”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kännyköille yhtenäiset laturit

Aamulla heräsin avoimesta ikkunasta kuuluvaan varisten riitelyyn. Ensin yksi varis raakkui tosi äänekkäästi, vähän päästä toinen varis alkoi raakkua sen kanssa kilpaa.

EU-uutinen, josta voi sanoa ”vihdoinkin”. 10 suurta kännykkävalmistajaa on sopinut kännyköiden akkujen standardoinnista siten, että yksi ja sama laturi käy kaikkien valmistajien kaikkiin malleihin. Näitä kännyköitä pitäisi tulla kauppoihin ensi vuonna.

Minä kyllä haluaisin standardoidun akun myös kannettaviin tietokoneisiin ja kaikenlaisiin muihinkin kannettaviin härveleihin, vaikkapa iPodeihin ja mitä niitä nyt onkaan.

USA:sta kantautuu ympäristöväen arvostelua sen johdosta, että äskettäin edustajainhuoneessa hyväksytty ilmastolaki suhtautuu biopolttoaineisiin vielä löysäkätisemmin kuin toissa vuonna hyväksytty laki. Uusi laki peräti kieltää EPA:a eli ympäristöministeriötä laskemasta biopolttoaineiden koko elinkaaren ilmastovaikutusta ennen kuin aiheesta on tehty lisää tutkimuksia. On epätodennäköistä, että senaatti, jonne laki seuraavaksi menee, suhtautuisi tiukemmin biopolttoaineiden ympäristövaatimuksiin, koska maatalouslobbylla on siellä vielä vahvempi tuki.

Thomas Friedman kirjoittaa International Herald Tribunessa, että edustajainhuoneen viime viikolla hyväksymässä ilmastolaissa on paljon sellaista, mitä hän kerta kaikkiaan inhoaa. Laki on osittain aivan liian lepsu ja osittain aivan liian monimutkainen. Saastuttajille on annettu periksi liian monessa kohtaa. Mutta heikkouksistaan huolimatta laki on ensimmäinen kokonaisvaltainen yritys vähentää päästöjä asettamalla niille hinta. Kun hiili[dioksidi]päästöille tulee hinta, vaikka alhainenkin, se muuttaa kaikkien ajattelua, kuluttajien, investoijien, maanviljelijöiden, keksijöiden, yrittäjien. Ja siitä seuraa aikaa myöten iso muutos. Jos laki hyväksytään [myös senaatissa], siitä alkaen jokaisessa Amerikassa tehdyssä investointipäätöksessä, millaisia koteja rakennetaan, miten tavarat ja sähkö tuotetaan, pyritään edullisimpaan vähähiiliseen ratkaisuun. Toivotaan, sanon minä.

Samaan aikaan tulee uutta tietoa ilmastonmuutoksen riskeistä Yhdysvalloille. Nature Geoscience -lehdessä julkaistu tutkimus varoittaa siitä, että isot alueet Louisianan rannikolla voivat joutua veden alle tällä vuosisadalla, 10 000 – 13 500 neliökilometriä. Tutkimuksessa varoitetaan, että rannikoiden suojaaminen mereltä erilaisilla suojavalleilla ja sen sellaisilla, voi käydä mahdottomaksi. Merenpinnan nousun lisäksi tilannetta vaikeuttaa se, että Mississippi-joki tuo yhä vähemmän sedimenttejä suistoalueelleen. Juuri suojavallien ja patojen rakentaminen on vähentänyt tätä sedimenttien kertymistä.