”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kemian teollisuuden syöpäkampanja

Voima 9/2005

Euroopan parlamentin täysistunto äänestää REACH-kemikaalilakiehdotuksesta 16. marraskuuta. Ympäristövaliokunta esittää hyvää mallia, mutta on olemassa vaara, että vesitetty versio voittaa.

Vesitystä ajaa kemian teollisuus, joka polttaa brittilehti Guardianin mukaan kampanjaansa miljoonia euroja. Se esittää, että viranomaisten pitää asettaa kemikaalit vaarallisuusjärjestykseen. Vasta sen perusteella määrättäisiin, minkä aineiden terveysvaikutuksia testattaisiin. Onkohan tämä nyt miehen vai naisen logiikkaa?

EU-maissa joka kolmas ammattitauti johtuu kemikaaleista. 30 000 ihmistä vuodessa kuolee työpaikkojen kemikaalien aiheuttamiin syöpiin.

Entä kulutustavaroiden sisältämät kemikaalit? Alle puolet rintasyövistä selittyy elämäntapariskeillä, kuten tupakointi, ylipaino ja myöhäinen ensisynnytys. Entä toinen puoli? Monet teolliset kemikaalit, joita meidän jokaisen verestä löytyy, tiedetään estrogeeneja matkiviksi hormonihäiritsijöiksi. Hormonit vaikuttavat rintasyövän syntyyn, samoin eturauhassyövän. Molemmat yleistyvät huimaa vauhtia.

Selkokielellä kemian teollisuus ajaa sitä, että alistumme tumput suorina syöpien, hedelmättömyyden, allergioiden ja astman epidemiaan.

Euroopan parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinavaliokunnat kumarsivat syvään kemian teollisuudelle ja esittävät sille vastuuta vain 5000-10 000 aineen testaamisesta. Helsinkiin perustettava kemikaalivirasto saisi panna vaarallisuusjärjestykseen 20- 25 000 muuta mömmöä ennen kuin voisi vaatia teollisuudelta testejä. Siitäpä tulisi soppa, sanoisinko jopa liemi.

Meppien, jotka tukevat kemian teollisuuden syöpäkampanjaa, on tietysti keksittävä sille hyvä selitys. Eija-Riitta Korhola väittää, että REACH-esitys tappaisi Euroopan paperiteollisuuden. Tämä on roskaa. Paperiteollisuus tarvitsee hyvää kemikaalilainsäädäntöä. Syyskuussa paljastui, että hampurilaisten ja mikropocornien käärepapereissa käytetään kemikaalia, joka saattaa olla yhtä vaarallinen kuin surullisenkuuluisa myrkky DDT. On paperiteollisuuden etu, ettei tällaisia ylläreitä tule lisää.