”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kataisen on valittava

Hallitustunnustelija Jyrki Kataisen on kyettävä valitsemaan, haluaako hän hallituksen, joka kantaa vastuuta vai ei. Samalla testataan, onko hänestä johtajaksi.

Katainen joutuu nyt kokemaan, että johtaminen on ihan eri asia kuin vaalimainosmielikuvat. Se ei ole sitä, että iloiset kansalaiset taputtavat käsiään Suomen Toivon kauniille, hyvin stailatuille ja menestyville edustajille toivoen itsekin muuttuvansa samanlaisiksi, marssien talkoisiin kukkien keskellä aurinkoisessa säässä kuin Neuvostoliiton propagandataulujen iloiset kolhoosilaiset.

On sinänsä inhimillisesti ymmärrettävää, että Katainen yritti erottaa Portugali-tukipaketin hallitusneuvotteluista. Jos se onnistuisi, se olisi helpoin tie kasata hallitus. Mutta helpoimman tien valinta tässä ja nyt johtaa niin usein vain ongelmien kasaamiseen tulevaisuuteen. Niin tässäkin asiassa.

Kataisen on valittava, onko Portugal-tukipaketin hyväksyminen ehto hallitusneuvotteluihin kutsumiselle vai ei ja samalla, yrittääkö hän koota hallituksen kolmen isoimman eduskuntaryhmän saaneiden puolueiden kesken vai yrittääkö hän koota toisenlaista eduskunnan enemmistöä seuraavan hallituksen taakse.

Sekin on inhimillisesti ymmärrettävää, että perussuomalaiset yrittävät pestä kätensä Portugal-asiasta. Vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen Soinin takki on pyörinyt siinä asiassa jo kaksi täyttä kierrosta. Nyt hän seuraa eduskuntaryhmäänsä, joka – myös ymmärrettävästi – ei halua aloittaa eduskuntauraansa rikkomalla näyttävästi isoimman vaalilupauksensa.

Mutta jos Soini oikeasti haluaisi kaataa Portugal-paketin, hän tekisi kaikkensa kootakseen enemmistön, joka kannattaa samaa. Hän ei kuitenkaan toimi näin, eli oikeasti Soini haluaa vain pestä kätensä. Hän haluaa, että muut tekevät hänen puolestaan tuon päätöksen.

Jos Kataisen hallituksen takana eduskunnassa olisi, perussuomalaiset mukaan lukien, noin 120 edustajaa, mutta noista 120:sta noin 39 voisi milloin tahansa livetä sovituista ratkaisuista, se ei enää ole oikea enemmistö.

Ennustaminen on vaikeaa, mutta se on melkoisen varmaa, että Portugal-paketti ei tule olemaan ainoa vaikea asia, joka Kataisen hallituksen eteen tulee.

Muutkin enemmistöt ovat mahdollisia. Jotkut niistä ovat teoriassa niukempia kuin 120 edustajaa, mutta ne enemmistöt voivat kuitenkin olla tositilanteissa isompia kuin se enemmistö, jossa perussuomalaiset ovat mukana.