”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kesävinkkejä Tampereelle

Kesällä toivottavasti moni tulee muualta käymään Tampereella. Tässä muutamia alkuasukkaan vinkkejä:
Pispala kokonaisuudessaan. Maailman korkein soraharju. Sitä ja sen rinteillä olevaa ”Luojan palikkaleikkiä” (Lauri Viita) on kuvattu ainakin 7:ssä eri taiteenlajissa. Tehtaantyöläisten rakentamia puisia pientaloja, joista vanhimmat yli 100-vuotiaita. Harjun laelta näkyy sekä pohjoiseen Näsijärvelle että etelään Pyhjäjärvelle. Kuuluisat Pispalan portaat, yli 300 askelmaa. Muitakin portaita riittää. Kohta (toivottavasti) hyväksytään – vihdoinkin – asemakaava, jossa suojellaan pääosa Pispalan vanhoista taloista. Harjun alla Pyhäjärven rannassa kasvimaapalsta-alue, jonka kohtalosta kiistelty vuosikymmeniä, mutta nyt näyttää että kasvimaat säilyvät kasvimaina.
Rajaportin sauna. Yli 100-vuotias ja Suomen vanhin edelleen toimiva yleinen sauna. Aikamatka historiaan.
www.rajaportinsauna.fi
Cafe Pispala, Pispankatu 30. Maailmaa kiertänyt suomalais-amerikkalainen kokkipariskunta on asettunut Pispalaan ja tarjoilee siellä puukerrostalon alakerran entisessä kaupassa eri puolilta maailmaa innoituksensa saaneita ruokia.
Pyynikin näkötorni. Tampereen kuuluisimmat munkkirinkilät. Köysilaskeutumisia tornista keskiviikkoisin klo 16-19.
www.munkkikahvila.net
Pyynikinharju, maailman korkein soraharju, 162 m merenpinnasta ja 85 m Pyhäjärven pinnasta. Männikkö melkein keskellä kaupunkia. Mäntyjen lomasta pilkottaa Pyhäjärvi, Suomen Trikoon entinen tehdas, noin satavuotiaita herrastaloja.
Kauppahalli.
www.tampereenkauppahalli.fi
Ravintola 4 vuodenaikaa Tampereen Kauppahallissa. Ranskalaisen keittiön herkkuja, joiden raaka-aineista (oman ilmoituksensa mukaan) 90% peräisin samasta Kauppahallista. Kuuluisin annos ranskalainen kalakeitto. Muutkin kokeilemani annokset herkullisia. Firmalla myös erinomainen catering ja Kauppahallissa valmistettuja raakamakkaroita myyvä puoti.
www.facebook.com/4Vuodenaikaa
Tammelantori ja Laukontori. Tarjontaa vuodenajan mukaan. Muun ohella kahvila, mustaa makkaraa, Tammelantorilla myös kalakojuja, joista saa sekä tuoretta kalaa että kalalounaan. 15.9. asti Laukontori on avoinna myös illalla, arki-iltoina klo 20, lauantaina klo 16 asti
www.tampereenkauppatorit.fi/tammelantori
www.tampereenkauppatorit.fi/laukontori
Lähiruokapuoti ja kahvila Lempi Tammelantorin koillisnurkalla. Luomu- ja lähiruokia, mm lähituottajien juustoja ja makkaroita. Edullinen keittolounas. Ehkä Tampereen parhaat kakut. Aamulehden äänestyksessä parhaaksi äänestetty ruisleipä.
www.facebook.com/Lahiruokapuoti
Kissakahvila Purnauskis, Tammelantorin samalla laidalla kuin Lempi. Kahvilassa asuu kissoja ja sieltä saa muun muassa sivettikissan läpi kulkeneista pavusta tehtyä kahvia. Kissataidetta, kissakirjallisuutta ja kissa-aiheisia koruja ja muita matkamuistoja.
purnauskis.fi
Mokkamestarien kahvipaahtimon myymälä ja kahvila, Verkatehtaankatu 9. Oman paahtimon vastapaahdettuja kahveja, myös erinomaisia irtoteelaatuja. Kahvilassa soi taustalla vinyyli, viimeksi käydessäni Billie Holidayn levy.
http://mokkamestarit.fi/
Kasvisravintola Gopal, Tammelan Aaltosenkadulla, Rongankadulla ja Puutarhakadulla. Intialaiseen tyyliin valmistettua maukasta kasvisruokaa. Kasviruoaksi siitä harvinaista, että ruoka pääosin myös gluteenitonta.
www.gopal.fi
Museokeskus Vapriikki ja sen kahvila-ravintola. Vaihtuvia näyttelyitä, pysyvänä näyttelynä mm Tampere 1918, muistuttaa siitä ettei ole kuin muutama sukupolvi siitä, kun meilläkin käytiin veristä sisällissotaa. Tammerkosken ääressä terassi, jolta pääsee kävelemään Tampellan entisen tehtaan ulkoseinään rakennettua siltaa pohjoiseen, kohti Palatsinraitin siltaa.
vapriikki.fi
Palatsinraitin silta kävelijöille ja pyöräilijöille, sitä pääsee kulkemaan kosken yli Tampellan alueelta Finlaysonin puolelle. Antaa aivan uuden perspektiivin Tammerkoskeen ja koko Tampereen keskustaan.
Tallipihan kahvila ja myymälät Finlaysonin tehtaan entisillä ajuritalleilla. Kahvilassa paikan päällä leivottuja herkkuja.
tallipiha.fi
Finlaysonin alue, entinen tekstiilitehdas. Alueella mm työläismuseo Werstas, elokuvateatteri sekä entiseen kutomoon tehty panimoravintola Plevna, jossa myös omia oluita.
www.plevna.fi
Amurin työläisasuntomuseo. Tekee eläväksi sen, miten työväestö ennen eli ja asui. Kukin huone sisustettu tietylle vuosikymmenelle tyypillisellä tavalla, 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Satakunnankadun puoleisella sivulla kahvila Amurin Helmi.
http://www.tampere.fi/amuri/museokortteli/vuodet.php
Näsinkallio ja vasta remontoitu Milavida eli Näsinlinna. Sen rakennutti 1890-luvun lopulla Finlaysonin patruunan von Nottbeckin poika. Alakerrassa ravintola, joka sai Aamulehdessä hyvät arvostelut.
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4silinna
Sara Hildenin taidemuseo. Ällistyttävät omat modernin taiteen kokoelmat. Jatkuvasti huippunäyttelujä.
www.tampere.fi/sarahilden.html
Lapsille ilman pääsymaksua: Pikku Kakkosen puisto Tammerkosken lähellä Koskipuistossa, Tiitiäisen satupuisto Näsinlinnan puistossa.
Zeytuun, kasvispohjaisia mezzejä tarjoileva ravintola Tuomiokirkonkatu 21.
https://m.facebook.com/ZeytuunTampere?_rdr
Gastropubit Tuulensuu ja Ukkometso Hämeenpuistossa, Tuulensuu Puutarhakadun ja Ukkometso Kauppakadun kulmassa. Runsaat valikoimat olutta, kelpo ruokaa myöhäänkin.
www.gastropub.net
www.ukkometso.com
”Hienommista” ravintoloista maininnan arvoisia ovat ainakin nämä:
Näsinneulan näkötornin ravintola. 360 asteen näköala joka suuntaan.
Ravintola Heinätori, Pyynikintorin laidalla entisessä heinäkuormien vaakahuoneessa.
Pikkubistro Kattila Aleksis Kiven katu 13
Ravinteli Bertha Rautatienkatu 14
Ravintola C, Rautatienkatu 20
August von Trappe, belgialainen bistro ja baari, Verkatehtaankatu 2
Kaupin metsä, useamman kilometrin levyinen metsäalue Näsijärven etelälaidalla.
Rauhaniemen ja Kaupinojan saunat Näsijärven rannalla. Ei tarvitse olla eksklusiivisen klubin jäsen päästäkseen saunomaan ja uimaan järvessä. Kaupinoja huoltoseisokissa 19.7.2015 asti.
www.rauhaniemi.net
www.talviuimarit.fi