien olevan pahasti allergisoivia. Kysyin, miten hennaan tulisi suhtautua. Aito luonnonhenna on kuulemma kohtalaisen ok. Mutta aika useissa ”hennana” myydyissä tuotteissa on mukana teollisia kemikaaleja, jotka ovat epäterveellisiä. Tämä koskee myös käsien värjäämiseen käytettyä ”hennaa”, jolla ei ole paljonkaan tekemistä luonnonhennan kanssa.