”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kajaanin ja Valkeakosken tehtaiden sulkeminen surullista mutta ei yllättävää

Ympäristövaliokunnassa keskusteltiin päästökaupasta ja päästökaupan ulkopuolelle jäävien päästövähennysten jyvityksestä jäsenmaiden kanssa. Olen viimeksi mainitun asian raportööri.

Päästökaupan raportööri Avril Doyle kertoi lähipäivinä julkistettavasta Eurobarometri-mielipidetiedustelusta. Sen mukaan Euroopassa on kansalaisten vankka tuki kunnianhimoiselle ilmastopolitiikalle. Iso osa ihmisistä olisi valmis myös vielä tiukempiin toimiin. Panin merkille, että konservatiiviryhmään kuuluvalla Avrililla oli vaaleanvihreä jakku, minulla, vihreällä poliitikolla taas mustan ja ruskeankirjava.

Euroopan tuulivoima-alaa edustava EWEA oli lähettänyt mepeille tiedotteen, jonka mukaan viime vuonna EU vähensi tuulivoiman avulla ilmastopäästöjä 91 miljoonaa tonnia (mikä muuten on enemmän kuin koko Suomen päästöt). Vuoteen 2020 mennessä tuulivoiman kapasiteetin ennustetaan nousevan 180 000 MW:iin (teholtaan vastaa 180 kappaletta 1000 megawatin voimalaa, tai yli sataa Olkiluoto kolmosta). Tällä saataisiin päästövähennyksiä 328 milj. tn, joka on 71 % päästökauppa-alojen (joihin sähköntuotantokin kuuluu) vähennystavoitteesta.

Aurinkosähköteollisuus puolestaan ennustaa, että aurinkosähkön hinta laskee alle sähkön vähittäishinnan vuonna 2010 Italiassa ja 2012 Espanjassa. Alan mukaan aurinkosähkö voi vuonna 2020 kattaa 12 % EU:n sähkönkulutuksesta.

Suomesta kuuluu surullisia uutisia: Paperi- ja sellutehtaita suljetaan Valkeakoskella ja Kajaanissa ja muuallekin tulee irtisanomisia. Tulee surku työntekijöitä ja heidän perheitään. Mutta toisaalta on jo monta vuotta näyttänyt selvältä, että paperiteollisuuden tekemät isot investoinnit ovat perustuneet vääriin arvioihin siitä, mihin maailma on menossa.

Teollisuusvaliokunnassa käytiin värikäs keskustelu päästökaupasta. Valiokunta äänestää tätä asiaa koskevasta lausunnostaan huomenaamuna. Esittelijä, ruotsalainen keskustalainen Lena Ek arvosteli Eija-Riitta Korholan eilen neuvotteluissa jättämiä ehdotuksia, koska ne tarkoittaisivat käytännössä, että viranomaisten olisi määriteltävä yrityksille hyväksyttävä voittotaso ja toiseksi edellyttäisivät yrityskohtaista kirjanpidon tarkistamista, mikä olisi äärettömän byrokraattista. Korhola huusi väliin: ”Nou!” Sitten hän ryntäsi Lena Ekin taa ja tämän mikrofoniin puhuen syytti tätä valehtelemisesta. Omassa puheenvuorossaan Korhola sanoi olevan ”tuskallista”, että Ek kommentoi hänen eilisiltaista ehdotustaan eikä tämänpäiväistä. Keskustelun lopuksi Lena Ek kertoi tarkistaneensa asian ja Korholan uudempi versio oli tullut Lenan sähköpostiin vasta valiokunnan kokouksen kuluessa, itse asiassa samaan aikaan kun Lena käytti puheenvuoroaan.