”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Blog Listing

Kannatan Suomen liittymistä Natoon

Valtioneuvosto on tänään julkistanut ajankohtaisselonteon Suomen turvallisuusympäristön muutoksesta. Ajattelin, että nyt on sopiva hetki kertoa oma mielipiteeni Suomen Nato-jäsenyydestä. Kollegat vihreässä eduskuntaryhmässä kyllä tietävät ennestään: Kannatan Suomen liittymistä Natoon.

Sotilaallinen liittoutumattomuus yhdistettynä käytännölliseen yhteistyöhön Naton kanssa monissa rauhanturva- ja kriisinhallintaperaatioissa oli mielestäni pitkään hyvä ratkaisu Suomelle. Sen ansiosta Suomi ja suomalaiset koettiin neutraalimmiksi ja uskottavammiksi muun muassa rauhanvälitystehtävissä, joista tärkeimmät ovat olleet presidentti Ahtisaaren rauhanvälitys Kosovon kriisin jälkeen ja Indonesian Acehissa. Samaan aikaan suomalaiset sotilaat kuitenkin kehittivät rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa käytännön yhteistyövalmiutta Naton kanssa muun muassa sovittamalla yhteen viestijärjestelmiä.

Se maailma, jossa liittoutumattomuus oli toimiva ratkaisu, kuitenkin lakkasi olemasta viimeistään 24.2.22, kun Putin komensi Venäjän armeijan täysimittaiseen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan.

Tänään julkistettu selonteko ei suoraan ota kantaa Nato-jäsenyyteen. Rivien väleistä voi lukea sitäkin enemmän. Itse pidän selonteon tärkeimpänä lauseena tätä, sivulla 28:
”Venäjä tullee pitämään Euroopan turvallisuutta koskevia vaatimuksiaan esillä myös jatkossa. Tilanteessa, jossa Venäjä pyrkii rakentamaan etupiiriä sopimuksin ja sotilaallisin keinoin, reagoimatta jättäminen muuttuneeseen turvallisuusympäristöön saattaisi johtaa Suomen kansainvälisen aseman muuttumiseen ja liikkumatilan kaventumiseen.”

Selonteko ei sisällä maailman menoa seuranneelle uutta eikä yllättävää. Julkinen selonteko ei tietenkään sisällä mitään, mitä ei voi julkistaa. Selonteon eduskuntakäsittelyssä valiokunnat ja eduskuntaryhmät tulevat saamaan myös ei-julkista tietoa.

Kaikkein paras vaihtoehto tietysti olisi, että Suomi ja Ruotsi hakisivat Naton jäsenyyttä samaan aikaan, ja toivon mukaan silloin myös hyväksyttäisiin jäseniksi samanaikaisesti.

Viime viikkoina näkemissäni Suomen Nato-jäsenyyttä vastustavissa perusteluissa korostuu kritiikki USA:n politiikkaa kohtaan. Sitä voikin perustellusti kritisoida, esimerkiksi hyökkäystä Irakiin. Mutta jos liitymme Natoon, liitymme Natoon emmekä Yhdysvaltoihin. Sekin on otettava huomioon, että Yhdysvalloissa ei välttämättä seuraavien, tai sitä seuraavien, presidentinvaalien jälkeen ole presidenttiä ja hallintoa, joka välittäisi Euroopasta ja sen turvallisuudesta. EU-maiden on mietittävä myös keskinäisiä turvallisuusjärjestelyjään eikä tämä asia ole mitenkään vaihtoehto Suomen Nato-jäsenyydelle.

Olen myös edelleen hyvin tyytyväinen siihen, että Suomi vähän alle 30 v sitten liittyi EU:n jäseneksi ja että silloin ensimmäisen kauden kansanedustajana kannatin liittymistä, kuten enemmistö silloisesta vihreästä eduskuntaryhmästä teki. Jos Suomi olisi silloin jäänyt EU:n ulkopuolelle, kyllä nyt olisi orpo olo pahassa maailmassa.

Valtioneuvoston tiedote ajankohtaisselonteosta