Kaasuäänestys
Jälleen vaihteeksi Strasbourgiin. Sää on kylmempi kuin huhtikuun täysistuntoviikolla oli. Ja minä tyhmä olen ottanut matkaan lähinnä hellevaatteita.
Illalla teollisuusvaliokunta äänesti kaksi tuntia kaasumarkkinoita koskevasta lakipaketista. Tai ensin kiisteltiin vajaa tunti siitä, käsitelläänkö asiaa tänään lainkaan vai ei, ja runsas tunti meni itse äänestykseen. Kuuma peruna oli se, vaaditaanko kaasuverkkojen omistuksen irrottamista kaasun myyjistä. Parissa kohdassa pitkää äänestystä valiokunnan enemmistö otti kantaa tähän asiaan molemmin päin. Vihreät tukivat omistuksen eriyttämistä. Sali oli aivan täynnä, paikalla oli myös monien energiafirmojen lobbareita, esimerkiksi seuraavista firmoista: ENI, E.On, GDF, EDF.
Enemmän kuin joka neljäs eläin-, lintu- ja kalalaji on hävinnyt maapallolta runsaassa 30 vuodessa, kertoo tuore tutkimus. Se on todella hälyttävää.
IPCC:n srilankalainen varapresidentti Mohan Munasinghe on varoittanut, että ilmastonmuutos voi johtaa ”linnakemaailmaan”, jossa rikkaat lukitsevat itsensä aidattuihin yhdyskuntiin ja jättävät köyhille vain pilatut menneet ympäristöt. Tällainen barbarisoituminen uhkaa maailmaa, ellei kasvihuonekaasujen päästöjä saada nopeasti kuriin.
Tuulivoima etenee Yhdysvalloissa. Viime vuonna siellä pystytettiin 3100 tuuliturbiinia ja tänä vuonna nousee ainakin 2000. Nyt vain noin prosentti USA:n sähköstä tuotetaan tuulella, mutta maan energiavirasto arvioi osuuden voivan nousta 20 %:iin (vuoteen 2030). Suomi ei kohta ole tuulivoimassa vain Euroopan vaan koko teollistuneen maailman hännänhuippu, ellei suuntaa muuteta.
Brasilian ympäristöministeri Marina Silva on eronnut ja ympäristönsuojelijat eri puolilta maailmaa ovat siitä pahoillaan. Jopa Nepalista tuli viesti, jossa valitetaan Marina Silvan eroa. Hän on tunnettu Amazonasin sademetsien suojelija. Tämä tullee heikentämään Brasilian uskottavuutta ympäristöasioissa. Silva on entinen kuminkerääjä ja hän on ollut napit vastakkain niiden kanssa, jotka haluavat raivata sademetsiä pelloiksi.
London School of Hygiene & Tripical Medicine on julkaissut raportin, jonka mukaan lihavuudella on oma osuutensa ilmastonmuutoksen aiheuttajana. Ruoan tuotanto aiheuttaa ilmastopäästöjä ja yli tarpeensa syövä aiheuttaa tietysti näitä päästöjä vielä enemmän. Hoikemmat ihmiset kävelevät ja pyöräilevät enemmän ja aiheuttavat näin myös liikkumisellaan vähemmän päästöjä kuin lihavat.
Exxon-yhtiössä on vireillä osakkeenomistajien ilmastovallankumous. Sitä johtavat firman perustajan jälkeläiset eli Rockefellerien suku. He ovat saaneet mukaansa neljä isoa institutionaalista sijoittajaa vaatimaan, että firman hallituksen puheenjohtajaksi valitaan riippumaton henkilö, jonka tehtävänä olisi kannustaa keskustelua firman sisällä. Tähän asti firma on kieltäytynyt ryhtymästä isoihin investointeihin uusiutuvan energian alalla, toisin kuin esimerkiksi öljy-yhtiöt Shell ja BP. Exxon kaavailee kaikkiaan 25 miljardin dollarin investointeja. Sadan miljoonan rahoitus Stanfordin yliopiston ilmastoprojektille on tuntuva, mutta firman investointien kokonaisuudessa vain hyttysen aivastus.