”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kärsivätkö köyhät ilmastopolitiikasta?

Hesarissa on vaihteeksi valitusta siitä, että ilmastopolitiikka nostaa köyhien elinkustannuksia. Asialla on Jaakko Kiander. Tätä samaa virttä demarit ovat veisanneet jo yli kymmenen vuotta. Kuitenkin jo 1990-luvulla VATT (valtion taloudellinen tutkimuskeskus) osoitti, että ympäristöverojen nosto ei kurjista köyhiä, jos osa niiden tuotoista käytetään tulonsiirtoihin, joilla energian hinnannousu kompensoidaan köyhille. Ihan sama koskee päästöoikeuksien huutokaupan vaikutusta energian hintaan. Valtiothan saavat päästöoikeuksien huutokaupasta tuloja aivan vastaavasti kuin energiaverosta. Muun muassa juuri siksi päästöoikeuksien huutokaupasta valtioille tulevat tulot pitää korvamerkitä ilmastotarkoituksiin, kuten Europarlamentti vaatii. Energian hinnannoususta pienituloisille aiheutuvien lisäkustannusten kompensointi on yksi niistä asioista, joihin huutokauppatuloja tulee käyttää.

Minua ärsyttää se, että demarit vuodesta toiseen, ja vuosikymmenestä toiseen valittavat ilmastopolitiikan kurjistavan köyhiä. Miksi he eivät voi ottaa loogista seuraavaa askelta ja vaatia tämän kompensointia? Miksi he tuppaavat unohtamaan sen, että ilmastonmuutoksen kiihtymisestä kärsivät eniten juuri köyhät? Hirmumyrsky Katrina on esimerkki siitä, että ilmastonmuutos tuo tullessaan asioita, joista kärsivät myös rikkaitten maitten köyhät, eivät siis pelkästään kehitysmaiden ihmiset.

Vankikarkuri on päässyt livahtamaan Suomesta, kun viranomaisten välinen tiedonkulku ei toiminut. On se kumma, kun poliisi ynnä muut vaativat koko ajan lisää valtuuksia urkkia kansalaisia, mutta eivät käytä laillisia tiedonsiirto-oikeuksiaan rikollisten kiinni saamiseksi.